rtl-logo 31
×
Omtalebillede til Samisk musik

Samisk musik (1:6)

Muitte mu - Husk meg |

  • Danske undertekster
© JOHAN MATHIS GAUP/CAMILLA EGREN GRAFIKK: MIKKEL SARA, MIKSAPIX INTERACTIVE

Premiere

Samisk musik // Trailer

Oplev en af Europas ældste musiktraditioner, når seks etablerede musikere skal lære at 'joike'.

Medvirkende

Alexander Rybak, Adrian Angelico, Miia, Christian Ingebrichtsen, Miss Tatti & Ida Maria. Gæster

Programbeskrivelse

Joik er en hel særlig samisk sangtradition, og den hører til blandt Europas ældste folkemusiktraditioner.

I Norge hører den nu ikke kun samerne til. Programmet ’Muitte Mu’ har nemlig gjort den smukke og særegne joik til folkeeje – og så endda i bedste sendetid lørdag aften.

I ’Samisk musik’ skal seks etablerede norske musikere lære den ædle tradition for at fortælle en personlig historie. Og det er meget sværere, end det lyder.

Man skal nemlig beherske nogle svære teknikker, og musikerne har blot tre dage til det med en samisk joik-sanger som mentor.

De seks deltagere

De seks deltagere er en blanding af kendte og mindre kendte norske musikere.

Første deltager er den evigt-glade violin virtuos og sanger Alexander Rybak, som de fleste, også danskere, nok kender fra Eurovision-vinderen ”Fairytale”, der fik det højeste antal point i konkurrencens historie.

Han blev mobbet og holdt uden for i skolen, og han vil dedikere sin joik til alle dem, der har det svært og føler sig usynlige.

De andre deltagere tæller Adrian Angelico, transkønnet opera-sanger med en himmelsk mezzo-sopran stemme, stemme, Miia, en af Norges største popkometer, Christian Ingebrichtsen, som kommer fra det storhittende internationale boyband A1, r&b/soul-sangerinden Miss Tatti og rock-sangerinden Ida Maria.

Alle vil dedikere en joik til venner og familie, der har betydet noget særligt og til sårbare og udsatte samfundsgrupper.