rtl-logo 31
×
Plakat fra Norsk-Svenske Filmdage med Harry Schein.

Norsk-Svenske Filmdage vender stærkt tilbage

Skrevet d. 4 juni 2018 af Sebastian Sharif

© Norsk-Svenske Filmdage / Grand

Sidste år løb Norsk-Svenske Filmdage af stablen for første gang med en række skandinaviske filmoplevelser ud over det sædvanlige. Vi følger op, når filmdagene vender tilbage i Grand Teatret i København fra 10-13. juni. Her kan du se nogle af de bedste film, som vores skandinaviske broderlande har at byde på lige nu.

Svenske og norske film har efterhånden indprentet sig i de fleste danskeres bevidsthed. Hvad enten man har set ’Lad den rette komme ind’, ’Headhunters’, ’Kongens Valg’, ’Mænd, der hader kvinder’ eller noget helt femte, kender de fleste danskere nok til de kvaliteter, som vores nabolandes filmskabere besidder.

Derfor er der ekstra god grund til at komme ind i Grand Teatret i København, når Norsk-Svenske Filmdage for andet år i træk åbner dørene og ruller den røde løber ud.

Også god underholdning

Langt de fleste film fra Norden er ret underholdende.  Enten spændende, sørgelige eller sjove, men der er altså noget underholdning i det.
- Filmekspert Casper Christensen

I filmdagene kan du opleve en perlerække af film, som er nøje udvalgt og ellers ikke rammer de danske biograflærreder. Og selvom der ikke er tale om hæsblæsende thrillers eller actionfilm med astronomiske budgetter, er der ifølge filmekspert Casper Christensen (kendt fra bl.a. Go’ Morgen Danmark) masser at hente ved at opleve dem i biografens mørke:

”Langt de fleste film fra Norden er ret underholdende. Enten spændende, sørgelige eller sjove, men der er altså noget underholdning i det. Og man får bare ofte lidt mere med ud af biografen i de historier, end man gør i de store amerikanske blockbusters,” fortæller Casper Christensen.

Men ikke nok med det: Filmene er også samtidsbilleder af, hvordan vores broderfolk tænker, føler og ser ud. Hvilke dilemmaer og store spørgsmål, der fylder hos dem lige nu, og hvor de ser sig selv på vej hen. På den måde rummer filmene nuancer og dybder som fx de danske mediers nyhedshistorier om landene ikke formår at afspejle.

Opblomstringen i skandinaviske film

Herhjemme kan vi bryste os af en række dygtige og etablerede filmkunstnere – hvad enten det er Lars von Trier, Susanne Bier, Thomas Vinterberg eller Per Fly. Men der er også en ny generation på vej med nye idéer og en tiltrængt fandenivoldskhed i forhold til fordums filmkunst.

Det er en god tid for norsk og svensk film lige i øjeblikket. 
- Casper Christensen

Som filmdagene også viser, er den samme opblomstring ved at ske i resten af Norden.


Foto © The RUles of everything / Motlys
”Det er en god tid for norsk og svensk film lige i øjeblikket,” siger Casper Christensen, ”vi står nemlig sindssygt stærkt med en masse nye filmskabere, der dukker frem med nye idéer og nye metoder, både teknisk og fortællermæssigt.”

Filmdagene er derfor også en oplagt mulighed for at opdage morgendagens nordiske filmskabere, og med et utal af samarbejder de skandinaviske lande imellem giver det rigtig god mening at være på forkant.
Det er med andre ord et unikt indblik i, hvordan norsk og svensk filmkunst ser ud anno 2018, og det er noget, enhver filmentusiast bør værdsætte, siger Casper Christensen:

”Det er dødsspændende at følge med i, og jeg glæder mig meget til at se, hvad alle de nye, unge stemmer har at fortælle.”

Udvalgte fra årets program

Blandt årets filmperler er der naturligvis nogle, der skinner ekstra meget og er særligt anbefalelsesværdige at opleve.
Vi giver her vores bud på nogle af de bedste film, du kan se i filmdagene:

Åbningsfilmen: Hoggeren
Søndag d. 10. juni, kl. 19.00

De fleste kender nok til længslen efter at komme back to basics og ud i naturen.

Den længsel har hovedpersonen Anders (spillet af den norske mesterskuespiller Anders Baasmo Christiansen, kendt fra bl.a. ’Kongens valg’ og ’Kon-Tiki’) i den grad også i Jorunn Myklebust Syversens debutspillefilm ”Hoggeren”. Den blev for øvrigt nomineret til den norske Bodil, Amandaprisen, for bedste hoved- og birolle.

Han har altid drømt om at komme ud og se verden, men har nu boet 20 år i Oslo, og hans liv er, ifølge ham selv, en fiasko. Han har ikke skrevet de bøger, han gerne ville, og han bruger ikke sin uddannelse til noget nyttigt. 


Foto © hoggeren / Mer Film
Så da han arver sine forældres gård i et idyllisk norsk skovlandskab, smider han alt, han har i hænderne, og flytter tilbage dertil. Her finder han ro ved at gå i skoven og fælde træer dagen lang – uden noget egentligt formål.

Men idyllen brister, da både de lokale og Anders’ slægtninge begynder at stille spørgsmålstegn ved, om den inkarnerede bybo har noget at gøre der.

Som noget ekstraordinært kommer hovedrolleindehaveren Anders Baasmo Christiansen og siger et par ord om filmen og sin rolle.

Portrætdokumentar: Citizen Schein
Mandag d. 11. juni, kl. 19.00

De færreste kender til ham i Danmark, men i Sverige er Harry Schein en sand legende. En slags svensk Simon Spies – en levemand uden lige og et renæssancemenneske med så mange talenter og med så stor karisma, at det gav ham indflydelse og magtfulde venner blandt landets parnas og politiske top. Han var tennispartner med Olof Palme, sommergæst hos Ingmar Bergman og gift med starletten Ingrid Thulin.


Foto © Citizen Schein / Breidablick
Men historien om Schein er også en barsk fortælling om en østrigsk-jødisk dreng, der måtte flygte til Sverige under Anden Verdenskrig.

Hør historien om denne enestående mand i denne dokumentar af Maud Nycander, Jannike Åhlund og Kersti Grunditz Brennan.

Portrætdokumentar: Ingmar Bergman – Et år, et liv
Tirsdag d. 12. juni, kl. 21:15

Ingmar Bergman er Sveriges ubestridt største filminstruktør gennem tiderne, og den titel kom han ikke sovende til. Han var en gal-genial arbejdsnarkoman og manisk kvindebedårer, der levede et mildest talt hektisk liv.
 
1957 var et afgørende år for ham og et af hans mest produktive. Her udkom hans hidtidige mesterværk ’Det syvende segl’, og filmens succes gav ham carte blanche til at lave stort set alt, han kunne tænke sig. 


Foto © Ingmar Bergman - Et år, et liv / SF Film
Så i 1957 lavede han en film, en tv-film og 4 kæmpestore teaterproduktioner. Blandt dem var endnu et af hans hovedværker, ’Ved vejs ende’, samt et vanvidsprojekt af en 5-timer lang opsætning af Henrik Ibsens Peer Gynt. Som for øvrigt også blev en bragende succes.
 
Læg dertil forhold til fire kvinder, hvoraf en af dem var hans kone, hans faderskab til seks børn fra tre ægteskaber og et mavesår, der fik ham hospitalsindlagt (og her brugte han tiden på at skrive videre!).

I Jane Magnussons dokumentar, der blev udtaget til Cannes Classics, kommer du på fornemmeste vis ind under huden på manden og myten Ingmar Bergman.

Kortfilmskavalkade med Johannes Nyholm
Mandag d. 11. juni, 21:00
 
Sidste år brillerede den svenske instruktør Johannes Nyholm med den mildest talt spøjse, men rørende film ’Kæmpen’ om en autistisk, deform mand, der skal vinde det skandinaviske mesterskab i petanque for at se sin mor igen efter 30 år - og, nå ja, så følges han af en 50 meter høj kæmpe, som ingen andre kan se. Filmen vandt priserne for bedste film, bedste manuskript og bedste maske og maske ved den prestigefyldte svenske filmpris, Guldbaggen.

Men før Nyholm sprang ud i det længere spillefilmsformat med ’Kæmpen’, gjorde han sig i en række små, skøre og sjove kortfilm, der allerede her viste hans krøllede hjerne i fuld flor.


Foto © Las Palmas / Beofilm

Blandt dem er kortfilmen ’Las Palmas’ med Nyholms egen datter - blot en tumling, da filmen blev optaget – i hovedrollen, hvis trailer gik viralt verden over og siden 2011 er blevet vist over 20 millioner gange på YouTube. Og tumling er hun i den grad, når hun i et miniature filmset kun med dukker som medspillere vælter rundt og laver ravage. Det er en hylende morsom satire over fulde turister i det sydlandske.
 
Helt ekstraordinært vises samtlige af Johannes Nyholms kortfilm, som også tæller ’Dockpojken’ og ’Drømmar från Skogen’, som en begivenhed under filmdagene. Og han dukker endda selv op og fortæller og viser klip fra sin kommende spillefilm ’Koko-di koko-da’!

Så hvis du har overbevist dig selv om, at kortfilm er for smalt et format til dig, så tro om igen.

Tag et smut forbi Grand

Som det ses, er programmet spækket med film, der både stimulerer og underholder. Så slå et smut forbi Grand Teatret mellem d. 10. og 13. juni – og tag gerne ven, børn, kæreste eller ægtefælle i hånden.

Filmdagene er et samarbejde mellem ambassaderne i Norge og Sverige, Grand Teatret og Copydan Verdens TV.

Læs mere på Facebook: https://www.facebook.com/norsksvenskefilmdage
Eller på Grands hjemmeside: https://www.grandteatret.dk/nyheder/nyhed/?newsid=4&newsid=655