45-årig i sit livs topform

Den tyske krimiserie ’Den Gamle’ fejrer 45-års jubilæum med premieren på en spritny sæson.

Skrevet d. 17 marts 2022 af Astrid Bugge

De kan noget helt særligt, når det gælder tv-krimier med lang levetid. Det er selvfølgelig vores tyske naboer, der er snak om. Nu kan den tyske serie ’Der Alte’, som vi kender som ’Den Gamle’, nemlig fejre sit 45-års jubilæum med premieren på en spritny sæson med mordgåder i München, der skal opklares.

Påskedag 1977 var en historisk dag. Her blev det første afsnit af den tyske krimiserie ’Den Gamle’ sendt, og dermed var en helt særlig tv-institution sat i verden.

Siden har serien gjort alt det rigtige, en krimiserie kan gøre, hvis den vil bevare sin popularitet, for i år kan serien så fejre sit 45-års jubilæum. Stadig lige aktuel – for selvom titlen henviser til chefkommissærens alder, så har serien formået at følge med tiden.

Richard Voss med sit faste team, Annabell Lorenz og Tom Kupfer. © ZDF / Der Alte 

Det betyder, at vi nu står lige foran premieren på en spritny sæson med syv afsnit og en seriespecial, der sendes langfredag i påsken, og vi kan igen glæde os til at se overinspektør Richard Voss, velkendt spillet af Jan-Gregor Kremp, og hans team opklare mordgåder i og omkring München.

Skiftende helte

Siden seriens tidlige begyndelse har rollen som chefkommissær, seriens utvetydige ansigt, hovedrolle og omdrejningspunktet, været besat af skiftende kommissærer.

I seriens første 100 afsnit var rollen besat af chefkommissær Erwin Köster spillet af Siegfried Lowitz, som i 1986 blev efterfulgt af chefkommissær Leo Kress spillet af Rolf Schrimpf. Sidstnævnte sad solidt på rollen i godt 20 år og medvirkede i over 200 afsnit.

I 2008 trådte skuespiller Walter Kreye ind i rollen som chefkommissær Rolf Herzog, der løste mordgåder frem til 2012, hvor seriens nuværende chefkommissær Richard Voss trådte taktfast ind på skærmen. Her har han befundet sig godt lige siden, og kan med den kommende sæson fejre sit 10-års jubilæum.

Richard Voss’ faste team har siden 2015 bestået af kriminalassistent Annabell Lorenz (Stephanie Stumph) og kriminalkommissær Tom Kupfer (Ludwig Blochberger). Og i den nye sæson kan vi glæde os til at møde holdets nye forsker og it-specialist Julia Lulu Zhao (Yun Huang).

At slutte på toppen

”I rollen som Richard Voss har Jan-Gregor Kremp skabt en uendelig perlerække af uforglemmelige, rørende, spændende, humoristiske og hjertevarme øjeblikke, der siden 2012 unægtelig har bidraget til seriens stålsikre succes”, fortæller ZDF’s film-og serieredaktør Frank Zervos.

Jan-Gregor Kremp spillede Richard Voss for første gang i afsnittet 'Königskinder', der blev vist i september 2012. © ZDF / Der Alte  

Han kan også bekræfte, at vi kommer til at se de sidste afsnit med Kremp i hovedrollen i foråret 2023. For nylig blev det nemlig klart, at Kremp efter eget ønske har valgt at trække sig fra rollen som Richard Voss. Efter mere end 10 år som ’Den Gamle’ er det tid til en forandring, forklarede den snart 60-årige skuespiller.

Kremps efterfølger bliver skuespilleren Thomas Heinze, der har medvirket i over 200 tyske spillefilm og derfor er en erfaren skuespiller. Med Heinze som den kommende hovedrolleindehaver kan ’Den Gamle’ fastholde traditionen med en karakterfast central chefkommissær, bekræfter Frank Zervos fra ZDF med begejstring.

Først en tur til Østersøen

Men vi har heldigvis glæde af Kremp som Richard Voss en tid endnu. Han er mere aktuel og levende end nogensinde i den nye sæson, der har premiere på ZDF fredag d. 18. marts 2022 og består af 8 nye afsnit, heriblandt et særafsnit som sendes langfredag d. 15. april.

For at beskytte sin datter Paula må Richard Voss gå over sin egen grænse. © ZDF / Der Alte

I løbet af den nye sæson tvinger en kompliceret sag Voss og hans team, der til daglig jagter lyssky forbrydere i München, helt til Østersøen. Her mødes alle spor, og Voss’ egen datter dukker pludselig op og blander sig i efterforskningen – med fatale konsekvenser.

Den nye sæson har premiere fredag d. 18. marts kl. 20.15 på ZDF og sendes i otte afsnit de efterfølgende fredage. Du vil ligeledes kunne finde serien tilgængelig som streaming hos flere danske tv-udbydere.

 

Find alle ugens aktuelle programmer i tv-guiden.

På nabolandskanalerne lige nu