rtl-logo 31
×
Optagelser på Overløberen

Realisme, håbløshed og hverdagsglimt i ARD’s krigsdrama ’Overløberen’.

Skrevet d. 7 april 2020 af Rikke Heegaard Steen

ARD gør det igen: den 8. april er premieredag for det imponerende drama ’Overløberen’, der baserer sig på Siegfried Lenz’ posthum roman om hans egne oplevelser som værnemagtssoldat med krigsrealisme, kærlighedskvaler og mental desperation.

Hovedpersonen Walter Proska er en del af en lille deling tyske soldater, der skal forsøge at passe på en jernbaneovergang i Polen. Russerne er på vej, og de lokale partisaner er allerede i overtal.

En dag kører han i tog med den smukke polske kvinde, Wanda. Hun bærer på sin brors urne, som viser sig at indeholde andet end aske: den er fyldt med dynamit. Toget sprænger i luften, og skæbnen fører den polske partisankvinde og Walter sammen – og bort fra værnemagten.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Om kærlighed i krigen

Wanda og Walter støder i første omgang på hinanden med en vis hårdhed og kynisme. Der er konstant mistillid mellem dem, og hun flirter kun med ham af praktiske årsager. Men det slår hurtigt gnister i krigssituationen, da det potentielt kan være begges sidste mulighed for at hengive sig til kærligheden.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Da de to møder hinanden igen, udvikles en kærlighed, som han ikke kan give slip på. I det øjeblik de forenes, synes de at fjerne sig fra krigens virkelighed, og de er parate til at glemme alt om den barske realitet.

Hvis du vil have større indsigt i opbygningen og tankerne bag den todelte dramafilm, kan du læse vores artikel ”Historisk drama om kærlighed i krig”.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Humor og håbløshed

Stemningen i plottet bærer præg af trist realisme og håbløshed, som alligevel bestandigt bliver brudt af delingens forsøg på at holde hverdagen ud i et ulækkert sumpområde.

Selvom soldaterne er omgivet af fjender og samtidig må døje med den ondsindede og vitriolske overordnede, overtager hverdagen: Én soldat er besat af at fange en gedde, der bliver ligestillet med Jesus, mens en anden gerne vil dø for at redde et par birketræer.

Pacifisme eller ej

’Overløberen’ kan ses som et eksempel på en pacifistisk fortælling om, hvordan menneskers kærlighed og venskaber kan overskygge en krigssituation og dens onde konsekvenser.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Men måske er det mest af alt en skildring af en forladt delings desperate kamp for at finde moralske ståsteder i en grotesk situation: ’Overløberen’ fortæller, at man ikke nødvendigvis er pacifist, fordi man deserterer – og Walter

Proska holder sig da heller ikke tilbage fra at slå ihjel, hverken i sit virke som soldat i den tyske hær eller som overløber.

Hovedkarakteren Walter Proska

Som arkitektstuderende var han midt i sin uddannelse, da han blev kaldt i krig. Hans store drøm var at tegne og få noget fra hånden.

Men han må skyde en hvid pind efter drømmen og leve et liv, hvor den fornemmeste opgave er at være en god kammerat i en krig, som han ikke selv valgte til.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Et sted mellem afsky for krig og en følelse af pligt har Walter bevaret sin naive tro på menneskeheden. Han kan stadig give sig til at elske, hvor han ellers er omgivet af had.

ARD har taget en snak med den 28-årige Jannis Niewöhner, som spiller rollen som Walter Proska og stillet ham spørgsmålet: Er Walter Proska en helt?

”Jeg er tilbageholdende med at kalde ham en helt. Som soldat følger han sine instinkter, der fortæller ham, hvad det kræver at overleve. Hvorfor ender han i den røde hær? Fordi han ellers ville blive henrettet. Han har intet valg.

Samvittigheden i ham tænder først senere. Der hersker en evig tilstand mellem at føle sig forkert og at vide, at der ikke var noget andet, han kunne have gjort.

FOTO: OVERLØBEREN / ARD

Walter formår på sin egen måde at forblive en ren sjæl med en sikker fornemmelse for, hvad der er menneskeligt og hvad der ikke er. Måske er han et forbillede, fordi han forbliver tro mod sig selv i ekstreme situationer.” (Jannis Niewöhner til ARD). 

Fra litteratur til dramafilm

Den litterære genistreg ’Der Überlaufer’ af Siegfried Lenz blev udgivet i Tyskland efter forfatterens død i 2014 - over 60 år efter han skrev den.

Lenz deserterede selv fra den tyske hær mod slutningen af krigen og gemte sig i øvrigt i den sydsjællandske by Næstved.

Se med på ARD den 8. april kl. 20.15, når Lenz’ roman bliver til dette imponerende krigsdrama om hverdagen i krig og menneskers omgang med hinanden.