Drenge i skoven piller ved det norske heltebillede

Ny NRK-komedie rokker ved fortællingen om modstandskampen i Norge under Anden Verdenskrig.

Skrevet d. 1 september 2022 af Morten Rohde

'Drenge i skoven' har premiere 1. september kl. 22.00 på NRK1 og sendes over fire torsdage.

Erland Loe er blandt skaberne af komedieserien 'Drenge i skoven', hvor den norske modstandskamp kommer under kritisk genfortolkning. Humoren er sort, men morsomhederne på bekostning af den norske selvhøjtidelighed accepteres tilsyneladende i hjemlandet.

”Det lyder farligt…”, kommer det tørt fra modstandsmanden Sverre til forslaget om at sprænge en banegård i luften i en aktion mod den tyske besættelsesmagt. I den norske skov, skjult fra omverdenen, står han og en gruppe andre modstandsmænd og planlægger deres kommende aktion.

Har vi her at gøre med endnu en norsk helteportrættering af nordmændenes selvopofrende indsats under Anden Verdenskrig? Nej, tværtimod.

For Sverre, Kåre, Leif, Alf og Thorvald, der står under træernes dække og planlægger modstandsaktioner, er ingen kanoniserede krigshelte, men tværtimod hovedfigurerne i en ny komedieserie, der rokker ved det skønmalede billede af modstandskampen i Norge under Anden Verdenskrig.

Karrikerede modstandsmænd i skoven, Drenge i skoven, nrk-serieNader Khademi, Ola G. Furuseth, Morten Svartveit, Mikkel Niva og Sjur Vatne Brean i 'Drenge i skoven'. © NRK / Drenge i skoven

Modstandsopgaver hænger ikke på træerne

I NRK’s ’Drenge i skoven’ er vi i starten af krigen, hvor vi møder Thorvald, som har oprettet sin egen lokale modstandsgruppe, ”Thorvaldgruppen”.

Blandt de lokale har han rekrutteret et tvivlsomt lag af medsammensvorne med lige dele manglende gåpåmod og manglende færdigheder til på nogen måde at begive sig ud i modstandskamp.

Og det går da også, hvad der måske er til gruppens held, meget trægt med at finde egentlige modstandsopgaver, og i stedet for at bedrive noget, der kunne ende i historiebøgerne, bruger de mest af alt tid på at sprænge et par grantræer, fiske, bade og spille kort.

De roder sig ud i meget, bare ikke så meget, der har egentlig indflydelse på krigen, for som det skal vise sig, ”hænger modstandsopgaver ikke ligefrem på træerne”.

Kan man lave sjov med modstandskampen?

Serien er bygget op med en god portion af den særegne skandinaviske humor, lig den, man ser i danske produktioner som ’Adams æbler’ og ’Minkavlerne’ eller i den svenske ’Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt’.

Banaliteter fremstilles som gravalvorlige problemstillinger, mens potentielt livsomvæltende katastrofer mødes med nærmest stoisk ro eller det, vi her til lands måske ville kalde en sund jysk jordbundethed.

I Jylland er vi ganske vist ikke i ’Drenge i skoven’, men i det landlige Norge, hvor de mestrer den absurde komikgenre, og hvor en gruppe manusforfattere tilsyneladende også har set et behov for at tage et opgør med det store katalog af norske heltefilm, der måske ikke altid har været lige jordbundne.

Kan man gøre grin med det norske heltebillede af modstandskampen? © NRK / Drenge i skoven

Bag serien er Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannesen i selskab med den kendte forfatter og absurdist Erland Loe (’Doppler’, ’Dyrene i Afrika’).

Trioen har tidligere skabt den ligeledes karikerende komedieserie ’Kampen om tilværelsen’ til NRK og har med serien ’Drenge i skoven’ allieret sig med erfarne komedieskuespillere som Ola G. Furuseth (’Kampen om tilværelsen’) og Nader Khademi (’Landmændene’).

Humoren bruger de til at sætte spørgsmålstegn ved, om samtlige nordmænd under krigen virkelig alle var så selvopofrende, som man kan få indtrykket af i film og serier om den norske krigsindsats som ’Max Manus’ og ’Kampen om det tunge vand’.

Erland Loe i NRK-serien Drenge i skovenManuskriptforfatter Erland Loe er selv at finde på rollelisten i NRK-serien. © NRK / Drenge i skoven

Man kunne måske tænke sig, at en sådan serie ville blive mødt med skepsis i hjemlandet, men faktisk har de negative reaktioner været relativt begrænsede indtil videre.

De første anmeldelser synes i hvert fald at give udtryk for en accept over for en ny fortælling om den norske krigsindsats. En fortælling, der er knap så hellig, som hvad man ellers har set i film og serier, og en fortælling, der nok siger en hel del om janteloven og selvironien i den skandinaviske humor.

Bedøm selv serien på NRK1

Om serien endegyldigt falder i god jord, vil tiden vise, når serien har haft premiere torsdag d. 1. september kl. 22.00 på NRK1.

Du kan selv vurdere, om humoren er på sin plads fra 1. september og fire torsdage frem, hvor NRK1 viser ’Drenge i skoven’ med danske undertekster.

Serien kan efterfølgende streames hos flere tv-udbydere.

Norsk tv lige nu