rtl-logo 31
×
Flag

Tyske rifler i mexicanske karteller

Skrevet d. 26 marts 2020 af Morten Rohde

En millionstor våbenhandel blev årsagen til det, som tyske myndigheder netop havde lovgivet imod: At tyske stormgeværer blev en del af den blodige mexicanske kartelkrig. ARD er nu klar med en ny dokumentar såvel som en dramafilm, der begge viser retssagen mod Heckler & Koch og stiller spørgsmålet, om det var lidt for let at omgå restriktionerne for våbeneksport.

Temaaftener på ARD er helt unikke.

Her indledes højaktuelle dokumentarfilm med dramafilm, der er skabt til tv, og som på filmisk vis giver fiktionens bud på, hvordan vi skal tolke hændelser fra virkeligheden.

ARD formår på denne måde at give et følelsesmæssigt indblik i virkelighedens problematikker, og dette på ganske succesfuld maner.

Onsdag d. 1. april skal det handle om en retssag, der spænder fra en sydtysk fabrik til de mexicanske bjerge, og som for mange blev et symbol på våbeneksportørenes delvise skyld i konflikter i lande langt borte.

FOTO: ARD

Rettens ord og retsfølelse

En 10 måneder lang retssag endte i februar 2019 med en beskeden dom. Sådan så i hvert fald mange våbenmodstandere domsfældelsen i retten i Stuttgart.

Ledelsen hos Heckler & Kock, en tyske våbenproducent, der stod tiltalt for ulovlig eksport til Mexico, blev frikendt, mens blot to administrative medarbejdere blev fundet skyldige.

Virksomheden blev dømt en bøde på 3,7 millioner Euro, som modsvarede den estimerede pris for våbnene på salgstidspunktet

FOTO: ARD

Tyske skudsalver i en mexicansk kidnapning

En af de hændelser, der leder op til retssagen, finder sted fire år tidligere i den mexicanske stat Guerrero, da korrupte mexicanske betjente sammen med kartelhåndlangere kidnapper en stor gruppe studerende fra Ayotzinapa Rural Teachers' College og dræber seks af dem.

Våbnet, de bruger i mordene på de unge mennesker, viser sig at være Heckler & Kochs G36-riffel.

Riflen af denne type har den tyske våbenproducent Heckler & Koch få år forinden solgt et tusindtal af til det mexicanske forsvarsministerium. På papiret er alle solgt til mexicanske stater, der ikke er under et føderalt våbeneksportsforbud i Tyskland, med de tyske myndigheders godkendelse.

VÅBENFABRIKKEN I Oberndorf am Neckar. FOTO: ARD

På eksportdeklarationen havde man fra fabrikkens side kun beskrevet navne på mexicanske stater, som var godkendte til våbeneksport, og de tyske myndigheder havde derfor godkendt handlen.

Men det afholdt ikke Heckler & Koch fra at eksportere til forbudsstater som bl.a. Guerrero og Jalisco, der begge havde set heftige blodsudgydelser i den mexicanske kartelkrig, og hvor både lokale og føderale sikkerhedsinstanser ofte er indblandede i den voldelige magtkamp.

På baggrund af denne episode lægger tyske myndigheder sag an mod Heckler & Koch. En sag, der altså i Stuttgart 2019 ender med en dom til to administrative arbejdere og en bøde til virksomheden.Demonstration uden for domstolen i stuttgart. en G36-attrap ses i midten. foto: ard

Hvordan kunne det ske?

I 2015 kunne ARD for første gang vise, hvordan lovgivningen for våbeneksport til visse mexicanske stater var blevet omgået i salget af G36'eren.

Dokumentaren ’Dødelig eksport – Hvordan G36’eren kom til Mexico’ kom efter den efterforskende journalist Daniel Harrichs årelange arbejde på sendefladen og kunne vise kontroversielle dokumenter fra mexicanske myndigheder, korrespondancer mellem Heckler & og Koch og tyske myndigheder og billeder af G36’eren i brug på mexicanske gader.

Alt sammen noget, der også blev en del af bevisgrundlaget for retssagen mod den tyske våbenproducent.

MAN KAN STADIG SE TYSKE VÅBEN I HÆNDERNE PÅ MEXICANSKE SOLDATER. FOTO: ARD

Nu viser Harrich med dokumentaren ’Dødelig eksport - Våbendirektør i retten’, hvordan retssagen forløb, og hvilke problemer der fortsat ikke er løst i den tyske våbeneksport.

Dokumentaren viser en svaghed i kontrollen af den tyske våbeneksport, og den viser, hvad tyske myndigheder og højtrangerede embedsmænd i dag gør for at standse ulovlige handler, der bidrager til voldsorgier på Mexicos gader: Ikke helt nok.

For dokumentaren viser også, hvordan en ny eksportaftale eksisterer mellem mexicanske repræsentanter og tyske våbenhandlere.

Sagen mod Heckler & Koch kan ende med at blive en farce, der udstiller myndighedernes svaghed over for store spillere i våbenindustrien.

Se med onsdag d. 1. april kl. 21.45, når ARD sender dokumentaren, der viser retssagen om stormriflerne i Mexico.

Se også den fiktive dramafilm Dødens mestre 2. Her spiller Emmy-vindene Veronica Ferres konen til en ansat hos våbenproducenten HSW, der ender med at tage skylden og dø for virksomhedsledelsen. Filmen sendes kl. 20.15.