Hold øje med: Sofie Frøysaa!

Fokus på en ung norsk nabokvinde, der ikke er bleg for at kæmpe for det, hun brænder for.

Skrevet d. 8 marts 2022 af Trine Lykke Nielsen

Den norske komiker og forfatter Sofie Frøysaa er en moderne kvindeforkæmper med langt og omfangsrigt CV. På trods af en opvækst i bibelbæltet og en ungdom præget af psykiske udfordringer er hun i dag en nordmand, som vi har bidt mærke i.

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag stiller vi skarpt på en ung kvinde fra vores norske naboland, der ikke er bleg for at kæmpe for det, hun brænder for.

Og i Sofie Frøysaas tilfælde er det ikke så lidt. Mental sundhed, uddannelsespolitik, ligestillingsdebatten og humor er bare nogle af hendes hjertesager. Sofies mantra er at der ikke findes noget, som er så ”farligt”, at vi ikke kan tale om det.

Hjertesagerne driver værket

Sofie Frøysaa har som 32-årig allerede formået at sætte et solidt aftryk på sin omverden, og det afspejles i hendes lange CV.

Hun er oprindeligt uddannet skolelærer, men arbejder til daglig som komiker og foredragsholder. Hun bidrager flittigt til de offentlige samtaler og bliver ofte inviteret med ind i den norske medieverden af samme årsag.

Uanset hvilket projekt Sofie vælger at kaste sig over, formår hun at gøre det med udgangspunkt i en af sine hjertesager. For det er dem, der driver værket.

Der er en klar rød tråd, som går igennem det meste af det, som Sofie arbejder med. Det er ofte tabubelagte emner, der især henvender sig til de unge. En vinkel, der med Sofies egen historie taget i betragtning, ligger lige til højrebenet for hende.

Det er en bedrift at dele så mange intime detaljer og minder om sig selv - Politikens anmeldelse af Frøysaas bog 'Jenteloven'

Som barn voksede hun nemlig op på Sørlandet, det sydlige Norge, midt i landets bibelbælte med to mødre til forældre og en ungdom præget af mentale udfordringer pga. hendes Tourettes-syndrom – en neuropsykiatrisk udviklingslidelse, som kan forårsage flere former for ufrivillige tics. En lidelse, hun først fik hjælp til at forstå og leve med i sine teenageår.

Sofie er med andre ord et menneske, der kender til det at føle sig uden for de etablerede kasser, som samfundets majoritet har defineret på forhånd. Og måske lige netop derfor, har hun lært at lade berøringsangsten blive derhjemme i skuffen, fordi hun ved, hvor meget der er at vinde, når man tør tale om de ting i livet, som er sværest.

Og da Sofie for nogle år tilbage turnerede Norge rundt med sit første solo-standupshow, 'Ambitiøs og deprimeret', udgjorde hendes noget aparte opvækst også materialet for showet.

Altid ‘Jentelov’ fremfor jantelov

Sofies evne til at stille sig frem og bryde tavsheden, blev endnu engang tydelig i 2018, da hun udgav bogen 'Jenteloven' sammen med aktivisten og SKAM-skuespilleren Ulrikke Falch.

'Jenteloven' skal læses som en form for feministisk førstehjælp, og bogtitlen er et ordspil på det norske ord for pige, jente, og det velkendte nordiske begreb janteloven.

Jenteloven, bog, Sofie Frøysaa, Ulrikke Falch© Sofie Frøysaa, Ulrikke Falch/Gyldendal

I bogen deler Sofie og Ulrikke på inkluderende og humoristisk vis ud af egne erfaringer og opstiller redskaber til at håndtere svære situationer for deres læsere.

Bogen udkom også herhjemme på dansk, hvor den modtog flere fine anmeldelser, heriblandt i Politiken, der med ordene “det er en bedrift at dele så mange intime detaljer og minder om sig selv” kvitterede med fem stjerner.

Samtalen i fokus

I dag holder Sofie foredrag om bl.a. Metoo i en skolekontekst og dét at være evighedspatient i det norske sundhedssystem.

Hun har også et format, hun kalder for 'Tabuaften', hvor hun sammen med huspsykologen Benjamin Silseth inviterer et relevant panel af eksperter til at snakke åbent om tabuer som eksempelvis ensomhed, selvskadning og at bryde med strenge religiøse miljøer.

Sofie har også gentagende gange givet sig i kast med demokratiske spørgsmål og problemstillinger - ofte med sin velkendte humoristiske tilgang.

Senest i 2021, hvor hun i samarbejde med Oslo Universitet udgav podcasten 'Sofie kupper Norge'. I ledtog med sin mentor Sofie Høgestøl – en norsk jurist med speciale i menneskerettigheder – kortlagde hun svaghederne ved det norske demokrati og planlagde at kuppe landet og indsætte sig selv som diktator.

Sofie var også en del af NRK’s politiske serie 'Politik - en latterlig ting', som kanalen sendte op til det norske stortingsvalg sidste efterår. Sammen med en række andre komikere blev hun tildelt et parti, som hun fik til opgave at gå i dialog med og dermed hjælpe de norske seere med at forstå de forskelle og nuancer, der adskiller partierne fra hinanden.

Alt der her er kun et udpluk af vores norske nabos bedrifter, og der er intet, der tyder på at Sofie har tænkt sig at lægge kampgejsten på hylden lige foreløbigt.

Vi gratulerer med dagen til hende og alle vores andre kvindelige naboer, der kæmper for det, de tror på!

Norsk tv lige nu