Tidens tyske filmperler

Årets Tyske Filmdage løber af stablen 24.-27. april med filmperler i både København, Aarhus og Odense. 

Skrevet d. 22 april 2022 af Astrid Bugge

Det er tid til store filmoplevelser, når en ny omgang af Tyske Filmdage åbner dørene søndag den 24. april og byder på spænding og grin for enhver smag. Det er med stor glæde, at vi nu kan gå indenfor i biografsalene og nyde de bedste film fra vores naboer med syd.

Filmdagene åbner med den herligt morsomme 'Nebenan' ('Next door'), der er instrueret af Daniel Brühl med både brod, selvironi og manuskript af Daniel Kehlmann, og herfra bredes paletten ud med et stærkt og repræsentativt bud på den tyske film anno 2022.

Vi præsenterer her nogle af favoritterne, og så vil vi også understrege, at Tyske Filmdage igen i år er at finde i Odense.

Nebenan (Next door)

Skuespilleren Daniel Brühl debuterer som instruktør med en raffineret og herligt selvironisk film, der grænser til det totalt selvudleverende.

En berømt skuespiller (Brühl selv) træder ind på en knejpe, hvor han falder i snak med den noget ældre Bruno (Peter Kurth kendt fra 'Babylon Berlin').

Bruno viser sig ikke kun at være Daniels nabo, men også at vide mere om Daniels liv, end hvad godt er.

Bruno har boet på Prenzlauer Berg i Berlin, fra før Muren faldt, og før kvarteret blev gentrificeret, mens Daniel er en tilflytter, som har indrettet sig i mondæn, noveau riche-stil – helt ned til den private elevator op til taglejligheden.

© Beta Film/Nebenan

Bruno er dog svær at imponere, og Daniel får ikke lov til at dø i synden.

Det velturnerede manuskript er skrevet af den verdenskendte forfatter Daniel Kehlmann, der også har leveret manus til en række film, heriblandt ’Ich und Kaminski’, som blev vist på filmdagene i 2015.

'Nebenan' bliver vist i Grand Teatret i København søndag den 24. april kl. 19.15, mandag den 25. april kl. 16.40, i Øst for Paradis i Aarhus og Café Biografen i Odense søndag den 24. april kl. 19.00.

På nært hold (Nahschuss)

I 'På nært hold' befinder vi os i Østberlin i 1981, hvor den ambitiøse forsker Franz (Lars Eidinger) bliver rekrutteret af statens sikkerhedstjeneste, Stasi, og bliver sendt på en hemmelig mission i Vesttyskland.

Han tager opgaven på sig med stolthed og gåpåmod, men begynder efterhånden at betvivle statens værdier og opgavens moralske præmisser.

Franz‘ åbenmundede, kritiske holdning til systemet begynder langsomt at skabe problemer for ham, og snart risikerer han at blive dømt for landsforræderi.

Fra filmen På nært hold© På nært hold

'På nært hold' er baseret på den sande historie om den sidste henrettelse i det tidligere Østtyskland og er en gribende, autentisk skildring af den barske virkelighed, der herskede under DDR-styret og dennes ødelæggende indvirkning på individet. Det er en film, der klinger med i ekkoer af ‘De andres liv‘.

'På nært hold' bliver vist i Grand Teatret mandag den 25. april kl. 18.30, hvor instruktør Franziska Stünkel stiller op til Q&A efter visningen

Filmen vises dernæst i Øst for Paradis onsdag den 27. april kl. 18.30 og i Café Biografen mandag den 25. april kl. 18.30.

Grosse Freiheit (Great Freedom)

Krigen vejer tungt i tysk film, men for hovedkarakteren i 'Grosse Freiheit' er krigen ikke den største udfordring.

Hans (Franz Rogowski) er koncentrationslejroverlever, men finder ingen nåde i efterkrigstidens Tyskland. Her ryger han bare ind og ud af fængsel, fordi han er homoseksuel.

Med afsæt i den berygtede paragraf 175, som definerede homoseksualitet som ulovlig (og var del af den tyske straffelov fra 1871 og helt op til 1994), bliver Hans' drømme om frihed systematisk knust.

Fra filmen Grosse Freiheit© Grosse Freiheit

Den eneste stabile relation i hans liv bliver cellekammeraten Viktor (Georg Friedrich), der er dømt for mord.

I begyndelsen er der langt fra varme følelser mellem de to, men efterhånden opstår en kærlighedsrelation, som de holder vedlige i det omfang, omstændighederne tillader det.

Sebastian Meise har instrueret den smukke og rørende film om venskab og kærlighed og om, hvad frihed i virkeligheden vil sige.

Den tysk-østrigske koproduktion var indstillet som Østrigs Oscarkandidat.

'Grosse Freiheit' bliver vist i Grand Teatret og i Øst for Paradis mandag den 25. april kl. 21.30.

AEIOU – Das Schnelle Alphabet der Liebe

Da den unge hedspore Adrian (Milan Herms) overfalder og berøver den midaldrende skuespiller Anna (Sophie Rois) uden for hendes stamværthus i Berlin, bliver det starten på en højst usædvanlig kærlighedshistorie.

Anna fortæller sin ven og udlejer (Udo Kier) om hændelsen, hvorefter han straks minder hende om, at hun i øvrigt skylder for huslejen.

Derfor tager Anna arbejde som hjælper for en talehæmmet ung mand som hun snart genkender som sin overfaldsmand.

Fra filmen AEIOU — DAS SCHNELLE ALPHABET DER LIEBE© AEIOU – Das Schnelle Alphabet der Liebe

Teamet bag filmen er det samme, som stod bag 'Min far Toni Erdmann', og 'AEIOU — Das schnelle Alphabet der Liebe' deler denne films skæve tone, ligesom den også har en pænt uforudsigelig kvindelig hovedperson som omdrejningspunkt for alle de rørende og skøre hændelser, vejen er belagt med

Og som i parentes bemærket også fører til Côte d’Azur i Frankrig.

'AEIOU – Das Schnelle Alphabet der Liebe' vises i Grand Teatret og i Øst for Paradis onsdag den 27. april kl. 16.40 og i Café Biografen mandag den 25. april kl. 21.00.


Find hele programmet og information om de tre biografer på hjemmesiden tyskefilmdage.dk

God fornøjelse!

Tysk tv lige nu