Tysklands genforening

Hvordan var det lige, det gik til, da folket pludselig strømmede over grænsen?

Skrevet d. 30 september 2016 af Stine Hamann Pedersen

En fortalelse til et pressemøde besejlede i 1989 DDR’s skæbne. Samme aften brød de første 70.000 østberlinere gennem den forhadte mur, der både symbolsk og fysisk havde delt Tyskland i to. Nu, flere årtier efter murens, fald kæmper Tyskland stadig med store socioøkonomiske uligheder mellem øst og vest – men alligevel er der grund til begejstring på landets officielle genforeningsdag den 3. oktober.

Året er 1989. I et cigarkasse-brunt lokale i DDR afholdes en pressekonference. En række udsendte regeringsrepræsentanter i grå jakkesæt og alvorsfulde miner sidder klar til at besvare spørgsmål fra salen fuld af summende journalister.

Men manden, der fører ordet, er træt og fortaler sig. Et lille fejltrin for åben skræm og det Tyskland, som i godt fyrre år har bestået af to uafhængige stater, er pludselig i opbrud. Rygtet går som en steppebrand, man kan rejse til Vestberlin og de første billeder af en ophidset og euforisk folkemængde, der har forsamlet sig ved Berlinmurens checkpoints, transmitteres på TV.

I år er det lidt over et kvart århundrede siden lavinen rullede, og meget har forandret sig siden begyndelsen på enden på det tidligere DDR. I dag står nationen samlet, og den årlige markering af den tyske genforening går bestemt ikke ubemærket hen – men sporene efter den fysiske splittelse trækker stadig lange tråde igennem landet den dag i dag.

Schabowskis lavine

Det hele begyndte med nogle lempelser, da den ungarske regering i 1989 åbnede grænsen mod Østrig for det østtyske folk. Beslutningen resulterede i en regulær masseflugt fra DDR til vesten. Inden længe opstod der sporadiske demonstrationer i landet.

Det østtyske folk forlangte større frihed og bedre leveforhold. Under det stigende pres tog DDR ledelsen en skæbnesvanger beslutning, lidet anende at de herved antændte det østtyske folks kamgejst. Man ville dæmme op for muligheden for indrejse i det daværende BBR, men kun med et gyldigt pas, velvidende at de færreste østtyskere ejede et pas.

Manden der fik til opgave at orientere pressen blev regeringens talsmand, Günther Shabowski, men skæbnen ville, at han ikke havde været med til det forudgående møde og derfor ikke var helt opdateret på de konkrete tiltag.

Et godt stykke inde i pressemødet meddelte Schabowski i et svar på et tilsyneladende uskyldigt spørgsmål, at regeringen ”gør det muligt for enhver borger at rejse ud over DDR's grænseovergange”, hvorefter journalisterne råbende spurgte, hvornår det ville træde i kraft. Den uforberedte Schabowski svarede efter lidt mumlen og roden i sine papirer: ”Det træder så vidt jeg ved ... det er straks.”

Et helet sår?

Godt et år efter nærmere bestemt den 3. oktober 1990 trådte genforeningskontrakten i kraft, og de to uafhængige tyske lande var en saga blot.

Shabowskis fortalelse og DDRs forsøg på krisehåndtering havde resulteret i et overraskende pludseligt sammenbrud ad den socialistiske stat.

Men status så mange år efter er, at der stadig er store uligheder imellem det tidligere øst og vest.

Håbet om at genforeningen ville give en tiltrængt opblomstring til det økonomisk trængte DDR synes nemlig stadig at være udeblevet.

De østtyske virksomheder kunne fx ikke klare sig i konkurrencen med de mere effektive vesttyske virksomheder, og i dag har kun få firmaer på det tyske aktieindeks hovedsæde i det tidligere DDR.

Derudover har DDR kæmpet med en meget høj arbejdsløshed, hvilket har medført, at mange unge har søgt væk.

Alligevel er der lyspunkter og særligt inden for det sidste tiår er der sket markante ændringer, hvor flere og flere har fundet arbejde.

Fejring på tur for frihed

Siden genforeningen har man fejret begivenheden årligt den 3. oktober, men som noget helt særligt skiftes de 16 tyske delstater til at varetage værtskabet for en særlig fejring af dagen.

Så selvom euforien og begejstringen måske er dalet en smule siden det østtyske folk i efteråret 1989 brød igennem muren, glæder tyskerne sig stadig over, at det lykkes at forene deres land i revolutionens ånd helt uden vold.

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til vores fælles historie.

tysk tv lige nu