rtl-logo 31
×
Emma Molin, skuespiller og manuskriptforfatter kendt bl.a. fra satiregruppen Grotesco, er vært på årets Guldbaggen, hvor cremen af den svenske filmindustri hyldes.

Prestigefyldt svensk filmprisuddeling med stærkt dansk præg

Skrevet d. 25 januar 2019 af Sebastian Sharif

Den 28. januar løber ”den svenske Oscars”, Guldbaggen, af stablen. De prestigefyldte priser uddeles for en lang række filmiske bedrifter. Der er et stærkt dansk præg over hele det nominerede felt – inklusiv pæredanske skuespillere.

Vinteren er i filmverdenen lig med den såkaldte ”award season”, en sæson fyldt med glamour, røde løbere, designerkjoler og selvfølgelig spektakulære prisuddelingsshows. Mandag d. 28. januar er det så tid til den mest prestigefyldte svenske filmpris, Guldbaggen, der har fundet sted siden 1964.

Selvom det er svensk film, der hyldes til gallashowet, er der i år al god grund til at følge med som dansker. Der er nemlig et usædvanligt stort dansk islæt over årets felt af nominerede.

Favoritterne

Med hele ni nomineringer - bl.a. i de mest prestigefyldte kategorier bedste film, bedste instruktør, bedste manuskript og bedste kvindelige skuespiller - er svensk-iranske Ali Abbasis ’Grænse’, som vi tidligere har skrevet om, den absolut mest nominerede og er altså en storfavorit.

'Grænse' er storfavorit ved Guldbaggen. Foto © Camera Film.

Den socialrealistiske ’Goliat’ om en 17-årig dreng, der skal overtage sin fars kriminelle virksomhed efter hans død, og den biografiske film om Astrid Lindgrens formative år, ’Unge Astrid’, følger trop med 6 nomineringer hver.

Også en anden film, som vi tidligere har skrevet om, ’Jimmie’, er nomineret i to kategorier, for hhv. bedste lyddesign og bedste foto.

Det danske islæt

Feltet til Guldbaggen viser tydeligt, hvor stort et præg Danmark og den danske filmbranche sætter på svensk film.

Ali Abbasi og Isabella Eklöf, der sammen har skrevet favoritten ’Grænse’, er begge bosiddende i Danmark og uddannet på Den Danske Filmskole, ligesom ’Grænse’ både er støttet (Det Danske Filminstitut), medproduceret fra dansk side (Produktionsselskabet Meta Film) og blevet til i samarbejde med en lang række danske filmteknikere (bl.a. den fremadstormende filmfotograf Nadim Carlsen).

Danske Pernille Fischer Christensen (’En familie’, ’En du elsker’) har ligeledes instrueret og - sammen med sin mand, forfatter Kim Fupz Aakeson - skrevet ’Unge Astrid’, med dansk-svenske Alba August, datter af Bille og Pernilla August, i hovedrollen og Trine Dyrholm på rollelisten.

Alba August som Astrid Lindgren. FOTO: ERIK MOLBERG HANSEN © NORDISK FILM DISTRIBUTION.

Filmen er nomineret til årets film, mens Alba August er nomineret til bedste kvindelige hovedrolle for rollen som den unge Astrid Lindgren.

To danske skuespiller også nomineret

Blandt skuespilnomineringerne finder vi endda også to pæredanske navne – Jens Albinus og Trine Dyrholm.

De er nomineret for henholdsvis bedste mandlige og kvindelige birolle, begge i filmen ’X&Y’ af den svenske kunstner og filmskaber Anna Odell (kendt bl.a. for den tidligere Guldbagge-vinder ’Gensynet’).

Filmen er en indviklet, finurlig blanding af fiktion og virkelighed, hvor Odell og skuespilleren Mikael Persbrandt spiller fiktive udgaver af sig selv, der skal instruere en film om sig selv og deres offentlige personligheder. 

Anna Odell og Mikael Persbrandt spiller sig selv i 'X&Y'. Foto © B-Reel Films.

Til denne fiktive film-inde-i-filmen caster de så en række kendte skandinaviske skuespillere – foruden de to nominerede, også Thure Lindhardt og Sofie Gråbøl - der også spiller sig selv(!), til at spille de to hovedpersoners alter egoer.

Hep med til det glamourøse show

Guldbaggen i år tegner et billede af en svensk filmbranche i storform – og det har den danske filmbranche en stor aktie i!

Du har mulighed for at opleve det flotte show med masser af skarpt klædte stjerner live og se, hvordan alle danskerne og de dansk-relaterede film klarer sig, når Guldbaggegallaen sendes d. 28. januar kl. 20:00 på SVT1.