31
×

Ny minifestival for norske og svenske film er lige om hjørnet!

Skrevet d. 8 juni 2017 af Anne Kristensen

© KOKO FILM / ISHAVSBLOD

På søndag, d. 11. juni, slår Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus for første gang nogensinde dørene op for Norsk-svenske Filmdage. Festivalen har fokus på filmlandskabet i vores to nabolande og varer indtil onsdag d. 14. juni. Læs med, når vi dykker ned i festivalens program og fortæller om de stærke filmoplevelser, der er i vente.

Et samarbejde mellem hhv. Norges og Sverige ambassade i Danmark, Grand Teatret og Copydan Verdens TV har resulteret i begivenheden Norsk-svenske Filmdage, der på søndag løber af stablen for allerførste gang.

Festivalen sætter et unikt fokus på en række udvalgte aktuelle kvalitetsfilm fra vores norske og svenske nabolande – film, som fortjener at finde vej til det danske lærred. Ambitionen er, at festivalen vil være med til at øge danskernes bevidsthed om vores nabolandes filmlandskab – og herunder deres kultur, samfund og sprog.

Programmet for festivalen spænder vidt og omfatter stærke filmoplevelser inden for både dokumentar- og hybridfilm, drama- og komediegenren. Vi kommer vidt omkring: fra den storslåede og barske norske natur til den filosofiske og personlige fortælling, fra en eksistentiel krise i en søskendeflok til det nordiske petanquemesterskab.

Programmet giver tilsammen et unikt billede af vores naboers filmkultur, der tør at gå i mange retninger og eksperimentere alt sammen med solide skuespilpræstationer i ryggen.

Bølgen, Norsk-svenske filmdage© NORDISK FILM / BØLGEN

Fra naturkatastrofe til menneskets kerne

Blandt de 8 aktuelle filmvisninger er den succesfulde norske film ’Bølgen’, der skildrer og sammenblander en naturkatastrofe med et menneskeligt drama: Et stort stykke af fjeldet ved Geiranger er ved at ramle ned i fjorden, hvilket vil forårsage en enorm tsunami. Geologen Kristian og hans datter er blevet skilt fra resten af familien, og minutterne er få før den 80 meter høje mur af frådende vand og løsrevne klipper vil ramme land. ’Bølgen’ har bl.a. Thomas Bo Larsen og Mette Horn på rollelisten, og de leverer (ikke uden humor!) det ekstra, danske krydderi.

Vi bliver i den barske natur med filmen ’Ishavsblod – de sidste selfangerne’ – en arktisk, havgående roadmovie. Her følger vi en gruppe sælfangere, der trodser ishavets kulde og ensomhed, når de tager på hvalfangst i det norske farvand. Selvom omgivelserne er rå, så er sammenholdet varmt blandt besætningen. Det store spørgsmål er, om de har nogen fremtid på havet. Dette er den måske sidste togt med den allersidste hvalfangerbåd i norsk farvand.

I ’Fra Balkonen’ rykker vi fra den vilde norske natur ind til storbyen Oslo på instruktøren Ole Giævers egen balkon. Giæver er her hovedperson i sin egen film, men uden at ’spille’ sig selv. Fra balkonen udfoldes en filosofisk og personlig fortælling, som med hudløs ærlighed og megen humor blander fiktion, arkivmateriale og dokumentariske scener fra instruktørens liv.

Småstad, Norsk-svenske filmdage
© stavro film / småstad

Hybridfilm og håbefulde hovedpersoner

Hybriden mellem det personlige-dokumentaristiske og fiktionen ser vi også i den svenske ”Småstad” – en film, som fint balancerer mellem det opløftende og det vemodige. Her møder vi Björn og hans fire søstre fra den gudsforladte lilleby Vadstena. Da deres far dør, finder de en videohilsen, som han har efterladt sig. Denne hilsen, fra den nu hinsidige, får søskendeflokken til at sætte spørgsmålstegn ved de valg, som de har truffet i livet og overveje, hvordan de hver især bedst bør leve fremadrettet.

For den småkriminelle hovedperson Metin i dramakomedien ”En Hustlers Dagbog”, tager tingene også en uventet drejning. Metin er andengenerationsindvandrer og en ung småforbryder fra en af Stockholms forstæder, hvor alle uskrevne regler gælder. Metin drømmer om at bliver skuespiller, og så skriver han dagbog om alt, hvad han ser og hører. En dag, efter en uforglemmelig optræden til teaterskolens optagelsesprøve, mister han sin dagbog og hurtigt derefter opdages hans autentiske forfatterstemme af det litterære miljø.

I endnu en svensk mesterfilm, ’Kæmpen’, danner en underliggende rå følsomhed baggrund for en lang række af pinligheder og absurditeter i historien om Rikard. Rikard er autist og derudover stærkt deform, men giver sig ikke uden kamp. Faktisk er han overbevist om, at han vil blive genforenet med sin mor, hvis bare han vinder det nordiske petanquemesterskab. Og han har både vennen Johan og en 60 meter høj kæmpe til at støtte sig. Filmen blev ganske fortjent kåret som årets svenske film ved Guldbagge-uddelingen i januar.

Kæmpen, Norsk-svenske Filmdage
© Scanbox Entertainment / Kæmpen
Norsk-svenske Filmdage kommer til at foregå i både Grand Teatret i København og Øst for Paradis i Aarhus.

Læs mere om begivenheden og programmet for filmdagene på Grand Teatrets hjemmeside.