Ekstraordinært dokumentarudbud

Der er spritnye dokumentarer hver eneste uge på NabolandsKanalerne.

Skrevet d. 8 september 2021 af Morten Rohde

Der er premiere på nyproducerede dokumentarer hver uge på NabolandsKanalerne. Vi guider dig til de faste dokumentardage i ugen og fortæller om denne uges aktuelle udsendelser. Bliv klogere på alt fra Hermann Görings psykologiske profil til konsekvenserne af 9/11.

Med fem kanalers indhold er der ikke mangel på nye produktioner.

Med nabolands-tv får du mere, og i denne uge er udbuddet af dokumentarer helt i top.

Højdepunkterne kredser om 20-året for 9/11 og en ny dokumentar om udarbejdelsen af psykologiske profiler på nazilederne under Nürnbergprocessen efter Anden Verdenskrig.

De mange lag af 9/11

10. september kan du se dokumentarfilmen ’11. september set gennem tyske øjne’, som giver et dybdegående indblik i tiden under og efter terrorangrebet på World Trade Center fra tysk synspunkt.

Hvis du er natteravn, kan du allerede d. 8. se ZDF-dokumentarerne ’11. september - terrorcellen i Hamborg’ om terroristen fra Tyskland og ’Nine Eleven’, der i to dele fortæller om angsten og krigen, der fulgte angrebet i New York.

11. september, ARD, ny dokumentar, tysk tv i aften© ARD/11. september set gennem tyske øjne

Kan du undvære de danske undertekster, kan du også følge med i SVT2’s helaftenstema om 9/11, der sendes på årsdagen for angrebet mellem 18.00 og 00.10.

Galileo, Hermann Göring-psykologi og det tyske valg

Er du så vild med dokumentarer, at du gerne sætter en dag af i ugen til at blive lidt klogere, så kan vi også hjælpe med den slags.

Hver søndag på ZDF kan du se flere helt nyproducerede dokumentarer. Terra X sender programmer om natur og videnskab kl. 19.30, mens ’Historiske milepæle’ tilbyder dokumentarprogrammer om skelsættende historiske begivenheder og fænomener.

’Terra X’ runder søndag d. 12. den italienske videnskabsmand og filosof Galileo Galilei, der med sine fund i astronomi og fysik siges at være en af fædrene til den moderne naturvidenskab.

’Historiske milepæle’ følger lidt senere på aftenen hver søndag og er defineret af et højt videnskabeligt niveau og en respekt for den undersøgende dokumentargenre.

Hermann Göring, dokumentar om Nürnbergprocessen, ZDF© ZDF/Hitlers hjælper på briksen - psykologen fra Nürnberg

Søndag d. 12. kan du se den nye dokumentar i milepæle-serien ’Hitlers hjælper på briksen - psykologen fra Nürnberg' om den amerikanske psykolog Gustave M. Gilberts forsøg på at profilere bl.a. Hitlers stedfortræder Hermann Göring under Nürnbergprocessen efter afslutningen på Anden Verdenskrig.

Mandag er dagen, hvor du på ARD de fleste uger af året kan se helt nye dokumentarer.

’Die Story im Ersten’ og ’Geschichte im Ersten’ bringer henholdsvis dybdegående samtidshistorier og portrætter af historiske hændelser.

Mandag d. 13. kl. 23.05 tager ARD hul på en længere række af dokumentarer om det forestående tyske valg med udsendelsen ’Drømmen om de fem procent’, hvor en række repræsentanterne for mindre tyske partier beretter om deres drømme og målsætninger for indvalg i Forbundsdagen.

Kvinder i politik og tortursoldater

Også tirsdag d. 14. står i uge 37 i dokumentarens tegn. SVT1 lægger ud med en dokumentar om de første kvinder, der blev valgt ind i den svenske rigsdag i dokumentaren ’De første fem - pionererne i rigsdagen’.

kvindernes valgret, svenske rigsdag, ny dokumentar efterår 2021© SVT1/De første fem - pionererne i rigsdagen

Senere sender ZDF dokumentaren ’Hjemme i skoven’, der viser livet for en gruppe mennesker, der har valgt at flytte fra civilisationen og ud i skoven, og netop efter følger udsendelsen ’Den tyske iværksætterpris 2021’, der viser, hvilke udfordringer man som start-up-virksomhed står over for i vores dages Tyskland.

ARD følger kl. 22.50 op med den grufulde dokumentar ’Slahi og torturbødlerne’, der fortæller historien om Mohammedou Slahi, der i 14 år sad indespærret i det amerikanske fængsel Guantanamo Bay og adskillige gange blev udsat for totur.

I dag forsøger journalisten John Goetz at finde frem til dem, der i flere år torturerede Slahi og andre fanger.

Guantanamo, dokumentar, tortur, ARD, tysk tv i aften© ARD/Slahi og torturbødlerne

Vi guider dig til friske dokumentarer i din tv-pakke

Næste uge dykker vi endnu dybere ned i de mange dokumentarer og reportager, der sendes op til det tyske forbundsdagsvalg d. 26. september.

Du kan altid finde ugens aktuelle dokumentarer på sektionssiden og i tv-guiden.

Der er altid en dokumentar på NabolandsKanalerne.

Sammen ved vi mere.

Dokumentarer lige nu