rtl-logo 31
×
En kvinde og en sort skikkelse af en mand står på en togperron.

Tysklands temperatur bliver taget i nye dokumentarserier

Skrevet d. 26 april 2018 af Sebastian Sharif

© ARD

Mandag d. 30. april begynder to spændende nye dokumentarserier på ARD. Her kan du se med når både garvede dokumentarister leverer indsigtsfulde samfundsdiagnoser, og når unge, fandenivoldske talenter dokumenterer sprængfarlige emner med livet som indsats. Begge lover at gøres os meget klogere på det tyske samfund, der både er meget lig vores - og helt anderledes.

Anna Thiele sidder over for en mand klædt i en stor, mørk hættetrøje. ”Toni” kalder han sig, og vil gerne være anonym. Han er narkohandler og vil ikke afsløres i den dokumentar, Thiele laver.

Han er ved at demonstrere over for Thiele, hvordan han deler den kokain, han sælger til alt fra rengøringsdamer og studenter til læger og advokater, op i poser af salgsportioner. Det er forberedelsen til aftenens handler, der snart skal finde sted, handler, som Thiele følger med i. Hele vejen. Også, når Toni kører rundt i en taxa og leverer de nøje-afvejede pakker af det hvide pulver til kunderne.


Anne Thiele sidder med narkohandleren Toni, der viser, hvordan kokainen bliver nøje opvejet og puttet i poser. © ARD
At vise kriminelle aktiviteter så ufiltreret kan virke grænseoverskridende, men det er ikke desto mindre så tæt, vi kommer i ARD’s nye dokumentarserie ’Rabiat!’. Her har ARD givet mikrofon, kamera og sendetid til en gruppe unge, passionerede journalister.

Resultatet er alt andet end den journalistik, man typisk oplever i dokumentarer. Journalisterne gør sig ingen illusioner om, at de blot betragter og beskriver, idet de placerer sig selv midt i det hele, og de risikerer gerne liv og lemmer for at få den mest autentiske skildring af, hvad der rent faktisk foregår i ly af skyggerne.

Dybdeborende reportage

Som tysk-tv har bevist igen og igen både på ARD med deres tilbagevendende ’Die Story im Ersten’, men såmænd også i ZDF’s dedikerede dokumentar- og reportagehold, ZDFZeit og ZDFZoom, er de mestre i at lave informative, dybdeborende og spændende dokumentarer i et mere klassisk reportage-format.

ARD har også premiere på en anden ny dokumentarserie ’Det rører Tyskland’ i netop dette mere genkendelige format, og her bliver hyperaktuelle og sprængfarlige emner fra den tyske samfundsdebat taget op og uanfægtet undersøgt til bunds.


Fra bunden til toppen af det tyske samfund. 'Det rører Tyskland' viser i første afsnit de ubehagelige metoder, der bliver benyttet for at omgå den tyske mindsteløn.  © ARD

Gennem 6 uger kommer vi igennem 6 forskellige samfundsproblemer, der strækker sig fra alt fra social ulighed, flygtninge, seksuelle overgreb til børnemishandling. Det er problemer, der ganske vist ikke er unikke for Tyskland, men som er særligt aktuelle lige netop der: Tænk bare på terrorangrebet i Berlin, de seksuelle overgreb nytårsaften i 2015, de varige sociale levn fra Øst-Vest opdelingen osv.

Det er også sider af Tyskland, som de fleste nok er bekendt med og er stødt på i den danske nyhedsstrøm, men som man også kun har fået det danske perspektiv på. ARD’s dokumentarserier byder på en bredere forståelse og en dybere indsigt, idet vi får svar på spørgsmål som: Hvad fylder i tyskernes bevidsthed? Hvilke samfundsmæssige udfordringer har de – og hvordan tackler de dem?

Tysklands er ikke blot vores naboland. Det er også et af de lande, vi har allermest udveksling med, både økonomisk og kulturelt. Så der er god grund til at følge med i ARD’s dokumentarer, da det, der rører Tyskland, også rører os!
Både ’Det rører Tyskland’ og ’Rabiat’ og bliver sendt mandag d. 30. april, hhv. 20.15 og 22.45. Du kan læse mere om første afsnit af ’Rabiat!’ i vores programanbefaling her, og om premiereafsnittet af ’Det rører Tyskland’ ved at klikke her.