'Nettet': Nye ARD-serier om fodbold på kant med loven

Hun har mistet sin forlovede til fodbolden, og han har mistet sin søn. Kan de få den retfærdighed, de fortjener?

Skrevet d. 31 oktober 2022 af Trine Lykke Nielsen

Glæd dig til en noget anderledes optakt til vinterens VM i Qatar med to stjernebårne dramaserier fra ARD, som begge sætter fokus på fodboldverdenens skyggesider af vold, pengeinteresser og human trafficking.

Dramaserien ’Nettet – spil på kanten’ udfolder over otte afsnit en nervepirrende kriminalsag om korruption og mord. En sag, der trækker tråde fra de inderste kamre af den internationale milliardforretning World Football Association til de lykkesøgende talentspejdere på lægterne, graverjournalister og det hardcore hooliganmiljø.

Serien bliver fulgt op af en østrigsk produceret toer, ’Prometheus’, hvor den prisvindende Tobias Moretti i rollen som en tidligere professionel fodboldspiller bliver trukket ind i maskinrummet af en større kriminel sammensværgelse.

Das Netz nye serier på ARD med premiere i november 2022To nye serier giver hver deres bud på en dramafortælling om fodboldverdenen. © ARD/Das Netz

Tyske ’Spil på kanten’ og den østrigske ’Prometheus’ er to fortællinger fra ARD produceret som en optakt til VM 2022. Serierne er ud over enkelte gengående karakterer uafhængige af hinanden, men fælles for dem begge er fokusset på fodboldens til tider problematiske verden.

'Spil på kanten' – hvor langt trækker trådene?

I ’Nettet – spil på kanten’ møder vi den unge forsvarsadvokat Lea Brandstätter, der bliver ramt af en personlig tragedie, da hendes forlovede, David, en succesfuld talentspejder, dør for øjnene af hende, brændt levende i sin bil.

Da hun kort tid efter får tildelt en sag om en ung hooligan, der er blevet dræbt samme dag som David, skal hun snart se sig selv blive viklet mere og mere ind i den verden af korruption, som har taget livet af hendes forlovede.

Først bliver hun opsøgt af to mænd, der uden forklaring forlanger, at hun udleverer Davids private papirer og mobil. Lea formår at slippe uskadt fra situationen med hjælp fra kollegaen Christina, men inden da når Christina at gøre en skelsættende observation: En af de to mænd, som overfaldt dem, er Rene Meier, assistenten til præsidenten for World Football Association, Jean Leco.

Birgit Minichmayr i ARD-serien Das Netz fra 2022Birgit Minichmayr som forsvarsadvokaten Lea Brandstätter. © ARD/Spil på kanten

Senere støder Lea ved et tilfælde på Marcel, bedstevennen til den afdøde hooligan, og det går nu op for dem begge, at der er en forbindelse mellem drabet på Leas forlovede og sagen om Marcels vens død. Og hvor dybt i den professionelle fodboldverden skal man så finde de ansvarlige for, at de to har mistet deres nære?

Lea og Marcel, der begge er opsatte på at stille de skyldige til ansvar, bliver snart et umage makkerpar, der vil gøre alt for retfærdigheden. Koste hvad det vil.

Serien om Lea og Marcels jagt på retfærdighed, 'Nettet – spil på kanten' har premiere 3. november kl. 20.15 på ARD.

'Prometheus' – Et ufint spil

Mens Lea og Marcel repræsenterer to udenforstående skæbner, der bliver trukket ind i en fremmed verden af korruption, er hovedpersonen Georg Trotter i ’Nettet – prometheus’ kendt med fodboldverdenen og dens skyggesider.

Trotter er tidligere professionel fodboldspiller og har derudover i mange år arbejdet som ”dopingjæger” og har kæmpet for at gøre fodbolden ren.

Efter tabet af sin søn for ti år tilbage og efter en lang periode på randen af et ægteskabeligt sammenbrud har hans liv dog ikke været det samme.

Også derfor kommer det som en stor overraskelse, da en gammel ven en dag inviterer ham til en topmoderne sportsklinik, der efter sigende skal revolutionere fodbolden.

Tobias Moretti i ARD-serien Das Netz fra 2022Tobias Moretti som den tidligere fodboldspiller Georg Trotter. © ARD/Nettet – prometheus

Fremtidens fodbold viser sig dog at gemme på mere end bare gode intentioner, og snart bliver et traume fra fortiden pludseligt igen aktuelt. Jeremy Hall, en tidligere holdkammerat til Trotter, dukker pludselig op med en hårdtslående påstand: Ulykken for ti år siden var ikke noget tragisk uheld, men et målrettet mord.

'Nettet' er en større satsning i to dele

De to gange 'Nettet' er altså et tysk og et østrigsk bud på en problematiserende dramaserie om fodboldens verden.

Der er ingen overlap i fortællingerne, og kun få ansigter går igen i de to serier. Raymond Thiry, der spiller World Football Association-præsidenten Jean Leco er at finde i begge serier sammen med en enkelt talentspejder, Richard Felgenbauer, spillet af tyske Tom Wlaschiha, som du måske kender fra sin rolle som Dmitri Antonov i ’Stranger Things’ eller som Jaqen H'ghar (No one) i 'Game of Thrones'.

Af andre kendte ansigt er Birgit Minichmayr (’Der Untergang’, ’Det hvide bånd’, ’Alle andre’) at finde i hovedrollen som Lea Brandstätter i 'Spil på kanten', mens Tobias Moretti ('Louis van Beethoven’, Ærede dommer’, ’Das Haus’) i ’Prometheus’ spiller den tidligere fodboldspiller Georg Trotter.

Produktionsmæssigt er begge serier da også i den større klasse. ’Prometheus’ har scener fra både Wien, Salzburg og Liverpool, mens ’Spil på kanten’, der også berører fodboldens problemer med human trafficking og internationale sammensværgelser har scener optaget i både Tyskland, Schweitz og Ghana.

Raymond Thiry i rollen som Jean Leco i ARD-serien Das NetzRaymond Thiry i rollen som World Football Association-præsidenten Jean Leco. © ARD/Nettet – spil på kanten

Med det kommende VM i Qatar, der i forvejen har fået sin del kritik af andre årsager, er der med de to serier samlet under fællestitlen ’Nettet’ god mulighed for at få et dramatisk og spændingsfyldt take på nogle af det lidt kedeligere sider på fodbolden.

For ’Prometheus’ når spændingen næsten helt til verdensmesterskaberne med premieren på de sidste fire episoder dagen før VM-starten – noget, som der da også hentydes en hel del til i seriens allersidste minutter, der i serien foregår ved selve en åbning af et VM.

Uanset om du er til udbredte boldsport eller ej, er der med de to serier gjort klar til en tætpakket tv-oplevelse.

Se med på ARD eller stream hos din udbyder

'Nettet – spillet på kanten' sendes over fire dage med premiere på de fire første afsnit d. 3. november kl. 20.15.

Episode 5-6 sendes 4. november kl. 21.45, og 7-8 sendes 5. november kl. 21.45.

Efterfølgeren, 'Nettet – Prometheus', har premiere på de første to afsnit torsdag d. 17. november kl. 22.20. Anden del sendes fredag d. 18. kl. 22.50 og tredje del lørdag d. 19. kl 23.40.

Efterfølgende bliver serierne tilgængelige som streaming eller i catch up-universer hos flere udbydere. Undersøg, hvad du har af muligheder hos din tv-distributør.