31
×

Svensk mesterfilm rammer de danske biograflærreder

Skrevet d. 21 juni 2017 af Anne Kristensen

© Scanbox

Torsdag d. 29. juni har den svenske film ’Kæmpen’ (Jätten) dansk biografpremiere – en film, der fuld fortjent blev kåret som årets svenske film ved Guldbagge-uddelingen i januar.
 
Den svenske film ’Kæmpen’ storhitter i Sverige. Filmen er en blanding af både realisme, absurde fantasi-elementer og de pinligheder, der opstår ud i mødet deraf, men udspiller sig samtidig på et baggrundstæppe af en underliggende, rå følsomhed.
 
’Kæmpen’ handler om Rikard, der er autist og alvorligt vanskabt. Han forsøger at finde vej tilbage til sin fortabte mor gennem pétanque-sporten og med hjælp af en 50 meter høj kæmpe.
 
Hans skrøbelige fysik i et barskt og fordømmende miljø gør situationen vanskelig for Rikard. Men i pétanque-klubben har han sin bedste ven Roland, der kæmper for ham gennem tykt og tyndt.
 
I sin overbevisning om, at hans mor tager ham tilbage, hvis han vinder det skandinaviske pétanque mesterskab, forsøger Rikard det umulige, imens kæmpen holder øje fra oven.


© Scanbox Entertainment

Stort YouTube-hit i ryggen

Filmen er skrevet og instrueret af den 42-årige svenske instruktør Johannes Nyholm, der stod bag den hylende morsomme virale kortfilm ’Las Palmas’ med hans dengang et-årige datter i hovedrollen, hvis trailer har over 19.5 mio. visninger YouTube.

Men selv med flere kortfilm og den kæmpe succes fra ’Las Palmas’ i ryggen, er Nyholm grøn i spillefilmsformatet. ’Kæmpen’ er nemlig hans spillefilmsdebut. Det forhindrede dog ikke Nyholm og holdet bag filmen at sikre sig priserne for bedste film, bedste manuskript og bedste make-up/hår ved Guldbaggen, det svenske svar på Oscars.
 
’Kæmpen’ handler om fremmedgørelse og de metoder, vi anvender, for kunne leve med det. Min pointe er, at ulykke og elendighed i forskellige doser og på forskellige måder har en plads i os alle. Vi kan reflektere over det og bedre forstå det, når vi sætter det i relation til en, som har det værre end os selv. Her repræsenterer Rikard en, der befinder sig i den værst tænkelige tilstand, hvor hans evne til at fantasere er det eneste, som redder ham”, fortæller instruktør Johannes Nyholm om filmen.  

Filmen vises i følgende biografer:
Storkøbenhavn: Grand Teatret København, Valby Kino, Gentofte Kino, Ishøj Bio 1-2-3, Vester Vov Vov, Værløse Bio

Sjælland og øerne: Cafe Slotsbio Hillerød
 
Jylland: Øst for Paradis Aarhus, Biffen Aalborg, Nicolai Biograf og Café Kolding
 
Fyn: Cafe Biografen Odense
 
Kæmpen (Jätten)
Af Johannes Nyholm, 90 min
Medvirkende: Christian Andrén, Johan Kylén, Anna Bjelkerud, Linda Faith m.fl.
Rettigheder: Scanbox Entertainment
Vises med danske undertekster