’Bella Germania’: om en tysk-italiensk familie

ZDF’s familiekrønike om italienske gæstearbejdere.

Skrevet d. 7 marts 2019 af Rikke Heegaard Steen

Fortællingen om ’Bella Germania’ skildrer perioden omkring Tysklands økonomiske mirakel og de første italienske gæstearbejderes ankomst i 1950’erne. Det er en rørende og storslået familiekrønike, der følger en tysk-italiensk familie over tre generationer og berører evigt aktuelle temaer som gæstfrihed, integration og hjemfølelse.

Milano 1954. Tyskeren Alexander Schlewitz er på forretningsrejse og forelsker sig i den unge tolk Giulietta. I løbet af det korte ophold blomstrede kærligheden, men det ender ulykkeligt, da Giulietta måtte følge sin families råd og gifte sig med mekanikeren Enzo, som agerer far, da hun føder sønnen, Vincenzo, undfanget i affæren.

München 2014. Den unge Julia Becker er modedesigner i München og har netop præsenteret sin egen første kollektion til et stort modeshow. Hun er en selvsikker, ambitiøs og talentfuld singlekvinde, som samtidig søger efter sin plads i verden.

bella germania, historisk drama, tysk tv, ZDF© Bella Germania/ZDF

Til modeshowet møder Julia en ældre herre, der til hendes store forbavselse afslører, at han er hendes bedstefar, Alexander. Han kan fortælle hende familiehemmeligheder: At hendes far, som hun troede har været død i årevis, lever.

Fra det ene øjeblik til det andet vendes Julias liv på vrangen. Nu vil hun udforske sine rødder og løse mysteriet om hendes familie.

Da Italien kom til Tyskland

'Bella Germania' er en dramatisering af den historiske virkelighed: Fra 1955 og 1973 kom omtrent fire millioner såkaldte gæstearbejdere til Vesttyskland i søgen efter et bedre liv. De forandrede Tyskland, og Tyskland forandrede dem.

Den første bølge af gæstearbejdere var italienere, og det endte som en europæisk succeshistorie. Gennem de italienske arbejdere fik tyskerne nemlig indblik i en helt ny kultur: Italienerne vakte tyskernes interesse for Italien og gjorde dem nysgerrige på alt fra musik og gastronomi til kunst og mode.

bella germania, historisk drama, tysk tv, ZDF© Bella Germania/ZDF

Særligt på bilfronten skulle den italienske kulturimport vise sig betydningsfuld: Den legendariske minibil Isetta blev importeret og videreudviklet af den tyske bilgigant BMW. Isettaen blev en kæmpe succes og skaffede BMW den nødvendige finansielle luft til at kunne udvikle nye mellemklassemodeller. Uden Isettaen ville BMW formentlig ikke have eksisteret i dag. Denne historie fortælles også i 'Bella Germania'.

Tragedierne bag solstrålehistorien

Men bag den umiddelbare succes fandtes tragiske familieskæbner. Forældre mistede kontakten til deres børn, nogle mistede deres hjem, og opdelingen mellem kulturer og søgen efter tilhørsforhold var den barske virkelighed for mange familier. Det er den dramatiske kerne i 'Bella Germania'.

Miniserien er baseret på romanen af Daniel Speck af samme navn, og det er en fortælling om sammensmeltningen mellem to kulturer: en tysk-italiensk familiekrønike over tre generationer med alt, hvad der hører sig til af intens kærlighed og stor tragedie.

bella germania, historisk drama, tysk tv, ZDF© Bella Germania/ZDF

Speck sætter den historiske periode under en lup og viser på sensitiv vis, hvordan kulturforskelle og forventninger til familielivet påvirkede mennesker i de daværende tyske og italienske samfund. Men der er naturligvis også paralleller at drage til højaktuelle temaer om indvandring, multikulturelle familier og identitet.

 

’Bella Germania’ sendt 2019. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande.

drama lige nu