’Tsunami’ – premiere på ny svensk spændingsserie

Drama om virkelighedens katastrofer og menneskeheden midt i det hele.

Skrevet d. 23 januar 2020 af Rikke Heegaard Steen

Lederen af en hjælpeorganisation forsvinder i tsunamien i Thailand i 2004. Han har været en central del af en række menneskers liv, men midt i sorg og elendighed opstår adskillige moralske dilemmaer. ’Tsunami’ er SVT’s psykologiske spændingsdrama fra 2020.

Vi befinder os i december 2004. Tomas, som er leder af en hjælpeorganisation, gør sig klar til at rejse til Thailand.

Men han bærer rundt på mere end almindelig bagage. Han bærer også på en skæbnesvanger hemmelighed. Han får nemlig et praj om, at mere end 2 millioner svenske kroner er forsvundet fra den hjælpeorganisation, han står i spidsen for.

dramaserie, svensk tv, tsunami, svt, svt1, nabolandskanalerne© SVT/Tsunami

Tomas’ kollega Abbe lyver om, at han står bag forbrydelsen, og journalisten Sara tror på, at det er Tomas, der har svindlet organisationen for penge.

Da han forsvinder i tsunamien, bliver det offentliggjort i en avisartikel sammen med anklagen om svindel.

Men det er ikke blot Tomas, der ender i vanskeligheder. Alle i hans nærvær bliver påvirket af det, der sker, og pludselig bliver de tvunget til at tage nogle afgørende beslutninger, som afslører hvem de er som mennesker - om de vil det eller ej.

Store følelser og moralske dilemmaer

’Tsunami’ er spækket med moralske dilemmaer, der efterlader seeren med spørgsmålet om, hvordan man selv ville handle, hvis man blev udsat for de samme menneskelige prøvelser.

Serien tager nemlig fat i, hvorfor vi som mennesker handler, som vi gør. Herunder hvorfor vi indimellem gør ting, vi godt ved er forkerte, og hvad der påvirker os til at tage de beslutninger, vi ender med at tage.

Disse spørgsmål bliver behandlet og diskuteret i en dramaopsætning, hvor katastrofen konstant er en underliggende omstændighed.

dramaserie, svensk tv, tsunami, nabolandskanalerne© SVT/Tsunami

Miniseriens manuskriptforfatter Sara Kadefors har forsøgt at sætte ord på de følelser, der naturligt vækkes hos alle efter et stort traume som dette. ’Tsunami’ handler om, hvad en altoverskyggende katastrofe gør ved os som mennesker, uanset om vi var fysisk involverede eller ej.

Kadefors har i den grad formået at skrive en historie, hvor der både er plads til det følelsesladede og det nervepirrende thrillerelement. En spændende, bevægende og smuk fortælling om, hvordan vi opfører os, når vi uforberedt kastes ud i voldsomme situationer.

Intense decemberdage i Stockholm

Kadefors var meget opsat på at skabe et drama, der udspiller sig i periferien af naturkatastrofen. Et interessant aspekt ved fortællingen om en så voldsom tragedie er, hvor klart og tydeligt der findes en begyndelse, en midte og en slutning.
Miniseriens tre afsnit er nemlig opdelt, så handlingen udspiller sig før, under og efter tsunamiens udbrud i nogle intense decemberdage i Stockholm.

dramaserie, svt, svt1, svensk tv, serie, tv-serie, naboalandskanalerne© SVT/Tsunami

Thure Lindhardt på rollelisten

Tsunamikatastrofen i 2004 er en begivenhed, som de fleste af os husker og kan forholde os til. ’Tsunami’ er blandet fiktion og fakta, og det gør dramaet til en stærk fortælling. De overordnede rammer er historiske fakta, men de personer, vi følger, er fiktive figurer, som er berørt af tsunamien gennem deres arbejde som f.eks. journalist eller hjælpearbejder.

Instruktøren bag ’Tsunami’ er Henrik Georgsson, der også instruerede den populære dansk-svenske tv-serie ’Broen’, der havde premiere i 2011.

Georgsson har haft stort fokus på vigtigheden af at tage de mennesker, der er berørt af tsunamien, alvorligt. Han har set det som et stort ansvar at skabe en spændingshistorie, hvor en stor naturkatastrofe bliver brugt som motiv.

dramaserie, svt, svt1, svensk tv, serie, tv-serie, naboalandskanalerne© SVT/Tsunami

Udover Georgsson i instruktørstolen byder serien på et andet gensyn fra ’Broen’, nemlig med danske Thure Lindhardt, som spillede en af hovedrollerne i 3. og 4. sæson. I ’Tsunami’ spiller Thure Lindhardt den kørestolsbrugende Olle.

 

’Tsunami’ blev sendt i 2020. NabolandsKanalerne er din tv-guide til de bedste film og serier fra Danmarks nabolande.

Svensk tv lige nu