Gør februar varm med semlor!

Skal du også prøve de svenske fastelavnsboller? En skudsikker opskrift finder du her.

Skrevet d. 14 februar 2022 af Morten Rohde

Aromatiske, luftige og herligt hyggelige. De svenske semlor nydes akkurat som de danske fastelavnsboller. Hvis du går og drømmer om at bage dine egne semlor, bringer vi her en opskrift og en guide til det perfekte resultat. Vi ønsker smaklig måltid!

Fra markeringen af overgangen til fasten i gammel tid har vi fået fastelavnen (opr. faste-aften). Fasten betød ændrede spisevaner, og lyse hvedeboller blev en del af denne kristne højtids faste elementer. Hvedebollerne udviklede sig over tid, og på trods af, at de færreste af os faster nu til dags, har vi altså vintertidens fastelavnsboller som et levn fra fastens hvedebrødsdage.

I Danmark udviklede hvedebollen sig til fastelavnsboller, som vi kender dem i dag: af enten gærdej eller wienerbrødsdej med fyld af creme, flødeskum, svesker, æbler eller syltetøj. I Sverige derimod, hvor hvededejstraditionen ligeledes udviklede sig i takt med tiderne, fik man en lidt anden fastelavnsbolle, nemlig semlan.

Semlor laves på en gærdej tilsat smør og kardemomme, og disse fyldes, ikke med frugt eller creme, men med en mandelmasse under et låg af flødeskum.

Skal du selv prøve kræfter med at lave den svenske fastelavnsbolle, giver vi her et par fifs og overvejelser til semla-nybegynderen samt en opskrift at prøve kræfter med.

ægte semlor, opskrift, svenske fastelavnsboller© NabolandsKanalerne

Mandelfyld der smager!

Mandelfyldet er i centrum i semlan.

Man kan vælge selv at lave sin egen mandelmasse fra bunden, men vi anbefaler blot at bruge en god marcipan som base. Gerne en med 60 % mandler eller mere. Nogle opskrifter foreslår, at man ligeledes tilføjer mandelessens, men dette kan undgås, hvis blot marcipanen er er god kvalitet.

I mandelfyldet kan man tilføje stykker af hakkede mandler for at bringe et knasende element til at spille op imod de søde og bløde ingredienser. Her er der to muligheder. Den klassiske og lette tilgang er blot at tilføje hakkede, eventuelt smuttede mandler i fyldet.

Men vil man udfordre traditionerne, kan man riste sine hakkede mandler kort i ovn eller på pande, så de får en let brunet overflade. Herved tilføjer man et ekstra element af aroma til de i forvejen krydrede kardemommesmag i semlorne og får en dyb og mere kompleks fylde i både smag og duft.

ægte semlor, opskrift, svenske fastelavnsbollerMandelfyld med ristede mandler. © NabolandsKanalerne

Fløden og de 1000 variationers kunst

Foruden mandelfyldet hører flødeskum til en rigtig semla.

Som med fastelavnsbollerne herhjemme findes der flere svenske bagere, der har forsøgt sigt med moderne udgaver af semlorna med smag af alt fra diverse frugter til gin og tonic.

Her kan man især eksperimentere med at tilføje smag til flødeskummet for at give et lille ekstra pift.

Holder du dig til den klassiske variant, anbefaler vi ikke at søde flødeskummet, da semlorna gerne skal strøs med flormelis som et sidste touch, og man derfor kan ende i en oversød oplevelse, hvis også flødeskummet er yderligere sødet.

En dej der batter

Selve semla-dejen er en klassisk gærdej tilføjet smør og kardemomme.

Kardemomme er et meget aromatisk krydderi, så når man forbereder dejen, bør man være opmærksom på, at man ikke fejldoserer kardemommen. Følg derfor opskriften nøje.

Et godt tip er også at sigte kardemommen sammen med melet over de resterende ingredienser, når man forbereder dejen, så man opnår en jævn fordeling.

Ingredienser til semlor (ca. 12 styk):

Dej
25 g gær
1 dl sukker
En halv teskefuld salt
120 g smør ved stuetemperatur
2 dl mælk
1 tsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
470 g mel
2 æg

Fyld
350 g marcipan
1,5 dl mælk
100 g ristede, hakkede mandler
3-4 dl fløde
Lidt flormelis

Pensling
1 æg

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i en skål med stuetempereret mælk.

Tilføj smør, sukker, vaniljesukker og salt og slå to æg ud i blandingen og bland let.

Sigt hvedemel og kardemomme i dejen og rør det godt sammen. Kør dejen på røremaskine på lav hastighed i 10 minutter, til dejen er blank og smidig.

Lad dejen hæve i 45 minutter

Form dernæst hver enkelt bolle ved at trække bollen sammen under sig selv og sæt den på en bageplade med den ubrudte, blanke side opad.

Lad nu bollerne hæve i yderligere 60 minutter.

Pisk et æg og pensl bollerne, og bag dem derefter i en forvarmet ovn ved 200 grader i 13-15 minutter, til overfladen er flot gylden.

Lad dernæst bollerne køle helt af på en rist.

Skær nu et lille trekantet låg i hver bolle (smid ikke låget ud).

Udhul bollen en smule via åbningen i toppen, og kom det udtagne brøddej i en foodprocessor sammen med mælk og reven marcipan, og kør den, til konsistensen er nogenlunde ensartet.

Rør nu massen sammen med dine ristede mandler.

Genopfyld de udhulede semlor med din marcipanmasse, top med en god klat flødeskum, sæt det afskårne brødlåg på toppen og sigt en smule flormelis over.

Server med det samme.

ægte semlor, opskrift, svenske fastelavnsboller© NabolandsKanalerne

Svensk tv lige nu