rtl-logo 31
×
William

Provokerende, vigtigt og modigt

Skrevet d. 27 september 2019 af Rikke Heegaard Steen

Nu skal vi ikke vente længere. Det er blevet tid til den længe ventede norske superserie ’Exit’, som har premiere den 27. september. Der er garanteret spænding, følelser og problemer, når de fire mandlige hovedpersoner lever dobbelte liv med det ene ben i den farlige finansverden og det andet i familiernes skød. 

’Exit’ er en mørk og chokerende fortælling, som er baseret på anonyme interviews af fire prominente mænd i finansmiljøet i Norge. Ud fra disse samtaler har manuskriptforfatter og instruktør Øystein Karlsen skabt en dramaserie ud over det sædvanlige.

Det handler om mennesker, der på ydersiden ser ud til at have alt - penge, karriere og familie - men som bag den perfekte facade alle er destruktive, samvittighedsløse og desperate. De keder sig, og de søger spænding.

Jagten på spænding

’Exit’ har to centrale omdrejningspunkter. Dels om mennesker, der tilhører finanseliten. Deres arbejdsliv, deres syn på livet og deres interne og eksterne kampe. Og dels om deres privatliv med ægteskab og familieliv.

De fire hovedpersoners største livsprojekt er ikke at kede sig, og dette resulterer i, at de gentagne gange tyer til ekstreme midler og metoder.

FOTO: NRK

I jagten på spænding roder de sig ud i vold, narkotika og prostituerede. Ønsket om et ”exit” fra deres kedelige hverdag har gjort, at de fire finansmænd for længst har udslettet alle moralske grænser.

De har bl.a. splejset om et fristed - en lejlighed, hvor de kan leve deres lyster ud og gøre som de vil. Et sted hvor kokain og champagne flyder frit, og prostituerede går ind og ud af dørene, mens deres intetanende koner prøver at få et familieliv til at køre.

Ægteskabsdrama

Ud over de fire mænd og deres interne liv i Norges finanselite, fortæller serien også historien om et skrøbeligt ægteskab.

Ægteskabet mellem den succesrige Adam og hans luksushustru, som lever et liv i sus og dus, synes umiddelbart at køre på skinner. Men det viser sig, at hun bliver ført bag lyset, og at der findes flere mørke sider af ham, som hun ikke kender til.

FOTO: NRK

Dette udvikler sig til et stort ægteskabsdrama, hvor der måske er en, der virkelig har brug for exit” afslører Simon J. Berger, som selv spiller rollen som Adam.  

Provokerende og vigtig

’Exit’ er en usædvanlig dramaserie, som skiller sig ud på flere parametre. Ifølge Øystein Karlsen, har NRK været modige, når de har satset på en serie, der på en og samme tid er provokerende og vigtig.

På trods af, at finansverdenen, pensionsfonde og investeringsselskaber i høj grad påvirker samfundet, er det langt fra alle i den brede befolkning, der interesserer sig det. Og det er både en satsning og en genistreg, mener producer Vegard Stenberg Eriksen, som samtidig håber, at serien vil skabe debat og snak hjemme i stuerne og ved kaffemaskinen på arbejdet.

Prestigefyldt tv-pris

’Exit’ var præsenteret på den franske seriefestival ’Series Mania’ og vandt den prestigefyldte ’Internationale tv-pris’.

’Exit’ blev vist sammen med 14 andre serier fra de største kanaler i blandt andet England, Tyskland, Argentina og Danmark. Men juryen valgte altså NRK’s ’Exit’ som vinderen af denne kategori.

FOTO: NRK

Der er altså lagt i kakkelovnen til et brag af en fredag aften, når du kan se både første og andet afsnit af ’Exit’ fredag den 27. september kl. 23.15 på NRK1, naturligvis med danske undertekster.

Husk at du kan streame hvert afsnit når det passer dig efter det har været sendt på tv-kanalen. Tjek hvilke streamingmuligheder din tv-distributør tilbyder.