Guld-Greta – en usandsynlig kærlighedshistorie

Om Sveriges store svømmeikon.

Skrevet d. 21 april 2016 af Stine Hamann Pedersen

Kvindekamp, kærlighed og kampgejst. Her er baggrundsartiklen for dokumentarfilmen ’Guld-Greta – en hisnande kärlekshistorie’ om svømmeikonet Greta Johansson.

Året er 1912. Trods stigende spændinger i Europa og en ulmende verdenskrig, forbereder man sig i Stockholm på den femte omgang af de moderne Olympiske Lege.

For første gang har kvinderne fået lov at dyste med om medaljerne i svømmebassinet på lige fod med mændene.

I et af Stockholms arbejderkvarterer, tæt på det Olympiske Stadion, hænger en helt almindelig pige ud med de andre arbejderbørn i det lokale udendørsbad: Strömbadet.

En pige, der med lige dele gåpåmod og stædighed, har lært sig både at svømme og springe i en tid, hvor piger ikke blev tilbudt professionel træning.

Fra arbejderpige til Guld-Greta

Greta Johansson hedder den 17-årige pige, hvis liv pludselig ændrer sig, da hun til alles overraskelse ender med at snuppe guldet i disciplinen 10 meter tårnspring foran storfavoritten, Lisa Regell.

Den dag skriver Greta svensk kulturhistorie som den første svenske kvinde til at vinde guld ved OL.

På et splitsekund ændrer den unge Gretas liv sig – og arbejderpigen bliver på én sommer forvandlet til den feterede sportsstjerne Guld-Greta.

Nygift i USA

Men Gretas fortælling ender ikke her.

Samme sommer forelsker hun sig stormende i sin svensk-amerikanske svømmekollega, Ernst Brandsten, og hun emigrerer blot to år senere, nygift, til en fremmed tilværelse i USA.

Sammen endte parret med at udvikle, udbrede og udfordre svømmedisciplinerne og tårnspring i datidens Amerika, og de satte særligt deres præg på legene ved OL i årene 1924 og 1928.

Historien om arbejderpigen Greta er fortællingen om en ung pige, der tog sit livs spring, mødte manden i sit liv, emigrerede og blev et kvindeforbillede og en pioner i en brydningstid imellem stater, køn og grænser.

 

’Guld-Greta – en hisnande kärlekshistorie’ sendt april 2016. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande.

Svensk tv lige nu