rtl-logo 31
×
Ud og stjæle heste

Norsk-svenske Filmdage 2019

Skrevet d. 15 august 2019 af Rikke Heegaard Steen

© FOTO: 4½ FILM/UD OG STJÆLE HESTE

Norsk-svenske Filmdage har siden 2017 været en stor succes, og for tredje gang er der lagt i kakkelovnen til gode aftener i biografsæderne, når vores skandinaviske søsterlande åbner op for filmoplevelser ud over det sædvanlige. Filmdagene løber af stablen i Grand Teateret i København fra 18.-25. august.

Under filmdagene kan du opleve et nøje udvalgt og meget varieret program, som er sammensat af storslåede verdensklassefilm.

Filmrækken spænder genremæssigt vidt, når vi både præsenteres for science fiction, katastrofefilm og sågar en erotisk thriller. Du kan også opleve en filmatisering af en aktuel litterær klassiker.

Filmdagene er også en oplagt mulighed for at opdage fremtidens nordiske filmskabere, og med et utal af samarbejder de skandinaviske lande imellem giver det rigtig god mening at være på forkant.

Det er med andre ord et unikt indblik i, hvordan norsk og svensk filmkunst ser ud anno 2019.

Blandt dette års syv filmperler har vi valgt dem ud, som, vi synes, brænder ekstra meget igennem. Her kan du få et indblik i filmene og forhåbentlig blive fristet til at lægge din vej forbi Grand Teateret i løbet af ugen.

KOKO-DI KOKO-DA
Mandag den 19. august kl. 21.30.

Manuskriptforfatter Johannes Nyholm gæstede Grand Teateret sidste år til Norsk-svenske filmdage. Her var han aktuel med sin film ’Kæmpen’.

Denne gang er Nyholm på plakaten med en noget anden genre. Han bevæger sig nemlig i grænselandet mellem komik og gys, når filmens hovedpersoner tager på telttur i håb om at bearbejde sorgen fra tabet af deres datter og samtidig finde hinanden.

Men ikke langt inde i teltturen fanges de i et uhyggeligt og komisk spind af grænseoverskridende og meningsløs vold.

Filmens kontrast bliver ikke mindre forstærket, når den kendte svenske børnesang ’Koko-di koko-da’ synges af selveste Peter Belli i en meget ondsindet rolle. 

FOTO: beofilm/KOKO-DI KOKO-DA

MANDSKORET
Tirsdag den 20. august kl. 17:00.

De fleste kender nok lyden af Danmarks Radios Pigekor. Men måske er det de færreste, der har hørt et norsksproget mandskor.

Det norske dokumentarhit ’Mandskoret’ handler om en højrøstet og øldrikkende gruppe aldrende mænd, som sammen har startet et kor.

For mange år siden lovede alle kormedlemmerne hinanden, at de ville synge til hinandens begravelser. Denne lovning blev hurtigere til virkelighed, end nogen af dem havde regnet med.

FOTO: Fuglene AS/MANDSKORET

Korets elskede leder Ivar bliver ramt af uhelbredelig kræft. Han har kun tre måneder tilbage at leve i, og han bliver dermed det første medlem, der skal høre mandskorets englesang fra det høje.

Men inden det skal ske, får koret lov til at opleve deres største koncertoplevelse: de skal nemlig synge foran 10.000 mennesker som opvarmning for Black Sabbath og Ozzy Osbourne.

Oplev en gribende film om venskabets ubrydelige bånd, skæbnens ubarmhjertighed og musikkens helende kræfter.

EN AFFÆRE
Torsdag den 22. august kl. 19:00.

Hvis du har oplevet og kunne lide Trine Dyrholms rolle i ’Dronningen’, vil du sikkert kunne trække ligheder mellem den og denne norske erotiske thriller med Tarjei Sandvik Moe (Isak fra SKAM) og Andrea Bræin Hovig i hovedrollerne.

Den tidligere gymnast bliver ansat som idrætslærer på en skole i Oslo. Den 16-årige Markus får lynhurtigt øjnene op for den nye lærer, og det samme gælder omvendt. Inden længe har de to indledt et forbudt forhold, og hele Anitas liv med arbejde og ægteskab sættes på spil.

Men på trods af de mange ringende alarmklokker, hverken kan eller vil Anita stoppe sit forhold til den selvsikre teenager.

FOTO: Filmbros/EN AFFÆRE

UD OG STJÆLE HESTE
Søndag den 25. august kl. 20:00.

Et godt bud på et nordisk drama i verdensklasse er den skandinaviske koproduktion ’Ud og stjæle heste’. Per Pettersons roman fra 2003 er blevet filmatiseret og får på magisk vis bogens erindringsglimt til at gå op i en højere enhed.

Trond sidder i en hytte langt oppe i Norge. Han skal sidde helt alene nytårsaften – og han glæder sig. Men pludselig møder han naboen, som viser sig at være en gammel ven fra for over 50 år tilbage.

Den sommer møder Trond kvinden, som han for alt i verden vil være samme med – den samme kvinde (spillet af Danica Curcic), som faderen ønskede at dele livet med.

FOTO: 4½ Film/UD OG STJÆLE HESTE

Filmen er optaget i det bjergtagende landskab af fjeld og floder langs grænsen mellem Norge og Sverige.

Den norske instruktør Hans Petter Moland (som også står bag Jussi Adler Olsen-filmatiseringen ’Flaskepost fra P’) har skabt et drama om kærlighed, tab, skuffelse, livslange traumer og skyldfølelser. Samtidig behandler filmen også Norges nazistiske fortid.

Vi ses i Grand Teateret!

Der er altså alle mulige gode grunde til at lægge sin vej forbi Grand Teateret mellem 18. og 25. august og opleve et alsidigt program, der er spækket med spænding, følelser og romantik.

Filmdagene er et samarbejde mellem ambassaderne i Norge og Sverige, Grand Teatret og Copydan Verdens TV.

Læs mere på Facebook: https://www.facebook.com/norsksvenskefilmdage