Charité – ny miniserie om fremtidens sygepleje

Klimaforandringerne vækker en ukendt virus til live i denne kommende ARD-produktion sat i året 2049.

Skrevet d. 26 marts 2024 af Morten Rohde

Se traileren til 'Charité'

En ukendt bakterie spreder sig, og patienter indlægges med livstruende symptomer på det berlinske sygehus Charité. En eliteforsker hjemvendt fra Boston har netop overtaget ledelsen af mikrobiologisk institut og står nu over for en bakterie, hun aldrig før har set.

Snart finder man frem til stedet, hvor den første indlagte patient blev smittet: Nordsøen. Tilsyneladende findes en patogen organisme i havet, som nu truer hele Nordeuropas befolkning.

Det er sommeren 2049, omdrejningspunktet for ARD's nye dramaproduktion 'Charité 4', der i en seksepisoders fortælling giver et bud på, hvordan sygdomspleje og sygehusvæsenet kommer til at se ud 25 år fra nu.

Se serien via flow eller streaming

Du kan se serien med danske undertekster, hvis du har et tv-abonnement hos fx Norlys, YouSee, Waoo, Altibox eller hos en antenneforening.

Sådan ser du NabolandsKanalerne

Serien vokser ud af føljetonen af 'Charité'-produktioner, der med tre selvstændige high end-serier indtil nu har berettet om medicinens udvikling gennem den historiske linse. Først årene i slut-1800-tallet og opdagelsen af tuberkulosebakterien, dernæst et actionpræget indblik i den berlinske hospitalsverden under Anden Verdenskrig og senest med et koldkrigsdrama om at drive hospital med Berlinmuren som nabo.

Denne fjerde sæson tager et gevaldigt skridt frem i tiden og kommer ikke længere til at portrættere den historiske fortid, men derimod til at forsøge at spå om fremtiden foran os.

Kvinde i medicinsk hazmatdragt i ARD's dramaserie CharitéHospitalet Charité bliver i året 2049 ramt af en smitsom, ukendt virus. © ARD/Charité

Fremtidens trusler fra den optøede permafrost

Serien portrætterer et Berlin, som det spås at se ud om 25 år med noget højere temperaturer end i dag, mere ekstreme vejrhændelser og en dagligdag præget af et stærkt digitaliseret samfund, hvor mange sygdomme, som i dag piner os, bedres væsentligt enklere.

Om end dette altså blot har flyttet de medicinske kampe hen i en anden arena. For bakterietruslen på Charitéhospitalet skal vise sig at oprinde fra permafrosten i Grønland, som klimaforandringerne har smeltet bort. Og mens den nye leder af det mikrobiologiske institut Maral Safadi står over for dette ukendte patogen, finder et yderligere opgør sted på hospitalet.

For en anden mulig profeti, serien portrætterer for sundhedsvæsenet, er et reformeret sundhedsforsikringssystem, hvor brugen af helbredsdata og pointsystemer kan blive brugt imod alle patienter. Noget, der i serien kommer til at stille det lægefaglige personale over en række moralske skilleveje.

To mænd og en kvinde på en strand i dramaserien Charité sæson 4Det er et varmere klima, der portrætteres i Charité sæson 4, der foregår i år 2049. © ARD/Charité

Fjerde store dramaproduktion i rækken

"Hvilken medicinsk landvinding kunne vinde en Nobelpris i 2049?" er det arbejdsspørgsmål, som seriens manuskript er skrevet ud fra. Til arbejdet har man inddraget en lang række fagpersoner, således at serien læner sig op ad den lægeverden, som nutidens medicinere anser som realistisk om 25 år.

Seriens hovedrolleindehavere har alle været igennem praktikforløb på virkelighedens nuværende Charitéhospital og har her kunnet tage lærdom og inspiration til deres roller med fra nutidens fagpersoner.

Enhver med en interesse i vores sundhedsvæsen bør afgjort se den fjerde sæson af 'Charité'. Der vil være dem, der er værdige til behandling, og dem, der ikke vil være. Vi har stadig en stemme i den diskussion – Skuespiller Adriana Altaras (lægen Seda Safadi) i en pressemeddelelse fra ARD

Blandt de medvirkende er Sesede Terziyan, Angelina Häntsch og Adriana Altaras, som for nogle herhjemme vil være kendt for roller i tyske krimiserier som 'Gerningsstedet', 'Sidste spor Berlin' og 'En sag for to'. Derudover er også Jan-Gregor Kremp, den tidligere hovedrolleindehaver i den langtløbende krimiserie 'Den gamle' at finde på rollelisten.

2049-serien er optaget på det futuristiske biomedicincenter Champalimaud i Portugal. En lokaktion, der er valgt med øje for fremtidens berlinske klima, der altså tilsyneladende kan komme til at minde noget mere om det portugisiske.

Premiere på ARD og tilgængelig som streaming

Serien sendes i to episoder ad gangen over tre aftener i træk fra onsdag d. 9. april kl. 20.15 på ARD med danske undertekster.

Efter endt udsendelse kan hele serien ligeledes streames med danske undertekster hos fx YouSee, Norlys og Waoo.

Sådan ser du NabolandsKanalerne.

På nabolandskanalerne lige nu