rtl-logo 31
×
Fritz Bauer sidder storrygende med en cigar ved sit skrivebord og kigger ned.

Fritz Bauer: En fjende af staten

Der Staat gegen Fritz Bauer |

  • Danske undertekster
© ARD / Der Staat gegen Fritz Bauer

Fritz Bauer: En fjende af staten // Trailer

Den jødiske statsadvokat Fritz Bauer forsøger at stille en gruppe eks-nazister til regnskab i 1950'erne.

Medvirkende

Rüdiger Klink, Burghart Klaußner, Andrej Kaminsky m.fl. Skuespillere

Credits

Lars Kraume. Instruktør Lars Kraume, Olivier Guez. Forfatter

Programbeskrivelse

Prisvindende historisk dramafilm fra 2015.

I slutningen af 50’erne forsøger den jødiske statsadvokat Dr. Fritz Bauer at stille SS-Obersturmführer Adolf Eichmann, Nazitysklands deportationsekspert, der er gået under jorden i Argentina, for retten i Tyskland.

Selv undslap Bauer forfølgelse af tyskerne under anden verdenskrig og flygtede til Danmark og Sverige. Nu vil han have stabilitet og retfærdighed i Tyskland.

Men han har mange fjender, da de tyske autoriteter er fyldt med tidligere nazister, og mens han kommer sig oven på et hospitalsindlæggelse, er en vigtig fil i retsforfølgelsen af tidligere nazister forsvundet.

Det tyske statspoliti og Interpol er ikke til megen hjælp, så han henvender han sig i stedet til den israelske efterretningstjeneste Mossad – og dermed begår han landsforræderi.

Selvom Bauer er jøde, er motivet dog ikke primitiv hævn for Holocaust, men derimod en kamp om Tysklands fremtid – en fremtid, der ser sort ud - og ikke mindst sin egen skæbne.

Galleri

  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD
  • © ARD

Baseret på virkelige hændelser

’Fritz Bauer: En fjende af staten’ er en dramatisering af Fritz Bauers virkelige liv, og dermed giver filmen et fantastisk indblik i stemningen i efterkrigstidens Tyskland. Hvordan helede man som nation efter anden verdenskrig? Og med så mange eks-nazister tilbage i Tyskland, hvordan tog man afstand fra nazismen?

Filmen demonstrerer på elegant og bevægende vis, at reetableringen af Tyskland politisk set ikke var så ligetil og at modstridende interesserer kæmpede ihærdigt om magten i krigens eftermæle.

Fritz Bauers handlinger var her særdeles vigtige for behandlingen af nazifortiden – han startede nemlig Franfkurt Auschwitzprocesserne, hvor tidligere nazister blev stillet til regnskab.

Filmen blev rost til skyerne, da den udkom, og vandt hele 6 priser, bl.a. for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript, ved det tyske svar på Bodilen, Lola-prisen.

Den var desuden kandidat til at blive Tysklands Oscar-bud samme år, men blev dog ikke valgt.