31
×
SVT/Midnattssol

Velkommen til midnatssolens land

Skrevet d. 12 oktober 2016 af Stine Hamann Pedersen

© SVT/Midnattssol

SVT1 er aktuel med hele to velproducerede dramaserier dette efterår, og der er rigeligt at glæde sig til. Den 23. oktober er der premiere på den spritnye serie ’Midnatssol’, der i bedste nordic noir stil krænger indersiden af menneskets mørke afgrund ud. Og til dem, som ikke kunne få nok af publikumssuccesen ’Tykkere end vand’, er SVT klar med en opfølger.

Efteråret er for alvor sat ind, og mørket sænker sig med hastighed over hele Skandinavien. Men for blot et par måneder siden stod solen højt, og i det allernordligste Sverige små 60 km fra polarcirklen var der midnatssol. Dette mystiske og sagnomspundne fænomen, hvor solen i op til en måned ikke forlader himlen i sin regelmæssige cyklus, men danser dag som nat henover horisonten med et evigt skinnende lys.

Netop dette fænomen er omdrejningspunktet for den ene af efterårets store dramaserier, ’Midnatssol’, der får præmiere den 23. oktober på SVT1.

Hvor der er lys, er der mørke

Da en fransk mand på bestialsk vis findes myrdet i Kirunas vildmark, bliver den smukke unge franske efterforsker Kahin Zadi tvunget til at drage til Sveriges nordligste by, for at understøtte efterforskningen af sin landsmand.

SVT/Midnattssol
© SVT/MIDNATTSSOL

Men hvad der først ligner et enkeltstående drab begået af en sindsforvirret person, viser sig at stikke dybere end som så – og inden længe følger dødsfald på dødsfald med undertoner af oldgamle samiske ritualer under den dragende midnatssol.

I ’Midnatssol’ er der altså lagt op til en mørk og grufuld thriller, som i høj grad trækker på de seneste års nordic noir tendens, hvor det tilsyneladende velfungerende velfærdssamfund sættes på hård prøve, og hvor kollektivets fællesskabsfølelse krakelerer i takt med at frygt og fordomme begynder at få tag i individet. Og som i en hver velkomponeret thriller afsløres det ondes virkelige sammenhæng kun drypvis indtil den store finale.  

Succesparret bag ’Broen’

Skaberne bag ’Midnatssol’ er makkerparret Måns Mårlind og Björn Stein, og de er da heller ikke nybegyndere i nordic noir genren. På cv’et har de blandt andet stor-succesen ’Broen’ om den kompetente, men psykisk ustabile kriminalkommissær Saga Noren og de vanvittige mordere, der krydser hendes vej.

Og ligesom ’Broen’ er rollelisten i ’Midnatssol’ beklædt med et par tunge navne fra skuespillerverdenen.

I hovedrollen som franskmanden Kahin Zadi finder vi Leïla Bekhti, der i sit hjemland er beæret med flere store priser, mens det helt store navn må være Peter Stormare, som forlod Hollywood for en kort stund for at medvirke i produktionen. Svenske Stormare har medvirket i utallige hollywoodproduktioner fra halvfemser kultfilmen ’Fargo’ til action komedien ’22 Jump Street’ fra 2014.   

SVT/Midnattssol
© SVT/MIDNATTSSOL

Med premieren på ’Midnatssol’ er der lagt op til en intens affære, når jagten på en morder sættes ind i de smukke, men dystre landskaber omkring den svenske midnatssol.

Her en lille forsmag på serien.  


’Tykkere end vand’

Er man til lidt mindre mystik, og mere til familiehemmeligheder og intriger, så har SVT også en anden seriepræmiere. Allerede den 17. oktober sendes første afsnit nemlig af den længe ventede anden sæson af SVT’s enorme publikumssucces ’Tykkere end vand’.

Flere måneder er gået siden, vi forlod de tre voksne søskende Lasse, Oscar og Jonna. I første sæson havde de arvet moderens pensionat på den betingelse, at de kunne enes om at drive det sammen en hel sommer.

Nu tvinges de tre søskende igen til tilbage til øen Åland af omstændigheder, som de ikke selv kan styre, for fortiden lurer stadig lige rundt om hjørnet.