rtl-logo 31
×
Familier mødes

Svensk bliver til tysk

Skrevet d. 15 november 2019 af Morten Rohde

Skånsk dialekt og IKEA-møbler? Måske ikke helt. Men flere svenske serier har fanget tyskernes interesse, og nogle er endda blevet til egne tyske produktioner. Det er ikke kun svenske krimier, der ses uden for landets grænser. Også en enkelt komedieserie har sneget sig ind i det tyske tv-katalog.

De svenske krimiserier ’Beck’, ’Wallander’ og senest ’Inden vi dør’ har nydt stor popularitet internationalt.

Blandt andet er ’Wallander’ blevet produceret i en britisk udgave af BBC, mens Maj Sjöwall og Per Wahlöös ’Beck’ har affødt en hollandsk filmatisering og en britisk radiodramatisering.

Den aktuelle ’Inden vi dør’ fangede den engelske komiker Ricky Gervais interesse, og han skrev om den første sæson, at det var en af de bedste politidramaserier, han nogensinde havde set, og at den sammen med ’Forbrydelsen’ og dansk-svenske ’Broen’ var genren overlegen.

Tyske Das Erste og ZDF er nu aktuelle med to serier, der ligeledes er svenske koncepter.

Den genkendelige humor

’Bonusfamilie’ er en komedieserie om de små kampe og intriger, som mange moderne familier kan nikke genkendende til.

Familielivet kan blive en kompliceret ligning at få til at gå op, når man ved siden af mand og børn måske også har stedbørn, eksmænd eller –koner og endda ekssvigerfamilier.

SVT skabte serien i 2017, og populariteten var enorm i Sverige. Blandt andet blev figuren Patrik spillet af Erik ’Jerka’ Johansson så populær, at manden bag er kendt som hele Sveriges bonusfar.

Dette har også affødt serien ’En perfekt forælder’, der handler om de svære spørgsmål, man stiller sig selv som forældre, og som får premiere d. 27. november 2019 på SVT1. Læs mere her.

Men seriens koncept har altså også skabt interesse i Tyskland, hvor Das Erstes version af ’Bonusfamilie’ får premiere d. 20. november.

FOTO: ARD/BONUSFAMILIE.
 
I den tyske version er Patrik blevet til Patrick, men ellers er konceptet og opbygningen ganske ens.

Lisa og Patrick vil gerne starte familie, men de får en del vanskeligheder, da de begge har børn fra tidligere ægteskaber og tidligere partnere, der stadig er en del af hverdagen.

Det leder til ganske mange problemer for parret, der må kæmpe for overhovedet af kunne spise aftensmad sammen med så forskellige spisevaner.

Patrick må også kæmpe med en skrækindjagende fobi for slanger, da stedsønnen Eddie får et nyt kæledyr af sin far. Nøglen til den gode far-stedfar-relation er svær at finde.

Læs mere om seriens to første afsnit her, og se med, når de får premiere d. 20. november kl. 20.15 på Das Erste.

Krimiernes appel

Som tidligere beskrevet er det især de nordiske krimier, der fanger udlandets interesse.

’Kommissæren og havet’ er ingen undtagelse.

Mari Jungstedts romaner om kriminalkommissæren Anders Knutas er oversat til 17 sprog og er ydermere blevet til den tyske krimiserie ’Kommissæren og havet', der er skabt af ZDF.

Serien blev sendt for første gang på ZDF i 2007, og fra 2009 har man også kunnet følge serien på svenske TV4.

Optagelserne er centreret omkring Gotland og har både tyske, danske og svenske skuespillere i rollerne.

Blandt andet har danske Paprika Steen været med i otte episoder, og danske Jens Albinus spiller en far, hvis barn er blevet kidnappet, i den nyeste sæson.

Sidst men ikke mindst er retsmedicineren Ewa Swensson spillet af Inger Nilsson, der nok bedst er kendt for rollen, hun spillede som barn, nemlig Pippi Langstrømpe i den oprindelige serie og film.

iNGER NILSSON KAN SES TIL HØJRE I BILLEDET. FOTO: ZDF/KOMMISSÆREN OG HAVET.

Der er dog ikke meget Pippi over serien, der efter forfatter Mari Jungstedts skrivestil dykker ned i ”hvorfor gjorde de det?” snarere end ”hvem gjorde det?” og altså er en krimi ud over det sædvanlige.

Det nye afsnit kan du se d. 19. november kl. 20.15 på ZDF, og du kan læse mere om udsendelsen her.

Historier der binder os sammen

Serierne, der bliver populære i vores nabolande eller bliver til nye serier i andre lande, skaber historier, der er med til at bringe os tættere på hinanden.

Selv har Jungstedt i et interview med ZDF fortalt, at hun som 19-årig forelskede sig i en tysker, som hun skrev med for en tid. Selv om det aldrig førte til noget, husker hun stadig hans adresse: Friedensstraße 7.

Denne adresse er at finde i hendes romaner.

Og således blev en lille affære symbolet på et større sammenhold: kulturen, der binder os sammen, og kulturen, der har skabt noget bragende godt tv.

INGER NILSSON SOM PIPPI . fOTO: SVT/PIPPI LANGSTRØMPE.