31
×

Sonja af Norge 80 år - Dronning i medvind og modvind

Skrevet d. 28 juni 2017 af Sebastian Sharif

© Jørgen Gomnæs

Tilbage i februar tegnede vi et portræt af Kong Harald af Norge i anledning af hans 80 års fødselsdag. D. 4. juli er det hans hustru, Dronning Sonjas, tur til at fylde 80, og hun skal ikke snydes for et portræt. Vi har at gøre med en på mange måder atypiske dronning.

Det norske kongepar er umådeligt populært, ikke mindst på grund af deres beskedne og åbne fremtræden, men også fordi, de har turdet bryde med etikette og traditioner.

Stærkeste eksempel på dette er deres insisteren på kærligheden. Kong Harald måtte nemlig holde sit forhold til den borgerlige Sonja Haraldsen hemmeligt i 9 år, før han tog sig mod til at fortælle sin far, Kong Olav V, om det.

©️ Sølve Sundsbø
Tiden var nemlig en hel anden for kongehusene. Selvom det norske kongehus var ungt med kun to generationer bag sig, værnede Kong Olav om traditionerne, der påbød man skulle gifte sig adeligt.

Men den daværende Kronprins Harald stillede et ultimatum – hvis han ikke kunne få Sonja som hustru, ville han forblive ugift resten af sit liv, og dermed som eneste mandlige tronarving stoppe den norske kongeslægt. Hans plan lykkedes: Sonja Haraldsen blev til Dronning Sonja af Norge i en tid, hvor det var uhørt.

Atypisk regentpar

Siden da har regentparret markeret sig som et atypisk kongepar på anden vis. Eksempelvis fortalte Sonja i 2012 åbent og i detaljer om en spontan abort, hun fik i 1970 to år efter parret blev gift, ligesom parret insisterede på at fejre deres fælles 25-årige regentjubilæum i stedet for blot Kong Haralds, som det er traditionen.

©️ Jørgen Gomnæs
Denne, for kongehuse, hudløse ærlighed er medvirkende til, at regentparret er højt elsket af det norske folk, hvilket også kunne ses på det enorme fremmøde og opbakning, da regentparret holdt deres fælles 80 års-fødselsdag tilbage i maj.

Viet sit liv til kultur og velgørenhed

Ligesom vores egen Margrethe, er Sonja også en varm fortaler for kunsten. Hun elsker at fotografere og har fremvist sine kunstneriske talenter, som inkluderer print og keramik, på flere udstillinger, ligesom hun er initiativtager for to kulturelle begivenheder, Dronning Sonjas Internationale Musikkonkurrence for unge sangere og Queen Sonja Print Award.

©️Jørgen Gomnæs
Samtidig har hun også vist sit sociale engagement bl.a. som vicegeneralsekretær i det norske Røde Kors fra 1987-1990, og via hendes Dronning Sonja’s Skolepris, som tildeles skoler, der har gjort noget særligt for inklusion og lighed.

Vi har altså at gøre med en gennemsympatisk og arbejdsom dronning, og vi ønsker hende stort tillykke med de 80 år!