Svensk nationaldag: Et farvel til Danmark fylder 500 år

Tillykke med dagen, kære nabo! Gamle strider er (næsten) glemt ifølge den almene dansker og den svenske ambassadør.

Skrevet d. 1 juni 2023 af Morten Rohde

På nationaldagen d. 6. juni kan svenskerne i år markere 500-året for et hårdt brud med Danmark og opløsningen af Kalmarunionen.

Det blev en skelsættende begivenhed, da "Christian Tyran" i 1523 blev smidt på porten, og svenskerne kronede Gustav l som deres nye konge, og sidenhen har vi haft et broderligt svært forhold til vores naboland mod øst.

Men mon ikke det er tide for forsoning?

For at besvare det spørgsmål og for at markere 500-års-nationaldagen aflagde NabolandsKanalerne visit hos den svenske ambassadør for at begrave stridsøksen.

Inden da tog vi dog et smut forbi IKEA for at høre, hvordan den almene dansker ser på svenskerne den dag i dag.

Om end historien ikke er helt glemt blandt danskerne på shoppetur, var stemningen over for svenskerne i sidste ende broderlig nok til, at vi i dag alt i alt er mere fælles om det hele end vi er fjendtlige i vores skelen.

Derfor blev det tid til at gøre dansk-svensk forsoning officiel. Vi satte derfor et møde i stand hos den svenske ambassadør i håb om at begrave stridsøksen en gang for alle.

Er den svenske ambassadør klar til at begrave stridsøksen på 500 året for splittelsen mellem Danmark og Sverige? Vi tog på besøg på ambassaden for at søge forsoning.

Vil du vide mere om Sveriges nationaldag? Læs mere her om den kringlede historie, hvordan dagen blev vedtaget, og hvordan man fejrer den i Sverige i dag.

Svensk tv lige nu