rtl-logo 31
×
Kalifat

Spritnye serier om stærke fortællinger fra alle tre nabolande

Skrevet d. 19 december 2019 af Rikke Heegaard Steen

I det nye år begynder tre spritnye serier fra vores nabolande. Her kan du se med, når ZDF genfortolker en historisk klassiker, når NRK sætter en tragisk begivenhed i et nyt lys, og når SVT fortolker religion i en sprængfarlig kontekst.

Vellykket genfortolkning af klassiker - Das Boot, ZDF

ZDF’s kommende serie ’Das Boot’ er en stærk og flot serie - som omhandler en betydelig del af verdenshistorien fortalt i en kompleks tysk fortælletradition.

’Das Boot’ udspiller sig om bord på den tyske ubåd U-96 under 2. verdenskrig, og er fortællingen om en ung og uerfaren 40-mands ubådsbesætning, som tog afsted fra La Rochelle i 1942 og drog ud på deres allerførste rejse.

Foran de unge mænd lurer en ukendt mission i den nådesløse Atlanterhavsbugt. For hvad de ikke ved, er at ubådskrigen, vil ende med at slå flere end 30.000 civile søfolk ihjel.

FOTO: ZDF

Vi præsenteres for den purunge Klaus Hoffmann, som bliver besætningens nye kaptajn. Vi møder også Simone Strasser, som ankommer til basen for at arbejde som sekretær for kaptajn Gluck. Men den lokale Gestapo-chef holder øje med Simone og formår at få hende til at arbejde for sig selv.

ZDF’s nye miniserie er meget mere end en vellykket genfortolkning af Wolfgang Petersens filmklassiker med samme navn fra 1981, som fik flotte anmeldelser og blev nomineret til hele seks Oscars i 1982.

På baggrund af voksende nationalisme og fascisme, også i Tyskland, kan ’Das Boot’ forstås som en opsang til blindhed og had mod dissidenter og fremmede kulturer, som har ført til elendighed, ubegrænset lidelse og grusomme forbrydelser.

FOTO: ZDF

’Das Boot’ sendes i fire dobbeltafsnit fire aftener i træk fra den 3. januar 2020 kl. 20.15 - dog uden danske undertekster. Og som om det ikke var nok, ledsages serien af en todelt dokumentarfilm om ubådskrigen den 3. og 4. januar.

Serien er produceret af Sky, som også står bag ZDF’s stormende successerie ’Babylon Berlin’ – som har premiere på 3. sæson med 12 nye episoder i efteråret 2020.

Stærke menneskers historie - 22. juli, NRK

Det er ikke første gang, at terrortragedien på Utøya i 2011 bliver brugt som motiv for en dramafortælling. Men NRK har nu produceret en serie, som hverken retter opmærksomhed mod de mange ofre eller gerningsmanden.

22. juli vil for altid være en dag, som minder os om smerte, sorg og sammenhold. Men for rigtig mange mennesker, startede denne dag i 2011 som en helt almindelig arbejdsdag. NRK’s kommende dramaserie er baseret på historien om de mennesker, som gennem deres job, blev berørt af terrorsagen.

FOTO: NRK

Hovedpersonerne i serien er dem, der var nødsaget til at håndtere konsekvenserne af elendigheden – dem som tog ansvar for at begrave de døde, redde de sårede, trøste de sørgende og dømme de skyldige.

Karaktererne er baseret på rigtige mennesker og er et resultat af en lang forskningsproces og flere interviews med dem, der var til stede i virkeligheden.

Skaberne bag ’22. juli’, ægteparret Sara Johnsen og Pål Sletaune, forsøger at fortælle hændelsen gennem mennesker, der var nødsaget til at handle. Samtidig vil de vise, hvad det vil sige at være et menneske, og hvordan landet fungerer, når en sådan ekstrem katastrofe opstår.

FOTO: NRK

NRK har nemlig set nærmere på alt det udenforstående, der foregik i resten af det norske samfund den 22. juli, og det er følgerne og konsekvenserne af terrorangrebet, som danner kernen i den nye serie.

Vi kan forvente et smertefuldt og følelsesladet drama, som bevarer den sorgbare fortællingen på en respektfuld og veludviklet måde.

Se med på NRK fra 5. januar 2020 kl. 21.30.

Religiøs fundamentalisme forfører og ødelægger - Kalifat, SVT

Du kan også roligt glæde dig til SVT’s nye thriller-serie ’Kalifat’, som har premiere den 12. januar 2020.

Serien handler om 5 unge kvinder, hvis vidt forskellige skæbner er sammenflettet i en kompliceret og voldsom fortælling om religiøs fundamentalisme, der både forfører og ødelægger.

Vi lander i efteråret 2015, hvor Säpoagenten Fatima får et tip om, at der er planlagt et terrorangreb i Sverige.

FOTO: SVT

Den unge svenske kvinde, Pervin, sidder fast i byen Raqqa i Syrien. Hendes mands, Husam, har forbindelse til IS, og sammen med en gruppe svenske jihadister står han bag terrorangrebet.

Fatima får ikke de nødvendige oplysninger og tvinger derfor Pervin til at videregive oplysninger om hendes mand. Et dødbringende spil med betydelige konsekvenser er begyndt. 

FOTO: SVT

Udover Fatima og Pervin stifter vi bekendtskab med søstrene Sulle og Lisha og deres ven Kerima. De møder den populære Ibrahim, og han viser dem en helt ny og fascinerende verden – en ’ren verden’. Sulle og Kerima begynder at genoverveje deres liv, og Ibrahim viser dem retningen.

Skaberne bag ’Kalifat’ er duoen Wilhelm Behrman og Niklas Rockström, som vi kender vi fra SVT’s populærere krimiserie ’Inden vi dør’.

Programlederen på SVT Drama mener, at ’Kalifat’ er det mest modige serieprojekt i svensk tv-historie, så der er noget at glæde sig til.

Følg med i programguiden, hvis du vil opdateres på det nyeste tv og de nye serier.