rtl-logo 31
×
Still fra serien Lykkeland.

Ny norsk dramasatsning vinder to priser i Cannes

Skrevet d. 17 april 2018 af Sebastian Sharif

Allerede nu er der god grund til at glæde sig til den kommende norske dramasatsning, ’Lykkeland’, der har premiere til efteråret. Serien, der har det norske olieeventyr som omdrejningspunkt, har nemlig lige vundet to priser på den prestigefyldte seriefestival i Cannes, der løb af stablen for første gang i år.

Set med danske øjne er det norske olieeventyr sammenfiltret i en masse myter. Det ses blandt andet i den måde, mange ynder, omend ikke uden et vist glimt i øjet, at tordne over ”de oliemilliarder, vi blev snydt for”.

Faktum er dog, at oliefundene i Nordsøen har gjort Norge til en af verdens rigeste nationer, og naturligvis spiller det at være en olienation derfor også en vigtig rolle i den norske selvforståelse.

Men hvordan gik det egentlig til, at Norge blev en olienation, og hvordan ændrede det det norske samfund? Det er temaer, som NRK’s kommende seriesatsning ’Lykkeland’ dramatiserer på elegant vis.

© NRK

To priser på Cannes’ seriefestival


Selvom serien først har premiere til efteråret, er der allerede nu rigtig store forventningerne til den. NRK’s projektredaktør Tone C. Rønning fortæller, at testvisninger for et udvalgt norsk publikum er blevet modtaget enormt positivt, og der meldes derfra, at den er både spændende og lærerig.

Forventningerne er dog om muligt endnu større, efter at ’Lykkeland’ vandt to priser i den første udgave nogensinde af Cannes International Series Festival d. 11. april i år. Her vandt serien for både bedste manuskript (Mette M. Bølstad, der også er medforfatter af serien ’Nobel. Fred for enhver pris’) og bedste musik (Ginge Anvik). Hovedprisen gik til den israelske serie ’When Heroes Fly’.

En forståeligt nok glad skuespillerbesætning jubler over priserne i Cannes. © OLIVIER VIGERIE / CANNESERIES

”Det er mest af alt en helt fantastisk start for ’Lykkeland’, som ikke engang har været vist for tv-publikummet endnu,” siger Mette Bølstad oven på prisen.

Serien var nomineret i et felt med blot 10 af verdens bedste serier ud af en samlet tilmelding til konkurrencen på 130 serier. De to første afsnit ud af otte blev desuden vist til stående applaus for en fuld sal.

Kæmpe budget og nye stjerneskud

’Lykkeland’ er ikke helt færdig endnu. De resterende seks afsnit mangler stadig at blive færdiggjort, og der skal arbejdes hårdt indtil premieren i efteråret, fortæller Bølstad.

Producenterne og NRK kan dog ånde lettet op efter den imponerende modtagelse. Med et budget på næsten 100 millioner NOK, er ’Lykkeland’ nemlig en af Norges største tv-satsninger nogensinde.

Lykkelands skuespillerhold under optagelserne. © NRK

Men det er ikke kun på budgettets størrelse, at der er taget et sats. I hovedrollerne finder man også fire unge, uprøvede talenter. Det drejer sig om skuespillerne Amund Harboe, Anne Regine Ellingsæter og Malene Wadel, alle lokale talenter fra Stavanger, hvor serien udspiller sig, samt den britiske skuespillerkomet Bart Edwards.

Følg med her på Nabolandskanalerne for mere information om den nye norske storserie i takt med, at vi nærmer os premieren, som bliver i efteråret 2018.