Hvad laver svenskerne, når vi fejrer sankthans?

Midsommer er en af de største og mest traditionsrige højtider i Sverige.

Skrevet d. 23 juni 2020 af Morten Rohde

Hvert år på lørdagen mellem d. 20. og 26 juni fejrer svenskerne midsommer – lidt som vi danskere herhjemme fejrer sankthans.

Der er da også flere paralleller mellem den svenske "midsommarfirande" og sankthans. Midsommer har dog mere betydelig karakter som højtid i Sverige, hvor traditionerne er langt flere og fejres i et større omfang.

I Sverige bliver midsommer hvert år fejret i den weekend, der ligger tættest på sommersolhvervet den 21. juni – det vil sige den fredag, der ligger imellem den 20. og 26. juni. Fejringsdagen varierer altså fra år til år.

Både midsommer og sankthans har dog det til fælles, at de begge hidrører fra en gammel kirkelig tradition, hvor man fejrer Johannes Døberens fødsel, der er fastsat til den 24. juni - 6 måneder før Jesu fødsel i december.

Mange af traditionerne går helt tilbage til det hedenske og førkristne, hvor man markerede både vinter- og sommersolhvervet med en fest.

Både sankthans og den svenske midsommer markerer sommersolhvervet, som er den 21. juni – årets længste dag – med en fest for de lange dage og lyse nætter.

Majstang, blomsterkranse og brændevin

Selvom de to mærkedage minder om hinanden i deres oprindelse, er den svenske fejring af midsommeren markant anderledes end den danske sankthansaften.

Den svenske midsommerfest er en langt større og mere traditionsrig folkefest med masser af musik, sang, dans og mad, hvor man nyder den lange, lyse dag og aften.

Midsommarafton, som svenskerne kalder den festlige aften, er ikke en officiel helligdag i Sverige. Det er til gengæld midsommerdagen, den efterfølgende dag – sikkert til manges glæde, da snaps er en vigtig og traditionel bestanddel af festen.

Dans om majstangenDans om majstangen. © Pixabay

I centrum for festlighederne er majstangen, omdrejningspunktet for dans og sang i løbet aftenen.

Majstangen er en høj pæl, faktisk et kors, der er belagt med løv og pyntet med blomster. At den hedder maj-stang refererer ikke til måneden maj, men til at stangen majes ud, hvilket betyder, at den dækkes eller udsmykkes med løv.

Rundt omkring i Sverige kan man se disse store, smukke og imponerende udpyntede majstænger, som hejses midsommeraftensdag, og som mange steder bliver stående hele året, indtil en ny skal hejses.

Typisk mødes man om morgenen på midsommeraftensdag og pynter majstangen med blomster og grene. Om eftermiddagen rejses stangen, så den står klar til at blive danset omkring om aftenen.

Hejsningen af stangen er starten på festlighederne, der langsomt tager til og intensiveres resten af dagen og aftenen, som ofte ender ud i en stor fest.

Når der skal danses rundet om majstangen – med eller uden blomsterkrans på hovedet – er sangene, man synger, blandt andet dem om ’Små grise’ eller ’Små frøer’. Selve dansene går ud på, at man enten vifter med sine hænder som griseører og grisehale eller hopper som en frø.

Mange steder er folk iklædt den svenske nationaldragt, som understreger det dybt traditionsbundne og nationale ved festaftenen.

Generelt er midsommerfesten en blomsterrig, spirende og frodig fest for svenskerne, der også ynder at flette blomsterkranse, som de bærer på hovederne om aftenen.

blomsterkrans til svensk midsommerEn blomsterkrans. © Pixabay

En gammel tradition hævder tilmed, at hvis en ung ugift pige lægger blomster, som hun i stilhed har plukket, under sin hovedpude på midsommernatten, vil hun i sine drømme se den mand, hun bliver gift med.

Der bliver, som ved så mange andre højtider, også spist og drukket en hel del ved midsommerfesterne.

Af traditionelle måltider på bordet er blandt andet kryddersild og kartoffelsalat – lavet på nye svenske kartofler – jordbær med fløde og ikke mindst en masse snaps ledsaget af svenske snapseviser.

nye svenske jordbærNye svenske jordbær. © Pixabay

En anderledes aften eller en ny sankthans?

Så mangler du nye traditioner, eller vil du bare pifte din sankthansaften op med lidt eksotisk, behøver du ikke spejde længere end over sundet til vores naboer i øst, hvis strålende festligheder kan få selv en midsommersol til at blegne.

God fornøjelse, trevlig midsommar og glædelig sankthans.

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

Svensk tv lige nu