rtl-logo 31
×
Christian Nymann arbejder som dykker på en af olieboreplatformene.

Premiere på NRK's nye store dramaserie om det norske olieeventyr

Skrevet d. 25 oktober 2018 af Rikke Heegaard Steen

Vi danskere elsker at tale om ”de norske oliepenge”.

De fleste har nok hørt vandrehistorien om, hvordan daværende udenrigsminister Per Hækkerup ”gav” nordmændene oliefeltet i Nordsøen i en whiskey-brandert. ”Det kunne have været vores,” siger vi med en snert af misundelse.

For nordmændene er olien også en vigtig del af selvforståelsen. Oliefundet transformerede Norge fra den ene dag til den anden om til en nation med nyt internationalt udsyn – og en stenrig én af slagsen.​

Intet sted var omvæltningen så markant som i den førhen søvnige fiskerby Stavanger, der af geografiske årsager blev base for de internationale olieselskaber. 

Det er denne historie om Stavanger og Norges opblomstring som olienation, der fortælles i NRK’s nye store dramasatsning ’Lykkeland’.​

De 4 unge hovedroller

I ’Lykkeland’ følger vi  fire unge mennesker, hvis skæbner er vævet tæt sammen og alle kommer til at blive påvirket af oliefundet. Alle hovedrollerne spilles af unge talenter, der både er ukendte i Norge og i den vide verden.​

En af seriens hovedkarakterer er Anna Hellevik, spillet af 21-årige Anne Regine Ellingsæter, som er uddannet på DT Danseteater i København.

Anne Hellevik (Anne Regine Ellingsæter). Foto © NRK

Anna kommer fra en fattig bondefamilie og er forlovet med Christian Nyman, søn af en af Stavangers mægtigste virksomhedsejere. Hun er en smart og ambitiøs pige, som bliver sekretær for byens borgmester Arne Rettedal og derigennem involveret i de politiske beslutninger, der kommer til at bestemme Norges fremtid som olienation.

Christian - spillet af den 20-årige Amund Harboe, som selv kommer fra Stavanger - er derimod mere praktisk orienteret end sin forlovede Anna. I stedet for at overtage virksomheden beslutter Christian sig for at blive dykker i Nordsøen. 

Toril Torstensen kommer fra en dybt religiøs frikirke-familie. Hun arbejder på dåsefabrikken, som Christians familie ejer. Som 17-årig bliver hun gravid med en amerikansk oliearbejder, som rejser fra byen, og Toril bliver på grund af sin religiøse baggrund derfor presset ind i et umuligt ægteskab. Toril spilles af det unge, ukendte talent Malene Wedel, som er 19 år gammel. 

Toril Torstensen (Malene Wedel). Foto © NRK

Jonathan Kay er en ung jurist fra Oklahoma i USA. Han bliver sendt til Stavanger af selskabet Phillips Petroleum for at få selskabet ud af olieaftalen med de norske myndigheder. Jonathan er i tvivl, om det er den rigtige beslutning – og det skal vise sig, at han har ret. Jonathan spilles af den fremadstormende 28-årige britiske skuespiller Bart Edwards. Edwards har lige medvirket i  3. sæson af den kritikkerroste amerikanske serie ’Unreal’ og har desuden spillet med i flere internationale og britiske serier og film.

Jonathan Kay (Bart Edwards). Foto © NRK

Dobbeltvinder på Cannes International Series Festival

Canneseries, Cannes Film Festivals serie-sidefestival, løb af stablen for første gang i år. Hele 130 tv-serier var nomineret, og her var ’Lykkeland’ en af de ti serier, som blev valgt til det eksklusive felt i hovedkonkurencen.

’Lykkeland’ - eller ’State of Happiness’, som den hedder internationalt - vandt hele to priser for bedste manuskript (Mette M. Bølstad, der også er medforfatter af NRK-serien ’Nobel. Fred for enhver pris’) og bedste musik (Ginge Anvik). Hovedprisen gik til den israelske serie ’When Heroes Fly’. 

Optagelserne af ’Lykkeland’ startede i begyndelsen af ​​sommeren sidste år og sluttede i november. Serien strækker sig over otte episoder, og det første afsnit sendes den 28/10 kl. 20:55 på NRK1.