Bag om virkelighedens Babylon Berlin

Bag den historisk afgørende tid, som Babylon Berlins tredje sæson foregår i.

Skrevet d. 7 oktober 2020 af Astrid Bugge

Tredje sæson af ARD’s gigantserie ’Babylon Berlin’ har endelig premiere! I den anledning sender tv-kanalen en dybdegående dokumentar om den historisk politisk anspændte virkelighed i det Berlin, som tredje sæson foregår i.

I forlængelse af premieren på den længe ventede tredje sæson af ’Babylon Berlin’ følger ARD op med en dokumentar om den politiske situation i virkelighedens Berlin.
Efteråret 1929, hvor den nye sæson foregår, var en spændingsfyldt tid i Berlin, byen blev et stadig mere og mere rødglødende knudepunkt for politiske konflikter.
Den globale økonomiske krise optrappedes og tillod at en mediemoguls alliance med nazister fik enorm betydning for hele byens og landets situation.

© FOTO: ARD / EFTERÅRET 1929 - SKYGGEN OVER BABYLON

Samtidigt kunne en ”uskyldig” satiriker med tilpas spydige jokes, formå at provokere hele landets ledelse, og en chick showpige udviklede sig til en toneangivende skuespillerinde. Det var både mulighedernes og spændingernes tid, kreativitet og løssluppenhed sprudlede, men det gjorde spekulationerne om landets fremtid også.

Starten på slutningen

Den unge Weimarrepublik havde i efteråret 1929 netop fejret sit 10-års jubilæum, da mørke skygger for alvor begynder at diktere stemningen i landet og ikke mindst Berlin – det var starten på slutningen på den unge republik.

© FOTO: ARD / EFTERÅRET 1929 - SKYGGEN OVER BABYLON

Rigsdagen kendetegnedes ved konflikter mellem på den ene side højreorienterede nationalister, der stadig led under nederlaget fra første verdenskrig og tabet af monarkiet, og på den anden side de nye demokratiske kræfter, der kæmpede for den unge nation og en fredelig fremtid i et forenet Europa.

Medieimperium finansieret af metalindustri

Som ledende skikkelse for de højreorienterede nationalister, stod mediemogulen Alfred Hugenberg, der også var leder af Universum Film AG (UFA) og dermed var en af de mest magtfulde og toneangivende stemmer i republikken. Hugenberg var herre i sit eget medieimperium, et imperium købt for en formue, som han havde tjent på tung metalindustri.
Overfor ham stod udenrigsminister Gustav Stresemann, der kæmpede vedvarende for den unge republik fremtid og var villig til at indgå de nødvendige kompromisser, der skulle til for at republikkens overlevelse i et fredeligt Europa.

© FOTO: ARD / EFTERÅRET 1929 - SKYGGEN OVER BABYLON

Da Hugenberg allierede sig med nazisterne, dermed indgik en pagt med Adolf Hitler og Joseph Goebbbels og sammen med dem satte alt ind på at gennemføre en folkeafstemning imod den unge republik, blev fronterne mellem de to modstridende interesser yderligere skærpede.
I starten af oktober, da Stresemann døde af et slagtilfælde sørgede hans allierede, men Hugenberg og Goebbels gned sig i hænderne. Nu var der så godt som ingen hindringer for deres planer, og efteråret 1929 blev i særdeleshed en skæbnesvanger tid for Tyskland.

Ledsaget af skuespillernes kommentarer

Dokumentaren er spækket med kommentarer fra centrale skuespillere fra dramaserien ’Babylon Berlin’, der bevægende fortæller om den omvæltende tid som tredje sæson foregår i, og som dokumentaren skildrer det historiske omfang af.
’Efteråret 1929 – Skyggen over Babylon’ fra oktober 2020.

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til vores fælles historie.

tysk tv lige nu