31
×

Nye moralske dilemmaer i ’SKYLD’ af Ferdinand von Schirach

Skrevet d. 13 september 2017 af Anne Kristensen

© ZDF

Hvordan placerer, afvejer og afgør vi skyld? Kan skyld overhovedet gradbøjes? Og hvilken plads har etiske og moralske aspekter, når man arbejder med rigide love og regler? Disse spørgsmål er omdrejningspunktet for den tyske tv-serie ’SKYLD’, som har premiere på ZDF i denne uge.

Serien er baseret på den tyske forfatter og jurist Ferdinand von Schirachs novellesamling ’SKYLD’ fra 2010, som hurtigt blev en bestseller.

Måske ringer navnet en klokke hos dig. Ferdinand von Schirach er nemlig også kendt som forfatteren bag den omtalte teaterforestilling ’Terror’, der blev uropført i 2015 og så sent som i foråret 2017 var sat op på Det Kgl. Teater. © SCHULD / ZDF

Mellem lov og etik

Novellerne i samlingen ’SKYLD’ kredser alle om titel-temaet, og tager fat på hver sit etiske dilemma.

I 2015 blev seriens første sæson bestående af seks afsnit baseret på hver sin novelle sendt, og nu sendes fire helt nye afsnit som, ifølge producenterne Oliver Berben og Jan Ehlert, er endnu mere skarptskårede og følelsesmæssigt tæt på seeren. De lover, at hvert afsnit og hver historie er en ægte ’under huden’ oplevelse.

Selvom hvert afsnit er en afsluttet historie, er der en fællesnævner i dem alle. Vi følger nemlig i hele serien advokaten Friedrich Kronberg, hans arbejde med sine klienter, og de mange dilemmaer, han konfronteres med i mødet med de hårdt prøvede skæbner.

For selvom juraen skelner mellem rigtigt og forkert, og domstolene klart kan afgøre hvorvidt en klient er skyldig eller uskyldig, forholder det sig ind imellem ganske anderledes og meget mere nuanceret, hvad angår de moralske aspekter i en dom.

Du kan læse vores programanbefaling af det første afsnit af serien her.

© SCHULD / ZDF

Lægger op til diskussion

Inspirationen til historierne har rod i virkeligheden. Som både forfatter og jurist trækker von Schirach nemlig på sine egne erfaringer fra retssystemet og juraen.

Gennem sine historier stiller han os som læsere – og nu som seere – overfor de vanskelige dilemmaer, der opstår når forholdet mellem rigtigt og forkert, ret og uret, ikke er så sort-hvidt, som loven dikterer.

På den måde handler serien også om os selv, fordi den lægger op til diskussioner om både dybt menneskelige og demokratiske værdier og problematikker, som vedrører os alle på tværs af samfundsmæssige forskelle.