rtl-logo 31
×
Udsigt ud over søen i Åsnen.

Ny storslået nationalpark åbner officielt i Sydsverige

Skrevet d. 16 maj 2018 af Sebastian Sharif

© nationalparkasnen.se / Catti Sammelin

Danmark kan bryste sig af nogle flotte, unikke nationalparker. Vi har Vadehavet, Thy, Mols Bjerge, Skjoldungernes Land ved Roskilde Fjord og senest, siden december 2017, også Kongernes Nordsjælland. Mange vil dog også mene, at den danske natur, skøn som den er, ikke helt kan måle sig med vores skandinaviske fællers mere majestætiske, bjergrige og vilde natur.

Ikke så sært er de to nabolande da også konsistent i top ti over de mest besøgte lande blandt danskere – og her det er alt fra skiferie, vandreture og kajakture, der hitter. Fælles for de fleste af disse ture er, at de har naturen som centrum.

Nu er der kommet endnu en god grund til at tage Sverige og lade sig omsvøbe af den svenske natur. D. 25. maj får Sverige nemlig officielt en ny nationalpark, Åsnen, i hjertet af Småland i det sydlige Sverige. Dermed bliver det den 30.(!) nationalpark i Sverige.

fra skoven på Troldbjerget. Foto © nationalparkasnen.se / Catti Sammelin

Svensk natur i en nøddeskal

Åsnen er blevet, som øvrige nationalparker, nøje udvalgt som nationalpark på grund af dens unikke natur og dyreliv.  Som navnet også antyder er det en park, der har betydning for hele nationen – man snakker om, at det er en del af den svenske naturarv på samme måde, som man taler om kulturarv.

Den får altså denne særstatus, fordi den er særligt bevaringsværdigt og indeholder arter, man ikke kan opleve andre steder. Samtidig lyder kriterierne også på, at parken skal være af en vis størrelse, hovedsageligt oprindelig natur – dvs. natur urørt af mennesker – og at de skal være storslåede og indbydende for besøgende.

Du får det hele i Åsnen, som er svensk natur i en nøddeskal. Blandt de prominente dyrearter, man kan opleve er bl.a. elge, oddere og losse, men det er især et sandt paradis for ornitologer og andre fugleelskere med både havørne, fiskeørne, sortstrubede lommer og traner.

Naturen er ikke mindre svensk og skøn. Her kan du både opleve flotte løvskove med sjældne typer af mos, lav og svampe samt nåleskov, tyttebærbuske og marskland. Særligt bjergtagende er dog Åsnens øgruppe, hvor massevis af små øer ligger uberørte og fredfyldte i et stort søområde.

En anderledes, arkitektonisk flot rasteplads i Åsnen. Foto © nationalparkasnen.se / Gunilla Lindbladh

Mulighed for aktiviteter

Store dele af nationalparken er blevet gjort tilgængelig, og derfor at det nemt som besøgende at få sig en skøn naturoplevelse i parken. Mange af parkens attraktioner er velorganiseret, og der er lige fra rastepladser, toiletter og bålsteder til mærkede gangstier og broer – perfekt til en skovtur med medbragt picnickurv.

Selve indgangen finder man ved Sunnabron, som ligger lige ved Åsnens største ø, Sirkön. Herfra er der gangstier, som leder til Bjurkärr, der er det vel nok flotteste skovområde i Åsnen.

I den vestlige del af Åsnen finder man Troldbjerget, som hedder sådan, fordi man i den svenske folklore mente, at små trolde fejrede jul mellem klipperne. Med den sjove sagnfortælling med i bagagen og mulighed for leg i naturen er dette en særlig attraktiv destination i parken for børnefamilier.

Klipperne på Troldebjerget. Foto © nationalparkasnen.se / Ingela Eriksson

For dem, der hungrer efter at røre sig, kan man også padle ude blandt øerne i enten båd eller kajak. Hvis man er til vild, utæmmet natur og overlevelsesture, er det her lige sagen, da de ubeboede øer er ren vildnis uden nogle faciliteter.

Hvis du lige nu står uden sommerferieplaner, anbefaler vi varmt at tage et smut forbi Åsnen nationalpark og se vores nabolands skønneste natur udfolde sig på bedst vis!