Kærlighed og kultursammenstød

Det er blevet tid til premieren på en af årets helt store historiske tv-dramaer, ’Et strejf af Amerika’ - en miniserie om efterkrigstidens modsætninger og udfordringer.

Skrevet d. 26 november 2021 af Astrid Bugge

Årets sidste måned byder på festfyrværkeri – også når det gælder tv fra vores nabolande, for her er der på ingen måde skruet ned for de store produktioner. Når december indledes med premieren på ARD-dramaet ’Et strejf af Amerika’, er det, fordi det er blevet tid til en af årets helt store historiske tv-dramaer.

Vi ved allerede, at en af tyskernes stærke sider er det historiske drama, og også denne tv-sæson har ARD en stor produktion på plakaten, som behandler efterkrigstidens udfordringer i det Tyskland, hvor amerikanske soldater pludselig var massivt til stede, og landet skulle finde sig til rette mellem den nye moderne verden og de gamle værdier.

Den fiktive bearbejdning af historiske begivenheder er tilsyneladende et vigtigt led i at håndtere en vanskelig og kompleks fortid, som tiden før, under og efter Anden Verdenskrig stadig er for vores tyske nabofolk. I hvert fald hvis vi skal se på den samlede mængde film og serier, der stadig behandler emnet fra nye og gribende vinkler.

© ARD/Et strejf af Amerika 

'Ein Hauch von Amerika' som har fået den danske titel 'Et strejf af Amerika' er ingen undtagelse. Serien foregår i starten af 1950’erne, hvor amerikanske tropper var udstationeret i Tyskland over en længere periode.

Sauerkraut the American way

Serien giver et troværdigt indblik i, hvor svær og brydningsfuld vejen til et frit demokrati var i det splittede Tyskland efter krigen. For nogle var amerikanernes tilstedeværelse med deres såkaldte ”genopdragelsesprogram” en befrielse og den direkte vej til frihed og en fremtid med muligheder, mens det var det komplet modsatte for andre.

I det konfliktfyldte møde mellem det tyske ”sauerkraut-bondesamfund” og den moderne amerikanske livsførelse lyder en stemme i serien netop: “Du sagde engang, at amerikanerne var vores befriere. Det er også tilfældet for mig, og jeg er endelig fri”.

Med brydningen mellem de to kulturer, The American Dream og efterkrigstidens konservative Tyskland – den nye tid og den gamle – gør serien os alle bevidste om noget, vi måske ofte tager for givet. Den viser os, hvor hårdt det var at gøre op med fortidens levevis og kaste de gamle tendenser overbord, og det er tydeligt, at modstanden mod forandringer og accepten af ’de andre’ ikke kun eksisterede hos de tyske bønder, men også hos de moderne repræsentanter fra "The Land of Unlimited Possibilities".

Kærlighedshistorien mellem en tysk bondepige og en sort amerikansk soldat, som står centralt i serien, illustrerer dette kontrastfyldte møde og viser på rørende og nuanceret vis, hvor meget de begge skulle igennem og lægge bag sig, for at kunne være sammen. Måske et element, der er mere aktuelt i dag end nogensinde.

En ny verden med nye muligheder

Serien placerer os i året 1951, og bondepigen Marie, der har taget arbejde på den amerikanske base, efter amerikanerne har beslaglagt hendes families land, møder en ny verden, som hun forelsker sig i.

Soldaten George, som er sort amerikaner, er udstationeret i landet, og han oplever for første gang at være fri fra den racisme, der fortsat begrænser hans muligheder i hans hjemland.

© ARD / Et strejf af Amerika

De to falder for hinanden, og mens George bliver Maries frigørelse fra det landlige, konservative ophav, går det anderledes for Maries tætte veninde Erika, der får sine drømme om frihed forpurret af sin mors katolsk-konservative værdier, som har lige så stærke kræfter i lokalområdet i Rheinland-Pfalz, som amerikanerne har med deres moderne livsførelse.

Dramaserien viser Tysklands udvikling mod det moderne i det tyvende århundredes efterkrigsscener, hvor landet skulle genopfinde sin identitet i et hærget land mellem fortid og fremtid.

Serien får premiere d. 1. december kl. 20.15 på ARD og sendes over tre aftener d. 1., 4. og 8. december.

’Et strejf af Amerika’ bliver også tilgængelig hos tv-udbydere, der tilbyder streaming eller catch-up-funktioner, og kan altså ses løbende, hvis sendetidspunktet ikke lige passer.

 

NabolandsKanalerne er din guide til store film og serier fra Danmarks nabolande. Find alle aftenens aktuelle tv-programmer i tv-guiden.

Nabolands-tv lige nu