rtl-logo 31
×
Litteratur

Norske og svenske forfattere på Louisiana Literature

Skrevet d. 15 august 2019 af Morten Rohde

© FOTO: PIXABAY

”Der bliver aldrig et helt billede af verden”. Alle har vi vores egne perspektiver, og vores individuelle oplevelser kan forme et bestemt verdenssyn med et pennestrøg. Men samler du den der rigtig gode bog op, ser du pludselig en anden verden end den, du kender. Vi har adgang til hinandens verdener, når vi deler litteraturen med hinanden.

De mange individuelle historier og fortællinger bliver samlet på et sted, når kunstmuseet Louisiana for 10. gang holder litteraturfestival.

Sammen med et hav af danske og internationale forfattere er nogle af vores nabolandes bedste forfattere også repræsenteret.

Citatet ovenfor er fra svenske Sara Stridsbergs ’Kærlighedens Antarktis’, og når der nu aldrig bliver et helt ens billede af verden for alle, er Stridsberg i sandhed en af dem, der lader andre menneskeskæbner og dermed andre perspektiver komme til tale, så du med hendes litteratur kan få andres forståelse af verden ind under huden.

Sara Stridsberg, en svensk kanon

FOTO: IRMELIE KREKIN

Når Stridsberg står på Parkscenen foran Louisiana d. 24. august, er det som en af Sveriges største nulevende forfattere.

Stridsberg fik sit store gennembrud med ’Drømmefakultetet’ fra 2006, som hun blev tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for.

Hendes seneste roman ’Kærlighedens Antarktis’ udkom på dansk i foråret, og også for den kvitterede anmelderne med mange stjerner og roser.

I ’Kærlighedens Antarktis’ lader Stridsberg en myrdet kvinde tale, og igennem litteraturen forsøger hun altså at give en stemme til dem, der som oftest kun ses, når de bliver forsiden på tabloidaviser eller breakingindslag i nyhederne.

Hvis du vil høre forfatterens stemme, kan du også høre mere om hendes forfatterskab, når hun interviewes af Synne Rifbjerg på Louisiana Literature d. 24. august kl. 12.00.

FOTO: ALBERT BONNIERS FORLAG/KÆRLIGHEDENS ANTARKTIS

Lykken i litteraturen og den ulykkelige kærlighed

Med et hav af priser i ryggen sætter også den norske Per Petterson sig på stolen til et interview på Parkscenen.

Sidst han gæstede museet var i 2016, og siden da har han udgivet ’Mænd i min situation’, hvis omdrejningspunkt er kærligheden, og hvor let den kan knuses og erstattes af afstand og fjendtlighed.

”Hvis jeg ikke blev forfatter, så ville jeg blive et ulykkeligt menneske”, udtalte Petterson i et interview sidst han gæstede litteraturfestivalen i et ræsonnement over, hvorfor han gik litteraturens vej.

’Mænd i min situation’ er en roman, der illustrerer den svære situation efter kærligheden er brast, men det også en farverig fortælling om Oslos gader og de omkringliggende skove, som en romanens hovedperson oplever dem i 1990’erne.

Petterson giver plads til fortiden i en fortælling, der er genkendelig for mange i vores samtid.

En moderne romantiker

En anden norsk forfatter, der gæster Louisiana denne august, er Tomas Espedal.

Espedal er en velovervejet mand, hvis tanker om mennesket som biologi og som intelligent væsen kan inspirere en til at tænke over livet.

Foto: Jakob Dall

Espedal har bidraget til nordisk litteratur med sine romaner, der indeholder både poesi og selvbiografiske fortællinger.

”Hvis du er en fri mand, så er du klar til at gå”, skriver han i romanen ’Gå’ fra 2006. Akkurat som romantiske forfattere i slutningen af 1800’tallets Danmark yndede at gå og lade naturen inspirere dem på vejen, lader Espedal sine vandreture være paletten, der indeholder farverne til hans værker.

Besøg Louisiana, og følg med i de nyeste litteraturoversættelser her på siden

Vi holder dig løbende opdateret om den nyeste litteratur fra vores nabolande her på siden, og vi kan i særdeleshed anbefale et dyk ned i Stridsberg, Petterson eller Espedals universer.

Er du interesseret i at møde dem og mange andre af samtidens store forfattere i levende live, kan du besøge Lousiana Literature d. 22.-25. august.

Læs mere og se det fulde program for festivalen på Lousianas hjemmeside.