31
×
Valkyrien

Nyt norsk tv-drama udspiller sig dybt under jorden

Skrevet d. 19 december 2016 af Sebastian Sharif

© NRK/Valkyrien

'Valkyrien' er NRK’s nye dramathriller, som følger en desperat læge og en korrupt, dommedagsbesat beredskabsmand. De indgår et samarbejde og etablerer en illegal klinik dybt under jorden i Oslo centrum. Men det får konsekvenser, som langsomt når op til overfladen.

Lægen Ravn bliver desperat, da hans kone erklæres dødeligt syg. Det sker på tærsklen til hendes medicinske gennembrud – udviklingen af en ny form for antibiotika – og sammentræffet virker mistænkeligt. Lægerne fastholder dog, at hun er uhelbredelig, men Ravn nægter at give op og etablerer derfor en illegal klinik under jorden i forsøget på at helbrede sin kone. Vel at mærke i en togstation – ”Valkyrien” - der har været nedlagt i over 30 år.

Hjælpen får han af Leif, et medlem af Oslos beredskabsstyrelse og central for etableringen af klinikken, da han kender Oslos undergrund. Men Leif har også en skyggeside: han er en såkaldt ”doomsdayprepper” – en type af mennesker, der forbereder sig på hvad, de mener, er jordens uundgåelige undergang. Og snart havner Ravn i et moralsk dilemma, for skal man gå imod loven for at hjælpe dem, man elsker?

Valkyrien

© NRK/Valkyrien

”Det er det mest spændende manuskript, jeg har læst i flere år”

Da Sven Nordin, som spiller lægen Ravn, fik stukket manuskriptet i hånden, var han mildest talt begejstret. ”Det er det mest spændende manuskript, jeg har læst i flere år” udtalte han til den norske avis Dagbladet. ”Historien er utrolig spændende og helt anderledes end alt andet, jeg har været med til.”

Nordin er ellers en garvet herre, der bliver betragtet som en af Norges mest alsidige skuespillere. Han har medvirket i en lang række produktioner – både tv, film og teater på tværs af landegrænser.

Valkyrien

© NRK/Valkyrien

Bred appel og store temaer

Stilmæssigt placerer serien sig inde for den skandinaviske genre af krimi og drama, man populært kalder nordic noir på grund af den gennemgående mørke tone i billeder såvel som handling. Det er en genre, der har nydt meget succes internationalt på grund af de flotte, realistiske skildringer og komplekse historier, der bryder med vanlige krimi-klichéer.

Med et budget på hele 63 millioner kroner, for 8 afsnit af 45 minutter, er serien da også en satsning af international kaliber for NRK. Og seriens medvirkende spår den gode chancer, ikke mindst på grund af de helt unikke omgivelser og de vidtfavnende temaer.

”Den handler om medicinsk forskning, dommedags-profetier, globalisering, infrastruktur, forsyninger, organiseret kriminalitet - i det hele taget hvordan vi bygger verden op omkring os. Dette tror og håber jeg kan ramme det internationale publikum - ikke mindst de yngre seere,” siger Sven Nordin.

Pål Sverre Hagen, som spiller Leif, stemmer i: ”Serien tager nogle virkelig vigtige og originale temaer op,” fortæller han.

Glæd jer til det nye år

Alt tyder altså på, at Valkyrien er ulig noget, der tidligere er løbet over de skandinaviske tv-skærme. Og du skal ikke vente længe: serien har premiere allerede søndag d. 1. januar kl. 21.10 på NRK1, lige som champagneflaskerne står tomme, kransekagen er spist og fyrværkeriet er fyret af. Man kunne passende gøre det til et nytårsforsæt at se noget mere norsk tv!