Danskerne i 'Gerningsstedet' og 'Usedom-krimien'

Bag om Dar Salim og Rikke Lylloffs roller i kommende afsnit af de kendte tyske krimier.

Dar Salim er tilbage i Bremen som efterforsker Mads Andersen i 'Gerningsstedet', og Rikke Lylloff ender som både offer og efterforsker i et nyt afsnit af 'Usedom-krimien'. Der er jævnligt danskere på rollelisten i tyske krimier - selv om sproget, omgivelserne og produktionensapparatet er ganske anderledes.

Når den rigtige skuespiller skal findes, og en rolle til en film eller serie skal besættes, er det ikke altid nok at lede efter kandidater i bare et enkelt land. Derfor optræder danskere som bekendt ganske ofte i udenlandske film- og tv-produktioner.

Det rammer for det meste kun overskrifterne herhjemme, når en af de store Hollywood-produktioner har danskere på rollelisten – men spillet er så meget større end det!

Skuespillere krydser jævnligt landegrænser, og især her i Norden er økonomien cirkulær, når det kommer til både produktioner, produktionsmidler og medvirkende.

Et eksempel finder vi hos ARD, hvor to danskere i disse måneder er aktuelle i tyske krimiproduktioner. Begge som efterforskere hos tysk politi.

Usedom-krimien ny sæson, Rikke Lylloff, ARD, tysk tvRikke Lylloff som Ellen Norgaard i 'Usedom-krimien'. © ARD/Usedom-krimien

Rikke Lylloff og det med ikke at være dus

I den tyske ’Usedom-krimien’ spiller danske Rikke Lylloff ’(Borgen’; ’Tinka og kongespillet’) rollen som efterforsker Ellen Norgaard.

Norgaard har en forhistorie på den tysk-polske ø Usedom og er derfor vendt hjem efter at have boet en længere årrække i Danmark. På Usedom forsøger hun ved siden af arbejdet for det tyske politi at genfinde sine rødder og lære mere om sin tyske mor, som hun ikke har set i 30 år.

I en pressemeddelelse fra ARD fortalte Lylloff i 2020 om sit første møde med det tyske filmhold bag serien, at hun havde lidt problemer med sproget, og at hun følte, at hun over for sine tyske kollegaer måske nok havde taget sig lidt sky ud.

Ikke desto mindre berettede hun også om glæden ved at arbejde tættere på naturen på Usedom-øen, end hvad hun var vant til i København. Især roen ved strandene på Usedom gav ifølge skuespilleren rigtig gode muligheder for at forberede sig til skuespillet.

I samme pressemeddelelse lagde hendes tyske kollega Katrin Sass dog ikke skjul på sin begejstring over samarbejdet med danskeren. Lylloff beskrev hun som både behagelig og opmuntrende at arbejde sammen med – og hendes accent fandt hun blot charmerende.

I Danmark er vi dus med alle, og her vi bruger vi De. At skulle skelne mellem, hvem jeg talte til og hvordan, gjorde mig i starten lidt usikker – Lylloff til ARD om de første optagelser til ’Usedom-krimien’.

Om den danske charme skinner igennem, bliver spørgsmålet, når ’Usedom-krimien’ vender tilbage i november på ARD.

Norgaard står nemlig over for et skrækscenarie uden lige, da hun vender tilbage til politiarbejdet efter at have været på barsel: Hendes kun etårige søn bliver kidnappet.

Usedom-krimien ny sæson, Rikke Lylloff, ARD, tysk tv© ARD/Usedom-krimien

Sandheden om sin mor kommer Norgaard endelig tættere på, da det viser sig, at det er selveste moren, der står bag kidnapningen.

Norgaard rammes af panik. Hendes mor har allerede en gang formået at forsvinde som dug for solen i 30 år, så hvorfor skulle hun ikke kunne gøre det igen?

Se de tre nye afsnit af ’Usedom-krimien’ torsdage fra 4. november kl. 20.15 på ARD.

Dar Salim tilbage som efterforsker i Bremen

December byder også på noget af en dansk-tysk sensation, når et nyt afsnit af ’Gerningsstedet' er med ikke bare en dansker, men også selveste København på rollelisten.

Dar Salim (’Broen’; ’Dicte’; ’Fred til lands’) er nemlig tilbage som efterforsker i Bremen, da en sag kræver den erfarne danskers hjælp. 

Tatort, gerningsstedet, ny afsnit, Dar SalimDar Salim vender tilbage til 'Gerningsstedet' til december. © ARD/Gerningsstedet  - Og altid vinder natten

I maj 2021 kunne man i en ny episode af 'Gerningsstedet' for første gang opleve Salim som den danske politibetjent Mads Andersen, der blev lokket til at hjælpe sine tyske kollegaer med et mord.

Når ’Gerningsstedet' vender tilbage til Bremen har efterforskertrioen, der foruden Salim består af Jasna Fritzi Bauer og Luise Wolfram i rollerne som de tyske efterforskere Moormann og Selb, fået en ny sag på hænderne:

Et lig bliver fundet i havnen i Bremen, og Moormann og Selb finder hurtigt ud af, at det ilde tilredte lig ikke er hvem som helst.

De to efterforskere møder adskillige mistænkte, som alle synes at have noget at skjule, men som ikke leder til noget gennembrud.

Mads Andersen tilslutter sig efterforskningen, og han kommer snart til at kæmpe ikke bare med sagen, men også med sin egen fortids skygger.

Tatort, gerningsstedet, ny afsnit, Dar Salim'Gerningsstedet' har været i København og indspille enkelte scener. © ARD/Gerningsstedet - Og altid vinder natten

Københavns Knippelsbro kan anes på et af pressebillederne fra serien og giver et praj om, at Mads Andersen er tilbage i København – om end han altså snart igen må tilbage og hjælpe kollegaerne i Bremen.

Tilføjelsen af den danske skuespiller til ’Gerningsstedet’ introducerede ARD i starten af 2021 med lettere komiske undertoner.

Til at promovere den nye efterforskertrio producerede stationen nemlig en mockumentary, der viste en professionel og entusiastisk Dar Salim blive gjort stærkt til grin i mødet med det tyske filmhold.

Her ser man bl.a. Salim blive knægtet af både instruktøren og af en skuespiller, der mener, at hans kostume til rollen får ham til at ligne ”en kreditkortsælger i lufthavnen”.

Den fiktive bag om-serie ’How to Tatort’ han ses med engelske undertekster på YouTube.

Tatort, gerningsstedet, ny afsnit, Dar SalimEfterforsker Mads Andersen med sine to tyske kollegaer. © ARD/Gerningsstedet - Og altid vinder natten

Selv var vi i 2019 i Hamborg for at høre mere om Dar Salims rolle som efterforsker i Tyskland, og her sammenlignede Salim arbejdet med ’Gerningsstedet’ med arbejdet til større biograffilm herhjemme i Danmark. Med andre ord: som noget større end typiske danske tv-produktioner.

Det nye afsnit af ’Gerningsstedet’ ’Og altid vinder natten’ har premiere d. 12. december kl. 20.15 på ARD.

Interview med Dar Salim om Tatort-rollen

'How to Tatort'

En opspundet dokumentar om 'Gerningsstedet'

Gå til YouTube

Din guide til Gerningsstedet, Usedom og meget mere

Find altid de største nyheder fra ARD, ZDF, SVT og NRK her på siden.

Om der er danske skuespillere med eller ej, kan du til hver en tid finde nye stærke produktioner med danske undertekster i tv-guiden.

 

NabolandsKanalerne er din guide til store film og serier fra Danmarks nabolande.

Tysk tv lige nu