Exit-serien bliver til musical

NRK's måske største seersucces nogensinde får lov at leve videre på de skrå brædder.

Skrevet d. 1 april 2023 af Morten Rohde

Opdateret 2. april 2023: Vi gør opmærksom på, at denne artikel var en aprilsnar.

 

Mens DR for ikke længe siden gik med til at omdanne den danske serieklassiker 'Matador' til musical, har også NRK fået samme tanker for en af deres helt store dramaserier.

Den norske kanal har netop offentliggjort, at deres måske største seersucces nogensinde, den netop afsluttede dramaproduktion 'Exit', er på vej i en musicaludgave, som får premiere i efteråret.

Musicalprojektet er kommet i stand i samarbejde med det Oslo-baserede Folketeateret, der har haft stor succes de senere år med opførelser af musicalklassikere som 'Phantom of the Opera', 'The Sound of Music' og 'Mamma Mia!', og lægger sig derfor ind i en længere række af nytænkte musicalproduktioner fra det norske teater.

Både serieskaber Øystein Karlsen og direktør for Folketeatret Knud Dahl udtaler til NRK, at de har glædet sig til at præsentere den 24 episoder lange drengerøvsserie om finansmændene Adam, Henrik Jeppe og William i et nyt og mere muntert format.

"Efter snart 10 års arbejde med tv-serien og med at indhente helt og aldeles grufulde historier hos Norges finanselite og Økokrim har det været en fornøjelse at arbejde med både at omskrive manus til en lidt mere folkelig udgave og skifte seriens dystre soundtrack ud med et mere musicalvenligt katalog af sange", fortæller Karlsen til NRK.

Adam i musicalversionen af ExitKarakteren Adam (Jens Eliasson) som set i musicalen. © Folketeateret/Kozlik

Store norske kulturpersonligheder involveret - og dansk islæt! 

Har man set NRK-serien, ved man, at både produktions- og underholdningsværdi har været helt i top. Folketeatret er derfor også gået langt for at ramme samme niveau, som man kender det fra tv-produktionen.

Teatret har forud for arbejdet med musicalen fået et samarbejde med bl.a. modehuset Giorgio Armani og bilproducenten Porsche op og stå, så både garderoben og flere af effekterne på scenen kan få det udtryk af big money, som man kender fra serieformatet.

Derudover er det musicalvenlige katalog af sange, som serieskaber Øystein Karlsen refererer til, også i den grad relateret til norsk big business. Sangene, der vil være at finde i musicalen, er nemlig komponeret af ingen ringere end a-ha-forsanger Morten Harket, der i al hemmelighed har brugt det sidste års tid på arbejdet med musicaliseringen af serien.

Ligeledes er også skuespillerensemblet kurateret, så det ikke falder helt ved siden af serieuniversets hovedrolleindehavere Jon Øigarden, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Simon Berger og Agnes Kittelsen. Bl.a. finder man Kristoffer Larsen i rollen som karakteren William, der i serien spilles af Pål Sverre Hagen, hvilket må siges at være et godt match både udseendemæssigt og skuespilteknisk.

Ved siden af Larsen finder man også skuespillere som Rolf Tromsø (Henrik), Gerth Münter (Jeppe) og Jens Eliasson (Adam) i de mandlige hovedroller og Julia Viksøe (Hermine) og Eline Rasted (Celine) blandt de kvindelige roller.

Også danske Iben Hjejle og Lars Brygmann er at finde på rollelisten! Her må man dog vente til premieren for at finde ud, hvilken rolle de kommer til at spille i musical-opsætningen, da deres roller ikke er specificeret yderligere i pressematerialet.

Karakteren William i musicalversionen af ExitKristoffer Larsen, Julia Viksøe og Eline Rasted som set i musicalen. © Folketeateret/Kozlik

Fra narkotika til melodika

I musicalformatet er flere af seriens mere voldsomme scener skrevet ud for at tilpasse fortællingen til et mere muntert og sprudlende format, som man kender det fra musicalgenren.

Mens selve grundfortællingen om, hvordan de fire finansmænd er blevet korrumperede af deres konstant voksende bankbøger og aktiebeholdninger er bibeholdt i musicalformatet, er andre mere dystre fortællinger fra serien såsom Adams hemmeligholdte sterilisering og Williams selvmordsforsøg holdt ude af manus.

Scener med heftigt kokainindtag og vold mod prostituerede er ligeledes skrevet ud og er flere steder erstattet af disko- og rockballader, der "i bedste musicalfacon" formidler budskabet om finansverdenens afstumpethed, som Folketeatret beskriver det i pressematerialet for musicalen.

En ting er dog sikkert, understreges det af pressematerialet. Hvorvidt Hermine får det, hun allerhelst vil have efter flere år med skiderikken Adam, bliver det helt store spørgsmål i musicalen.

Karakterer fra muscialversionen af ExitKaraktererne William, Henrik og Jeppe i en dans om Hermine © Folketeateret/Kozlik

Sådan kan du se musicalen

Musicalen er på plakaten fra 1. november på Folketeatret i Oslo og kører frem til d. 26. januar 2024.

For 'Exit'-fans er der altså en god grund til at besøge den norske hovedstad i vinterhalvåret.

Er du modsat karaktererne i 'Exit' ikke helt så velpolstret at du bare sådan rejser til Norge, kan du vinde billetter til forestillingen i næste uges konkurrence her på siden.