’Exit’: Provokerende, modig og vigtig

Om sæson 1 af serien baseret på virkelighedens rigmandshistorier.

Skrevet d. 27 september 2019 af Rikke Heegaard Steen

’Exit’ sæson 1 er en mørk og chokerende fortælling, som er baseret på anonyme interviews af fire prominente mænd i finansmiljøet i Norge. Ud fra disse samtaler har manuskriptforfatter og instruktør Øystein Karlsen skabt en dramaserie ud over det sædvanlige.

Det handler om mennesker, der på ydersiden ser ud til at have alt - penge, karriere og familie - men som bag den perfekte facade alle er destruktive, samvittighedsløse og desperate. De keder sig, og de søger spænding.

Det er serien ’Exit’ kogt ned til sit inderste. Ud af det er der skabt en serie, der er lamslående, provokerende, urimelig, ufattelig – og helt utrolig morsom.

Jagten på spænding

’Exit’ har to centrale omdrejningspunkter. Dels om mennesker, der tilhører finanseliten. Deres arbejdsliv, deres syn på livet og deres interne og eksterne kampe. Og dels om deres privatliv med ægteskab og familieliv.

De fire hovedpersoner største livsprojekt er ikke at kede sig, og dette resulterer i, at de gentagne gange tyer til ekstreme midler og metoder.

I jagten på spænding roder de sig ud i vold, narkotika og prostituerede. Ønsket om et ”exit” fra deres kedelige hverdag har gjort, at de fire finansmænd for længst har udslettet alle moralske grænser.

De har bl.a. købt sig et fristed - en lejlighed, hvor de kan leve deres lyster ud og gøre som de vil. Et sted hvor kokain og champagne flyder frit, og prostituerede går ind og ud ad dørene, mens deres intetanende koner prøver at få et familieliv til at køre.

© Exit/NRK

Ægteskabsdrama

Ud over de fire mænd og deres interne liv i Norges finanselite, fortæller serien også historien om et skrøbeligt ægteskab.

Ægteskabet mellem den succesrige Adam og hans luksushustru, som lever et liv i sus og dus, synes umiddelbart at køre på skinner. Men det viser sig, at hun bliver ført bag lyset, og at der findes flere mørke sider af ham, som hun ikke kender til.

”Dette udvikler sig til et stort ægteskabsdrama, hvor der måske er en, der virkelig har brug for exit”, afslører Simon J. Berger, som selv spiller rollen som Adam.

exit, norsk serie, nrk, simon berger, adamHermine (Agnes Kittelsen) og Adam (Simon J. Berger). © Exit/NRK

Provokerende og vigtig

’Exit’ er en usædvanlig dramaserie, som skiller sig ud på flere parametre. Ifølge Øystein Karlsen, har NRK været modige, når de har satset på en serie, der på en og samme tid er provokerende og vigtig.

På trods af at finansverdenen, pensionsfonde og investeringsselskaber i høj grad påvirker samfundet, er det langt fra alle i den brede befolkning, der interesserer sig for det. Og det er både en satsning og en genistreg, var producer Vegard Stenberg Eriksens holdning, da serien havde premiere i 2019.

Prestigefyldt tv-pris

Forud for tv-premieren var ’Exit’ præsenteret på den franske seriefestival ’Series Mania’ og vandt den prestigefyldte ’Internationale tv-pris’.

’Exit’ blev vist sammen med 14 andre serier fra de største kanaler i blandt andet England, Tyskland, Argentina og Danmark. Men juryen valgte altså NRK’s ’Exit’ som vinderen af denne kategori.

exit, norsk serie, nrk, drama

 

’Exit’ sæson 1 sendt 2019. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

drama lige nu