"En forskruet hybrid"

'Dej' er et pengedrama om at være sygt loyal over for både gode og dårlige sider af sig selv. Vi har interviewet de to hovedrolleindehavere.

Skrevet d. 26 august 2021 af Morten Rohde

"Jeg er sygt loyal."

Sådan lyder en linje i allerførste samtale mellem Malou og Liana, de to hovedkarakterer i SVT’s nye dramaserie ’Dej’.

Malou (Helena af Sandeberg) har i seriens første afsnit ved et utroligt tilfælde netop fundet 47 millioner kroner i en sportstaske gravet ned i en skov.

Længe har hun været i pengeproblemer, og da fogeden også kort forinden har truet med at tage hendes hus, beslutter hun at beholde pengene og vaske dem hvide i et bageri.

dej, dramaserie, nye serier efteråret 2021, svt, svensk tv i aftenMalou finder en sportstaske med 47 millioner gemt i skoven. © SVT/Dej

In ad døren til bageriet træder Liana (Bianca Kronlöf), der ligesom Malou er singlemor og på spanden økonomisk.

Liana ønsker at søge job i bageriet. Hun nævner uden omsvøb, at hun er straffet, og Malou indser med det samme, at Liana måske kan være til hjælp i hendes hvidvaskningsplaner.
Og så til twistet: Liana er ekskærester med den indsatte Steffe, røveren, der har gemt pengene i skoven. Det ved Malou dog ikke noget om, og Liana ved heller ikke, at det faktisk er Malou, der har snuppet Steffes røverbytte.

Og det bliver altså de i alt otte afsnits dans om det varme brød. En dans, der netop skal sætte loyaliteter på prøve.

Serien er noget af en genrehybrid, og vi har derfor haft de to hovedrolleindehavere i røret til en snak om, hvad 'Dej' er for en tv-oplevelse.

Bianca Kronlöf om egen opvækst og en ny type svensk humor

Biana Kronlöf, du spiller jo karakteren Liana. Kan du fortælle lidt om hende – hvem er hun?

 

"Liana er en kvinde, som kæmper med ekstremt mange ting. Hun er på spanden økonomisk, hendes mand har røvet en værditransport og sidder inde, og han har sat hende med en stor gæld. Derfor har hun boet på forskellige sofaer med sin datter. Men lige pludselig fortæller hendes mand altså, at pengene, han har røvet, findes nedgravet i en skov. Men da hun tager derud, er pengene væk. Og det er der, dramaet begynder."

Hvordan tænker du, at man som seer kan identificere sig med en type som Liana?


"Selve situationen i serien er forskruet. Det er jo det, der er dramaet. Men hendes virkelighed er meget realistisk. Jeg har f.eks. selv forældre, som gik igennem en konkurs, og det gjorde, at jeg under min opvækst forstod, at det pressede mine forældre, når jeg bad om ting.

Normalt når forældre siger, ”Nej, du får ikke slik. Det er mandag. Du får slik på lørdage”, så er det noget, man kan forhandle om. Men når man siger nej til sine børn, fordi man ikke har råd til at købe slik, så er det et helt andet nej.

Bianca Kronlöf i SVT's dramaserie DejLiana med sin datter. © SVT/Dej

Og det er den situation, Liana befinder sig i. Børnefattigdommen i Sverige er steget med årene. Og selv om det at være et fattigt barn i Sverige er bedre end at være et fattigt barn i eksempelvis et uland, så leder det til en anden type udsathed. F.eks. at bede om et par nye gummistøvler gør ondt i ens forældres hjerte. Så man går hellere rundt i for små gummistøvler. Og det tænker jeg, at mange børn har gjort, og jeg tænker, at mange har haft perioder, hvor man ikke har haft nogen penge."

 

På den måde er serien meget seriøs, og den er da også af SVT beskrevet som et drama. Men alligevel er der også humor og lidt action i serien. Hvilken genre vil du sige, at ’Dej’ er?

Se serien, når du vil

Husk, at flere tv-distributører tilbyder onlinestreaming eller catch up-tjenester. Undersøg, om dette gælder din distributør, hvis du vil se eller gense serien fra start til slut.


"Det er det, jeg tænker, er så tiltalende ved den her serie. Allerede første gang, jeg læste manusset, blev jeg så fascineret af det. I Sverige holder man sig ofte til en bestemt genre. Enten er det komedie, action eller drama. Men det her er spændingsfyldt drama, hvor man også kan grine. Situationerne er så absurde, at man kun kan grine, men relationerne i skuespillet har samme troværdighed som skuespillere ville gøre det i et relationsdrama. Så det er en hybrid af relationsdrama og humor."


Du har jo medvirket i forskellige svenske komedier og er et kendt ansigt både i Sverige og i Danmark, bl.a. fra 'Tynd is'. Kan du sige lidt om humoren i ’Dej’? Er det klassisk svensk humor?


"Nej, det vil jeg faktisk sige. Svensk er mange gange… Altså alting har været politisk, eller også er det overdrevet tilgroet med f.eks. forskellige dialekter eller meget vanvittige karakterer. Svensk humor er ofte sketch. Det er ikke langtidshumor eller egentlige komedieserier.

I ’Dej’ har karaktererne aldrig i sinde at være morsomme. De fremfører ikke jokes. Det er os som seere, når situationen er så forskruede, der begynder at grine. Så jeg synes på en måde, at det er ganske nyt for Sverige."

Dreng i SVT-dramaserien DejMalous søn har ikke altid grund til at være tilfreds med sin mors forskruede liv. © SVT/Dej

Hvorfor skal man se serien ’Dej’, og hvorfor skal man også se serien i Danmark?


"Jeg synes at man skal se serien, fordi alle, der har været med på produktionen, har arbejdet så utrolig hårdt. Jeg er så stolt over serien. Levan Akin er en fantastisk instruktør, og manusforfatterne, Levan Akin, Sara Bergmark Elfgren og Mattias J. Skoglund, har et manusniveau, hvor der ikke er sløset med noget.

Så egentlig spiller det ingen rolle, om man er fra Danmark, Finland eller Korea. Hver og en af karaktererne er gennemarbejdede. Vi ved jo, at det er relationerne mellem karaktererne, der er de vigtige. Så hvis man vil se en spændende og morsom serie og samtidig få et indblik i Sverige, så skal man se serien."

Helena af Sandeberg om at være god og ond

Helena af Sandeberg, du spiller karakteren Malou. Kan du fortælle lidt om hende?


"Hun er jo en kvinde, der har ramt bunden. Fogeden er efter hende, og alt er dårligt. Men så finder hun 47 millioner i skoven, som er et røverbytte. Og hun læser sig til, at røverne sidder indespærret. Hun tager det desperate valg at beholde pengene. Malou er ikke velovervejet og ikke verdens bedste mor, men hun har det hårdt og har dårligt selvværd. Malou er utrolig meget.

Hun er næsten som en antihelt, og jeg håber, at seerne kommer til at heppe på hende, for på nogen måder er hun meget menneskelig. Jeg tror, man kan identificere sig med det faktum, at vi ikke er onde eller gode. Vi er onde og gode alle sammen, og Malou er en karakter, som er nødt til at være alting. Hun er meget anstrengende og højlydt, men hun er også sårbar og ked af det og vil gøre noget godt. Men det går ikke altid så godt, og det er på nogen måder meget menneskeligt."


Og hun møder så Liana. Hvordan udvikler deres relation sig?


"Den udvikler sig med seriens gang. Malou ansætter hende på bageriet, og som serien går, forstår Malou til sidst, hvad der foregår: At der findes en sammenhæng – at Liana har en kobling til pengene. Til sidst begynder vi at samarbejde. Så meget kan jeg afsløre...

Jeg tror, at man til slut vil føle, at Malou og Liana indser, at de har meget til fælles, selv om de ser på hinanden og tænker, at de kommer meget forskellige steder fra. Jeg tror, at serien på en eller anden måde er en kærlighedshistorie mellem dem, for de bliver jo sammen, så det bliver en venskabshistorie."

Bianca Kronföf i SVT-serien DejMåske Malou og Liana ender med at kæmpe for det samme © SVT/Dej

Du har et langt CV bag dig som skuespiller, bl.a. med roller i 'Bröllop, begravning och dop' og 'Quicksand'. Hvordan synes du, at ’Dej’ udskiller sig som produktion?


"Det, der gør denne her produktion lidt anderledes for mig, er, at jeg har været inddraget i projektet ganske længe. De kontaktede mig om rollen allerede i 2017, så jeg har fulgt serien længe. Derfor synes jeg rigtig godt om de mennesker, der har lavet den.

Derudover synes jeg, at det er en utrolig spændende kvinderolle, fordi hun jo ikke er så enkel, og hun ikke er så lige til at bryde sig om. Men jeg håber alligevel, at folk gør det. Mit mål har været at folk skal heppe på hende, selv om hun ikke opfører sig pænt.

For mig har det også været en utroligt sjovt at arbejde med instruktøren Levin Akin. Jeg synes, han er fantastisk. Det gav mig ny energi."


Hvorfor skal man se serien ’Dej’, og hvorfor skal man også i Danmark se serien?


"Jeg synes, at man skal se serien, fordi den både er dramatisk, spændende og har humor – hvilket ikke er så normalt. Jeg tror også, at den skildrer klassesamfundet uden at pege fingre. Jeg synes, man skal se den i Danmark, for jeg tror, I vil synes, at den er sjov.

Den er faktisk klippet af en fantastisk dansk klipper."


Det vidste jeg ikke!


"Jo, den er god nok.

Jeg tror, at man kan spejle sig selv i de spørgsmål, som karaktererne kæmper med. Det håber jeg i hvert fald!"

Se med fra 30. august

'Dej', der netop er blevet udvalgt til visning på den prestigefyldte Series Mania-festival, har premiere d. 30. august kl. 21.00 på SVT og sendes i otte afsnit de følgende mandage.

Husk, at flere tv-udbydere tilbyder streaming- og catch-up-tjenester, hvor serien også vil være tilgængelig.


NabolandsKanalerne er din guide til store film og serier fra Danmarks nabolande. Se tv-guiden for denne uges aktuelle programmer.

drama lige nu