31
×
Monster NRK

Nyt prisvindende mysteriedrama på NRK!

Skrevet d. 9 oktober 2017 af Anne Kristensen

© MONSTER/NRK

Efteråret er fyldt med nye, gode dramaserier fra vores nabolande. Og den nye satsning på NRK, det mystiske thrillerdrama ’Monster’, der har premiere mandag d. 9. oktober, er ingen undtagelse! Serien har allerede vundet en pris for bedste og mest nyskabende manuskript – og er endda skrevet af en debutant inden for genren.
 
Der er høje forventninger til NRK’s nye mysteriedrama ’Monster’. Serien har allerede vundet prisen European Script Award for det mest nyskabende seriemanuskript – og dét har givet serien international anerkendelse. 

’Monster’ er et såkaldt ’Nordic Noir’ mysteriedrama, der udspiller sig i et fiktivt lokalsamfund langt oppe i det nordlige Norge, midt i den smukke, men også barske og nådesløse natur. 

En ung kvinde, Tyra, er sporløst forsvundet, og hendes kæreste findes dræbt. Dette drab skal dog vise sig ikke at være det eneste, der hjemsøger det lille lokalsamfund. Hurtigt får man mistanke om, at en seriemorder er på spil.

Eva Hersoug og Joel Dreyer i Monster NRK

© MONSTER/NRK

Karakterdrevet fortælling

Historien er drevet af karaktererne - af deres personligheder, historier og særheder, men også af deres relationer til hinanden. Serien er blandt andet blevet rost for dens mangefacetterede persongalleri, med stærke og komplekse karakterer i både hoved- og biroller.

En af hovedrollerne, efterforskeren Hedda Hersoug, er en af de stærke karakterer. Hun er netop vendt tilbage til den lille by, sit barndomshjem, for at leve en roligere tilværelse og sørge for sin far, der er syg.
 
Men det lille samfund er ikke så trygt længere, da flere drab, utryghed og mistillid begynder at præge livet i byen. Som hjælp i opklaringsarbejdet tilkaldes den dygtige specialefterforsker Joel Dreyer, seriens anden hovedrolle, fra det sydlige Norge.
 
Joel spilles af Jakob Oftebro, som vi i Danmark kender fra blandt andet ’1864’, ’Gyldkysten’ og ’Tordenskjold og Kold’. Joel og Edda skal nu arbejde sammen om at efterforske de mystiske drabs- og forsvindingssager. Men Joel Dreyer er fremmed i de nordnorske omgivelser. Hans egenrådighed, arrogance og manglende sociale fornemmelse gør, at han til tider begår fatale og frygtelige fejl.

Margot van Gebert styrer al kriminaliteten i byen i MONSTER NRK

© MONSTER/NRK

Alle er under mistanke

Den voksende mistillid og mistænksomhed vanskeliggør ikke bare arbejdet for de to efterforskere, men også samarbejdet med de lokale politifolk. Det skyldes ikke mindst den garvede politichef, Ed Arvola, der har sine egne teorier om hvem, der er gerningsmanden i de frygtelige sager. Han retter både søgelyset mod byens kristne menighed, men også mod sine egne ansatte. 
 
Imidlertid forsøger Margot van Gebert, overhovedet i byens mærkeligste familie, at holde sig helt udenfor politiets søgelys. I det skjulte styrer hun nemlig al kriminaliteten i byen. Hemmeligholdelsen bliver noget af en udfordring for Margot, da hendes døve datter Jani sætter alt ind for at finde sin forsvundne veninde, Tyra.
 
Efterhånden er ingen trygge i den lille by, mistillid forvandler venskaber til had, byens ældgamle historier og modsætninger får ny aktualitet, og gamle efterforskningssager tilhører ikke længere kun fortiden. Jo dybere Hedda og Joel graver i sagen, i fortiden og i folks relationer, og jo nærmere de kommer en opklaring, desto farligere bliver det for dem.
 
Den brutalitet, der hærger byen og dens beboere, understreges af kulissen, som fortællingen udspiller sig i: den nordnorske brutale natur. Naturen og landskabet spiller en ganske central rolle i fortællingen, og er med til at gøre serien unik sammenlignet med andre skandinaviske krimiproduktioner.
 
Naturen har desuden været en vigtig faktor i forhold til den internationale interesse.
”Det er et privilegium for oss å kunne filme i denne delen av landet som blir oppfattet som veldig eksotisk av våre internasjonale samarbeidspartnere” siger producent Lasse Greve Alsos.

Den nordnorske natur i Monster på NRK

© MONSTER/NRK

Skrevet af debutant

Med den store opmærksomhed som talrige nordiske krimiserier har fået gennem de seneste mange år, kan man tænke sig, at det er svært at forblive original og nyskabende inden for TV-krimigenren. 
 
Derfor var det modigt, da NRK valgte at sætte gang i en så stor produktion, baseret på et debutantmanuskript. Manuskriptforfatteren til serien, Hans Christian Storrøsten, har nemlig aldrig skrevet seriemanuskripter før. 
 
Men måske var det netop dette friske pust, der allerede nu har gjort serien til en internationalt anerkendt satsning. Historiens særegne univers fascinerede NRK, og som producenten af ’Monster’ Alsos udtaler, så kan man ikke være nyskabende uden at være modig.
 
Da seriens kunstneriske ambitioner allerede har høstet international anerkendelse og interesse inden premieren, var dette sats tilsyneladende ikke uden berettigelse.

’Monster’ har premiere mandag d. 9. oktober kl. 21:30 på NRK, og sendes i 7 episoder med danske undertekster. Læs mere omkring premiereafsnittet i vores programanbefaling i 'Relaterede tv-tips' herunder.