rtl-logo 31
×

Den eventyrlige jord

Erlebnis Erde: Naturwunder Pantanal - Brasiliens geheimnisvolle Wildnis |

© ARD / Erlebnis Erde: Naturwunder Pantanal - Brasiliens geheimnisvolle Wildnis

Programbeskrivelse

Denne dokumentar fortæller, hvorfor vi er nødt til at handle nu for at bevare vildmarksparadiset Pantanal, og hvordan det brasilianske vådområde, takket være sin biodiversitet og mange forskellige landskaber, stadig kan regenerere sig selv, hvis vi mennesker sætter ind i tide for at beskytte området.

Pantanal, som er brasiliansk og betyder sump, er ikke bare Brasiliens og Sydamerikas, men verdens største vådområde på jorden. Dette millioner år gamle landområde på størrelse med hele Storbritannien har gennem årtier modstået den udryddelse af de mange dyre- og plantearter, som ellers hang truende over den kæmpemæssige sump.

Hvor det er lykkedes at skabe et comeback for diversiteten siden 1970’erne, som betyder, at Patanal i dag både huser de største papegøjer i verden, kaimaner, kæmpeoddere, 90 procent af verdens hyacintaber, 400 forskellige fuglearter og ikke mindst jaguarer, så er området atter truet. 

Galleri

  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD

I 2020 blev Pantanal ramt af nyere tids værste katastrofe. En femtedel af det samlede areal blev ødelagt af brande, som hærgede udtørrede dele af området på grund af manglende regn. Og hvis ikke regntiden vender tilbage med sine sædvanlige nedbørsmængder og kraft, står Pantanal over for dramatiske ændringer. Med vidtrækkende konsekvenser for både plantelivet, dyrearternes overlevelse og de mennesker, som lever i området. 

Samtidig med, at Pantanal, som så mange andre ellers fredede naturområder i verden, er ramt af fremskredne klimaændringer, så er også husdyrbrug i nærområderne en trussel for det mangfoldige liv.