Nobelprisen går langt om længe til...

Hvor langt vil du gå for en ven og en nobelpris? Du kan nu genudse dem humoristiske og rørende komedieserie 'Langt om længe!' fra SVT.

Skrevet d. 19 december 2022 af Trine Lykke Nielsen (opdateret d. 15. maj 2023)

Jacob er snublende tæt på at modtage sin længe ventede nobelpris. Problemet er bare, at han dør lige før målstregen. Heldigvis har Jacob venner, der vil gå langt for ham.  Livslange venskaber og livets nådesløse endelighed er omdrejningspunktet for komedieserien ’Langt om længe!’.

Jacob Widman er en hårdtarbejdende økonomiprofessor og akademiker med stort A. Rettelse, han var. Kun få dage før offentliggørelsen af årets nobelprismodtagere finder Jacobs fem bedste venner ham livløs i sin seng.

Se med på flow og on demand

'Langt om længe!' genudsendes lørdage kl. 18.15 på SVT1 i maj 2023 og kan findes on demand hos flere tv-udbydere nu og sommeren over.

Vennerne er i første omgang paralyseret af chok, men så tager Kerstin ordet. Jacob var nomineret til årets nobelpris i økonomi, og helt tilfældigt har Kerstin fået nys om, at prisen i år endelig tilfalder Jacob. Hvis altså han stadig levede...

Derfra går det hurtigt op for vennerne, at de står i et prekært dilemma. Skal de lade deres kære ven hvile i fred eller gøre alt i deres magt for at overbevise verden om, at han stadig er i live? Sidstnævnte er den eneste måde, de kan sikre sig, at Jacob får tildelt sin fortjente nobelpris og dermed forbliver udødelig for eftertiden.

Vennerne finder Jacob død i sin seng og begynder at planlægge deres sidste venskabelige gestus til ham. © SVT/Langt om længe!

Skål for venskaber, der holder hele livet! Og lidt til..

Efter en kort diskussion beslutter de, som et tegn på deres stærke venskab, at holde Jacob ”i live” frem til hans store dag. Det viser sig dog hurtigt, at vennerne har hver deres personlige motiv til at føre deres fælles plan ud i livet, og Jacobs døgn som levende bliver ikke uden udfordringer eller modstand.

Men selv med en død ven under armen går livet videre, og vennerne må forsøge at navigere, som intet var hændt. Det går dog ikke helt efter planen, når man kaster en 70 års fødselsdagsfejring, et falsk hjerteanfald, en skilsmisse og en spirende kærlighedshistorie samt en yderst stressende afpresning oveni.

Peder, Inger, Kerstin og Conny drikker gravøl og skåler for deres afdøde ven Jacob og for et livslangt venskab. © SVT/Langt om længe!

Nobelbanketten møder 'Weekend med Bernie'

’Langt om længe!’ er en komedieserie, der vil træne dine lattermuskler hele julen igennem. Serien formår at forene to modpoler på underholdende vis: den fornemme nobelpris og slapstick-genren, der bl.a. er kendt fra den amerikanske kultfilm ’Weekend med Bernie’ (1989), hvis plot har flere lighedstræk med den svenske julesatsning.

Men hvor de to unge hovedpersoner i ’Weekend med Bernie’ forsøger at komme helskinnet igennem en weekend i et luksuriøst sommerhus med deres døde chef som ”wingman”, gemmer 'Langt om længe!’ på en historie om gamle venskaber. Venskaber i en akademisk domineret verden, hvor prestige og anerkendelse anses som den mest værdifulde valuta.

Det er med at holde tungen lige i munden, når vennerne diskret skal fragte Jacob ud af hans lejlighed. © SVT/Langt om længe!

Med både ømhed og et glimt i øjet udstiller serien sine fejlbarlige karakterer, når de gang på gang bliver konfronteret med deres eget højtidelige selvbillede og åndelige dødelighed. Og midt i al komikken udfoldes en fortælling om de stærke bånd, der dannes af livslange venskaber. Når du først har dem, så kan selv ikke dine værste sider skræmme dine venner væk. Til gengæld kan de snildt finde på at påpege dem over for dig. Men uanset hvad så bliver de ved din side, selv når du er død.

'Langt om længe!' havde første gang premiere i julen 2022. Du kan nu genudse serien lørdag d. 20. maj kl. 18.15 og de efterfølgende tre lørdage.  

Du kan holde dig opdateret i tv-guiden.

Drama og komedie lige nu