’Lykkeland' sæson 3 er på vej

NRK bekræfter: den prisvindende serie om det norske olieeventyr fortsætter i ny sæson, som vil foregå i årene 1987-1990.

Skrevet d. 17 november 2022 af Astrid Bugge

Mange har ventet spændt på at høre, om den norske successerie 'Lykkeland' fortsætter i endnu en sæson. Nu bekræfter NRK, at den prisvindende serie om det norske olieeventyr vender tilbage. En tredje sæson er bekræftet.

Optagelserne begynder allerede i foråret 2023, mens handlingen i den nye sæson om olieeventyret i Stavanger vil foregå i årene 1987-1990.

Hovedpersonerne er de gode, velkendte karakterer, som vi har lært at kende i de to tidligere sæsoner, men såvel som vi i anden sæson måtte sige farvel til en central karakter, nemlig Jonathan Kay, der druknede under den dramatiske Kielland-ulykke, vil der i den kommende sæson også komme nye centrale karakterer til.

Det ved vi om sæson 3

Anden sæson af 'Lykkeland' sluttede med skildringen af Alexander Kielland-katastrofen i 1980, en katastrofe der rystede alle i Stavanger og viste, hvilke enorme muskler olieindustrien spiller med.

NRK
Anna Hellevik (Anne Regine Ellingsæter) i Røde Kors-lejren efter Alexander Kielland-ulykken i slutningen af sæson II. © NRK / Lykkeland

Når vi i tredje sæson igen møder Anna, Toril, Christian og de andre velkendte karakterer, er der gået en række år, og vi befinder os i 1987. Annas tvillinger, Elsa og Johnny, og Toril og Christians børn, Marius og Marie, er nu blevet ældre og får derfor mere centrale roller.

De vil befinde sig i en tid præget af modsætninger. Statoil rammes af selskabets største underskud i forbindelse med en stor ny udbygning. Men samtidig er automatiseringen af boreplatformene i fuld gang, og derfor vrimler det i oliehovedstaden Stavanger med nyopstartede firmaer, der kæmper om at få lov til at levere teknologien til det og dermed få en del af kagen.

NRK
Christian Nyman (Paal Herman Ims) på Alexander Kielland boreplatform i sæson II. © NRK / Lykkeland

Det er en tid, hvor folk tjener virkelig store penge i oliebranchen på trods af, at Norge og verden ellers er ramt af nedgangstider. Og det er også i denne tid, at nogle af pionererne blandt Nordsødykkerne opdager, at de bliver alvorligt syge af deres arbejde.

Premieredatoen for tredje sæson er endnu ikke meldt ud. Tre år var der mellem første og anden sæson, og med optagestart for tredje sæson i 2023 må der derfor påregnes nogen tid, før de nye afsnit er klar til tv-skærmen.

International succes for en national historie

Første sæson af 'Lykkeland' blev set af over en million norske seere, og seertallene for anden sæson fulgte lige i hælene. Altså har serien vundet genklang hos det norske publikum – men også i den store verden.

Serien har nemlig både vundet en række nationale og internationale priser, blandt andet på seriefestivalen Canneseries og ved den norske film- og tv-prisuddeling Gullruten i 2019 og i 2022. Derudover har tv-stationer i over 60 lande købt rettighederne til at vise serien.

'Lykkeland' er et enormt stærkt drama på det personlige karakterniveau, men det er også et stærkt tidsbillede, som tegner en virkelighed, der er meget langt fra den virkelighed, vi lever i i dag, men som tidsmæssigt ligger relativt tæt på os.

Og så er det historien om, hvordan Norge blev til det velstandsland, det er i dag. En historie, der stadig rummer ufortalte aspekter.

”Vi er langt fra færdige med at fortælle denne historie om Norge, og vi ser frem til at vise, hvordan de karakterer, som vi er blevet så glade for, udvikler sig og formår at tilpasse sig udviklingen og den nye tid”, udtaler Synnøve Hørsdal, der er producent og administrerende direktør i Maipo Film, der producerer 'Lykkeland', i en pressemeddelelse til NRK.

NRK
Den norske skuespiller Pia Tjelta vandt Gullruten 2022 for sin rolle som Ingrid Nyman. I sæson III får vi lov til at følge hendes udvikling videre. © NRK / Lykkeland

Hos NRK selv er glæden ved at kunne fortsætte det historiske drama med endnu en sæson også til at spotte.

”Det er virkelig en glædelig nyhed til tv-seerne! 'Lykkeland' er en kæmpe succes i Norge, både som persondrama, men også som et billede af Norge. Og at vi nu kan fortsætte denne fortælling, er fuldstændig fantastisk”, istemmer redaktør i NRK Drama, Marianne Furevold-Boland.

Drama på NabolandsKanalerne lige nu