rtl-logo 31
×
kongehus, prinsesse diana, prins harry, dokumentar, tv, zdf

Royale på stribe

Skrevet d. 26 april 2021 af Morten Rohde

© FOTO: ZDF/PRINSESSE DIANAS FARLIGE ARV

I tre kommende programmer kan du komme nærmere Europas royale, når ZDF zoomer ind på Dronning Elizabeth, Prinsesse Diana, og Dronning Máxima af Nederlandene. Programmerne besvarer spørgsmål om alt fra den britiske dronnings indsats under Anden Verdenskrig til Prins Harrys nylige exit fra det britiske kongehus.

D. 16. april rundede Danmarks egen Dronning Margrethe sit 81. leveår, mens det fem dage efter, d. 21. april, var Storbritanniens Dronning Elizabeths tur til at blive fejret med sine nu 95 år på jord.

I den forbindelse inviterer vi derfor ind i de royale gemakker, som i disse dage helt eksklusivt kan tilgås via NabolandsKanalerne.

Der er nemlig monarki i luften i form af tre stærke ZDF-dokumentarer, der tager os med ind i de fine kulisser og fortæller historien om tre royale kvinder, der hver især har haft en stor indflydelse på deres samtid.

Prinsesse Dianas farlige arv

Prins Harry og konen Megans annoncering af deres fratrædelse fra de royale pligter i 2020 ledte til nogen postyr i og omkring Huset Windsor.

Den slags er ikke helt uhørt i det britiske kongehus, hvor både middelalderens Edward ll og Richard ll i tvang måtte forlade tronen, mens kong Edward VIII i 1936 af egen vilje abdicerede fra sine pligter for at forfølge sit kærlighedsliv.

Alligevel blev ”Megxit”, som internettet døbte de to kongeliges fratræden i 2020, en anden slags krise. Det blev et symbol på nyere tids kongehus, hvor interne uenigheder om, hvad et moderne monarki skal være, kan høres på vandrørene i de royale gemakker.

Genfærdet af Prinsesse Diana, den folkekære prinsesse, der insisterede på at være en borger som alle andre, synes stadig at spøge i det britiske kongehuset små 25 år efter hendes tragiske død. Med andre ord er Dianafiguren stadig lige så aktuel, som hun var før sin død.

PRINSESSE DIANA. FOTO: ZDF/PRINSESSE DIANAS FARLIGE ARV

Derfor stiller ZDF skarpt på Windsor-Husets superstjerne og provokatør med dokumentaren ’Prinsesse Dianas farlige arv’.

For selv om Diana var både vellidt og ofte blev velmodtaget af befolkningen for sin nede på jorden-tilgang til det royale liv, var hun også internt i kongehuset set som oprørsk og til tider problematisk for det royale image.

Spørgsmålet om Dianas indflydelse på sin søn Harry og på kongehuset generelt, er, som titlen antyder, et tema i dokumentaren.

PRINSESSE DIANA MED DE TO PRINSER, WILLIAM OG HARRY. FOTO: ZDF/PRINSESSE DIANAS FARLIGE ARV

Læs mere om programmet om den royale, menneskelige, elegante og afbalancerede børnehaveklasselærerinde og hendes indflydelse på nutidens krise med Prins Harrys exit her.

Se med d. 27. april kl. 20.15 på ZDF.

En dronning i krig

Det britiske kongehus er generelt en kanon af imponerende historier. Vi spoler tiden tilbage og zoomer ind på Dronning Elizabeth ll.

For lang tid før hun blev dronning, og lang tid før hverken Diana eller Harry var blevet en del af den kongelige familie, var hun en kvinde i historiens centrum.

Hun var kun 13 år gammel, da England og Frankrig erklærede Nazityskland krig, og hun gennemlevede derfor Anden Verdenskrig som teenager af England.

Det gjorde hende dog ikke til en ubetydelig del af den engelske indsats mod værnemagten i Kontinentaleuropa. For Elizabeth både holdt gejsten oppe for Englands børn og senere endnu hjulene i gang for den engelske hær.

DRONNING ELIZABETH UNDER ANDEN VERDENSKRIG FOTO: ZDF/DRONNINGEN I KRIG

Mod krigens afslutning tog hun uddannelse som mekaniker og lastbilchauffør og blev en del af den engelske hærs forsyningsarbejde.

Dronningens krigstjeneste er blevet til dokumentaren ’Dronningen i krig’, som sendes d. 2. maj kl. 23.40 på ZDF.

Mennesket Máxima

Et måske mindre kendt kongehus herhjemme end det britiske er det hollandske. Og der har de en dronning, som er blevet yderst populær i landet: Máxima af Nederlandene.

Født i Argentina, uddannet økonom og gift ind i det hollandske kongehus som dronning ved Kong Willem Alexanders side er hun blevet en majestæt af folket.

Hun er kendt for sin elegance og evige pli, og så siger hollænderne også, at de er heldige med en dronning, der har formået at lade en smule af sin yndighed smitte af på Kong Willems ellers lidt klodsede væsen.

Dog var hun ikke altid vellidt. Da hun i sine sluttyvere begyndte at vise sig sammen med den hollandske kronprins, var mange hollændere oprørte over det faktum, at hendes far havde været minister for det argentinske diktatur.

Men ikke længe efter faldt hollænderne nu alligevel for den nye dronning, der med sin økonomibaggrund har ytret sig offentligt for investeringer og lån til verdens fattige.

MÁXIMA AF NEDERLANDENE FOTO: ZDF/MENNESKET MÁXIMA

D. 17. maj fylder Máxima 50, og i den anledning viser ZDF dokumentaren ’Mennesket Máxima’, der portrætterer den yndede dronning og bringer et eksklusivt interview med hovedfiguren selv.

'Mennesket Máxima' sendes d. 6. maj kl. 20.15 på ZDF.

Rundt om kongehusene

Er du på jagt efter et royalt fix, kan du altså se med over tre gange på ZDF, når der løber blåt blod gennem fjernsynskanalerne.

Vi vil bruge lejligheden til at ønske tillykke til både vores egen kære dronning i forbindelse med hendes fødselsdag lidt tidligere på måneden, d. 16. april, til Storbritanniens Dronning Elizabeth for hendes dag d. 21. april og altså til Máxima af Nederlandene, når hun fylder rundt d. 17. maj.