’Amundsen’ storfilm om kontroversiel polarforsker

Roald Amundsens spændingsfyldte rejser til jordens koldeste egne.

2019-filmen ’Amundsen’ er en billet til at gå på opdagelse i verden, før den endnu var helt udforsket. Filmen portrætterer den norske polarforsker Roald Amundsen, og man følger hans motivation for at blive den første opdagelsesrejsende i flere af de polare egne.

Et fly styrter ned i det iskolde hav omkring det nordliggende norske territorium Svalbard. Flyet har allerede passeret polarkredsen, har kurs endnu længere nordpå og bliver, så vidt vides, det sidste hvilested for en af tidens mest hårdføre polarforskere.

Hans navn er Roald Amundsen, og da han dør i 1928, mister vi den mand, der som den første sætter benene på Sydpolen, som den første flyver over Ishavet, og som den første sejler nord over det amerikanske kontinent via den såkaldte Nordvestpassage.

I spændingsfilmen ’Amundsen’ kan du følge den kendte polarforskers første rejser, opleve kapløbet mod Sydpolen og få et indblik i, hvilken mand, der gemmer sig bag det hårde ydre.

Filmen runder mange aspekter af Amundsen liv, og man får virkelig oplevelse af, hvordan det var at være tæt på manden i hans samtid.

En kontroversiel personlighed

På trods af et eftermæle som internationalt kendt polarforsker har der været mange kontroverser omkring Amundsen. Bl.a. har norske medier gennem tiden kunne afsløre, hvordan billedet, vi i dag har af den norske polarforsker, ikke nødvendigvis stemmer helt overens med den faktiske historiske person.

Frederikstad Blad skrev i 2016 om, hvordan ’Amundsen’ i nogle generationer er blevet anset for at være mere opblæst, end hans bedrifter burde tillade, og Morgenposten.no skrev i forbindelse med premieren på ’Amundsen’ i 2019, hvordan filmen fint portrætterer, hvilken skidt person han faktisk var.

roald amundsen, film, norsk© Amundsen/SF Studios

Men uanset hvad man mener om Amundsens personlighed, er filmen ikke desto mindre et spændende indblik i hans bedrifter, og med instruktøren Espen Sandberg kundskaber som filmskaber bliver man hurtigt draget ind i den verden, der portrætteres.

Sandbergs første solofilm
Sandberg er nemlig også manden bag Golden Globe- og Academy Award-vindende ’Kon-Tiki’ fra 2012 og ’Pirates of the Caribbean: Salazars Hævn’ fra 2017, som er instrueret i samarbejde med Joachim Rønning.

roald amundsen, film, pål sverre hagen, norsk© Amundsen/SF Studios

Samme makkerpar står bag den fremragende film ’Max Manus’ om den norske modstandsmand af samme navn.

I rollen som Amundsen finder vi den prisvindende skuespiller Sverre Hagen, der fik store roser med på vejen for sin rolle i NRK-serien 'Valkyrien', der blev vist tilbage i 2017.

Han er sidenhen også blevet et kendt ansigt fra serien ’Exit’, hvor han spiller den psykisk forstyrrede rigmand William. En serie, der ligeledes tog store dele af Norden med storm.

’Amundsen’ er et solidt produkt af de mange dygtige mennesker bag filmen, og den et godt norsk bud på en historisk actionfortælling.

 

’Amundsen’ premiere 2019. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

drama lige nu