’Kæmpen’ – mester i at være udenfor

En nytænkende film om fremmedgørelse.

Skrevet d. 22 juni 2017 af Anne Kristensen

’Kæmpen’ er en nytænkende film om fremmedgørelse og om kampen for at leve videre på trods af den. Realisme og fantasi ramler sammen i filmen, som vandt flere priser efter premieren i 2016.

’Kæmpen’ er en blanding af både realisme, absurde fantasi-elementer og de pinligheder, der opstår ud i mødet deraf, men udspiller sig samtidig på et baggrundstæppe af en underliggende, rå følsomhed.

Filmen handler om Rikard, der er autist og alvorligt vanskabt. Han forsøger at finde vej tilbage til sin fortabte mor gennem pétanque-sporten og med hjælp af en 50 meter høj kæmpe.

Hans skrøbelige fysik i et barskt og fordømmende miljø gør situationen vanskelig for Rikard. Men i petanque-klubben har han sin bedste ven Roland, der kæmper for ham gennem tykt og tyndt.

I sin overbevisning om at hans mor tager ham tilbage, hvis han vinder det skandinaviske petanquemesterskab, forsøger Rikard det umulige, imens kæmpen holder øje fra oven.

Kæmpen, svensk film, Johannes Nyholm© Kæmpen/Scanbox Entertainment

Stort YouTube-hit i ryggen

Filmen er skrevet og instrueret af den 42-årige svenske instruktør Johannes Nyholm, der stod bag den hylende morsomme virale kortfilm ’Las Palmas’ med hans dengang et-årige datter i hovedrollen, hvis trailer har over 20 mio. visninger YouTube.

Men selv med flere kortfilm og den kæmpe succes fra ’Las Palmas’ i ryggen, er Nyholm grøn i spillefilmsformatet. ’Kæmpen’ er nemlig hans spillefilmsdebut.
Det forhindrede dog ikke Nyholm og holdet bag filmen at sikre sig priserne for bedste film, bedste manuskript og bedste make-up/hår ved 2017’s Guldbaggen, det svenske svar på Oscars.

”’Kæmpen’ handler om fremmedgørelsen og de metoder, vi anvender for at kunne leve med den. Ulykke og elendighed i forskellige doser og på forskellige måder har en plads i os alle. Vi kan reflektere over det og bedre forstå det, når vi sætter det i relation til en, som har det værre end os selv. Her repræsenterer Rikard en, der befinder sig i den værst tænkelige tilstand, hvor hans evne til at fantasere er det eneste, som redder ham” – instruktør Johannes Nyholm.

 

’Kæmpen’ premiere 2016. NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til alt det bedste kultur, vores nabolande har at byde på.

Svensk tv lige nu