rtl-logo 31
×
Still fra ZDF's nye storslåede familiekrønike Bella Germania

Premiere på storslået krønike om en tysk-italiensk familie

Skrevet d. 7 marts 2019 af Rikke Heegaard Steen

© Bella Germania / ZDF

Fortællingen om ’Bella Germania’ skildrer perioden omkring Tysklands økonomiske mirakel og de første italienske gæstearbejderes ankomst i 1950’erne. Det er en rørende og storslået familiekrønikke, der følger en tysk-italiensk familie over tre generationer og berører evigt aktuelle temaer som gæstfrihed, integration og hjemfølelse. 

Milano 1954. Tyskeren Alexander Schlewitz er på forretningsrejse og forelsker sig i den unge tolk Giulietta. I løbet af det korte ophold blomstrede kærligheden, men det ender ulykkeligt, da Giulietta måtte følge sin families råd og gifte sig med mekanikeren Enzo, som agerer far, da hun føder sønnen, Vincenzo, undfanget i affæren.

München 2014. Den unge Julia Becker er modedesigner i München og har netop præsenteret sin egen første kollektion til et stort modeshow. Hun er en selvsikker, ambitiøs og talentfuld singlekvinde, som samtidig søger efter sin plads i verden. 

Foto © ZDF ​
Til modeshowet møder Julia en ældre herre, der til hendes store forbavselse afslører, at han er hendes bedstefar, Alexander. Han kan fortælle hende familiehemmeligheder: At hendes far, som hun troede har været død i årevis, lever. Fra det ene øjeblik til det andet vendes Julias liv på vrangen. Nu vil hun udforske sine rødder og løse mysteriet om hendes familie.

Da Italien kom til Tyskland

'Bella Germania' er en dramatisering af den historiske virkelighed: Fra 1955 og 1973 kom omtrent fire millioner såkaldte gæstearbejdere til Vesttyskland i søgen efter et bedre liv. De forandrede Tyskland, og Tyskland forandrede dem. Læs mere om premiereafsnittet i vores programanbefaling her.

Den første bølge af gæstearbejdere var italienere, og det endte som en europæisk succeshistorie. Gennem de italienske arbejdere fik tyskerne nemlig indblik i en helt ny kultur: Italienerne vakte tyskernes interesse for Italien og gjorde dem nysgerrige på alt fra musik og gastronomi til kunst og mode.

Foto © ZDF
Særligt på bilfronten skulle den italienske kulturimport vise sig betydningsfuld: Den legendariske minibil Isetta blev importeret og videreudivklet af den tyske bilgigant BMW. Isettaen blev en kæmpe succes og skaffede BMW den nødvendige finansielle luft til at kunne udvikle nye mellemklassemodeller. Uden Isettaen, ville BMW formentlig ikke have eksisteret i dag. Denne historie fortælles også i 'Bella Germania'.

Tragedierne bag solstrålehistorien

Men bag den umiddelbare succes fandtes tragiske familieskæbner. Forældre mistede kontakten til deres børn, nogen mistede deres hjem, opdelingen mellem kulturer og søgen efter tilhørsforhold var den barske virkelighed for mange familier. Det er også er den dramatiske kerne i 'Bella Germania'.

Miniserien er baseret på romanen af Daniel Speck af samme navn, og det er en fortælling om sammensmeltningen mellem to kulturer; en tysk-italiensk familiekrønike over tre generationer med alt, hvad der hører sig til af intens kærlighed og stor tragedie.


Foto © ZDF
Speck sætter den historiske periode under en lup og viser på sensitiv vis, hvordan kulturforskelle og forventninger til familielivet påvirkede mennesker i de daværende tyske og italienske samfund. Men der er naturligvis også paralleller at drage til højaktuelle temaer om indvandring, multikulturelle familier og identitet.

Det tysk-italienske forhold

ZDF sætter i anledning af premieren 'Bella Germania' spotlight på det tysk-italienske naboskab.

Du kan i 'Bella Germania - dokumentaren' blive klogere på den faktiske historiske baggrund for serien. Her hører vi historien om italienere, der flyttede til Tyskland i gæstearbejderperioden, fortalt af tyske italienere og om den positive betydning af den italienske madkultur på den tyske.


Foto © ZDF
Dokumentaren udforsker dog også de mere negative sider af immigrationen - fordommene og foragten, de italienske gæstearbejdere blev mødt med. Sidst men ikke mindst fortæller en entusiast bilsamler også om, hvordan isettaen blev en kult-bil af de helt store. Du kan læse mere i vores programanbefaling her.

En mere humoristisk vinkel på naboskabet får man i 'Tyskernes naboer'. Her rejser komikeren Michael Kessler til Italien for at udfordre og blive klogere på traditioner, fordomme og sandheder i det tysk-italienske naboskab.

Vi kender alle den lune italienske stemning på den lokale italienske restaurant, hvor bordene er pyntet med rødternede duge og ’O Sole Mio’ klinger ud af højtalerne. Men Italien er så meget mere - det får Kessler at sande. Læs mere i vores programanbefaling her.