Verden er min

Odile er på vej mod voksenlivet, men har endnu ikke realiseret sig selv. NRK-serie om at kæmpe for den, man er.

Skrevet d. 4 marts 2022 af Morten Rohde

I ny NRK-serie bliver virkelighed og fiktion blandet sammen, og både det ægte og almene kommer til syne i hovedpersonen Odiles dannelsesrejse. 'Verden er min' handler om, at man godt kan være både hård udenpå og skrøbelig indeni.

”Endelig en TV-serie fra Bergen som ikke er designet for turistindustrien.”

Således lyder den norske avis VG’s beskrivelse af NRK’s nye humoristiske ungdomsserie, der har premiere 12. marts på NRK. ’Verden er min’, hedder den, og den følger den ganske usuccesfulde kvindelige rapper Odiles kamp for at lære at stole på sig selv.

Og selv om serien altså ikke er turistrettet i mainstream-Bergens favør, er den sandelig en attraktion i sin portrættering af det at kæmpe for sine drømme.

Odile gemmer nemlig på flere hemmeligheder og er tynget af ængstelsen for at stå ved, hvad hun gerne vil med livet – og så er hun ikke ligefrem arketypen på en hovedperson i det typiske nordiske drama.

to personer ved en havn, ny serie, drama, nrk, verden er min,© NRK/Verden er min

Vi har at gøre med en både ægte og anderledes serie om at kæmpe kampen på hjemmebane og ikke på de fronter, som alle andre gerne vil trække op.

En serie om rap og ærlighed

Odile hænger i studiet med sin bedste ven Stian. Det er det, hun allerhelst vil, selv om musikken, de laver, aldrig bliver udgivet, og selv om hendes familie måske gerne så, at hun i stedet fik et voksenliv – og gerne også en mand at skabe familie med.

Odile er på vej ind i 30’erne, og mens vennerne omkring hende nagler voksenlivet og de ægte relationer, sidder Odile måske mest af alt bare naglet fast.

Verden er min, min verden er kompliceret. Jeg siger, hvor er jeg fra, og bliver korrigeret – Odile i 'Verden er min'.

Hun har godt nok sin dagligdag som bibliotekar på bybiblioteket, og vist har hun også en fast partner.

Men er hun ærlig for sig selv? Det bliver hun snart. For i mødet med den noget mere udadvendte Zöe får Odile øjnene op for, hvad der skal til for at blive lykkelig.

Virkeligheden møder fiktionen

Bag serien er den aspirerende instruktør Amy Black Ndiaye, der ligeledes spiller seriens hovedrolle Odile. Og det er med afsæt i personlige erfaringer og en god blanding af fiktion og virkelighed, at serien er blevet til.

For Odiles familie i serien er spillet af Black Ndiayes familie fra den virkelige verden, og ved siden af narrativen ser vi også levende billeder fra hendes egen barndom.

Med serien har Black Ndiaye meget tydeligt blandet virkeligheden ind i NRK-seriens univers, hvilket ligeledes kommer til udtryk i musikken, der er skrevet formålet.

ny serie, drama, nrk, ungdomsserie, premiere, coming of age, verden er min, norsk tv i aftenOdile med sin bedste ven Stian spillet af rapperen Lars Vaular. © NRK/Verden er min

Den norske hiphop-producent Frode Kvinge Flatland har stået for at komponere beats til serien, mens den i Norge landskendte Bergen-rapper Lars Vaular spiller Odiles bedste ven, beatnørden Stian.

Derudover optræder flere norske rappere såsom Kamelen, Siri Black, Omar Noir, Martin Hazy og Action The Man.

Det kan være okay at gemme sig

Med denne sammensmeltning og svære skelen mellem virkelighed og serie skaber ’Verden er min’ en interessant fortælling om det at være lidt udenfor i sin egen by og sit eget land.

En scene i serien viser Odile, der i den norske spiritusforhandler, Vinmonopolet, bliver tiltalt på engelsk og ikke rigtig tør gøre opmærksom på, at hun altså taler helt og aldeles norsk – endda den særegne lokale dialekt i Bergen med r’et artikuleret i ganen.

Serien forsøger at gøre op med repræsentationen af karakterer i typiske norske ungdomsserier ved at fortælle en historie om en sort, lesbisk kvindes kærlighed og kampe i livet.

ny serie, drama, nrk, ungdomsserie, premiere, coming of age, verden er min, norsk tv i aften© NRK/Verden er min

Instruktør Black Ndiayes ønske med serien har dog på ingen måder været at pege fingre ad nogen – tværtimod.

Hendes ønske med serien er at vise, hvordan det er at vokse op og føle sig anderledes, og at ingen bevist forsøger at føle sig udenfor.

Deraf kommer også navnet på serien, ’Verden er min’. Og også navnet på første episode, ’Skildpadden’, synes at symbolisere det skjold, som vi alle i ny og næ gemmer os inden i.

Måske der hos os alle gemmer sig noget skrøbeligt inde bag det hårde ydre?

Se 'Verden er min' på NRK

’Skildpadden’ indleder ’Verden er min’-serien d. 12. marts kl. 22.30 på NRK.

Serien sendes over seks lørdage og kan ligeledes findes som catch up og ydermere som streaming hos enkelte tv-udbydere.

Norsk tv lige nu